Rewitalizacja nabrzeży rzeki Ślęza we Wrocławiu!

Wydział Partycypacji Społecznej

Sekretariat
50-032 Wrocław
ul. G. Zapolskiej 4
I piętro, pok. 120
tel. +48 71 777 86 68
e-mail: wss@um.wroc.pl

Wzdłuż nabrzeży Ślęzy kiedyś tętniło życie. Mieszkańcy spacerowali bulwarami, spędzali czas wolny na terenach sportowych, korzystali z plaży i kąpieliska. W latach powojennych obszar ten został zapomniany, co w pewnym stopniu przyczyniło się do jego dzisiejszego wyjątkowego charakteru. Wytworzył się specjalny mikroklimat. Rewitalizacja nabrzeży Ślęzy ma to wszystko zachować.

W planach są m.in. tereny rekreacyjne, łąki, miejsca do biegania, jazdy rowerem i spacerów. Pomosty nad wodą i punkty widokowe. Rzeka ma być miejscem rekreacji ale i poznawania przyrody. Myśli się o ścieżkach edukacyjnych dla uczniów.

Pierwszy etap prac obejmie obszar między Kleciną i Oporowem.

Koszty inwestycji będą zależne od wyboru koncepcji. Wkład własny gminy jest zarezerwowany w wieloletnim planie inwestycyjnym miasta. Liczymy też na środki unijne.

Chcemy żeby proces projektowania był elementem komunikacji i dialogu z mieszkańcami. Zależy nam, by zmiany były akceptowane przez wrocławian.

Link do zrzutki pieniężnej: https://zrzutka.pl/4xvwkm

Składając podpis, uprawniam Piotr Kosicki do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.