Sprzeciwiam się wycince drzew przy drodze w Klawkowie

Podpisując petycję wyrażam swój sprzeciw na wycięcie aleji drzew przy drodze powiatowej w miejscowości Klawkowo (Gmina Chojnice).

Wkrótce będą prowadzone prace na tej właśnie  drodze w Klawkowie koło Chojnic. Droga niewątpliwie wymaga remontu, ale inwestor postanowił ją poszerzyć kosztem aleji starych drzew. Projekt zakłada wycięcie 23 drzew m.in potężnych dębów i klonów. Część z nich to drzewa o rozmiarach pomnikowych, zasługują więc  na szczególną ochronę. Jesteśmy przerażeni  skalą wycinki drzew w całej Polsce, a szczególnie starych drzew przydrożnych, które nie tylko są świadkami historii każdego z tych miejsc, ale przede wszystkim dają  schronienie innym stworzeniom i czystrze powietrze mieszkańcom. Drzewa, o których mowa są nie tylko piękne i stare. Są bardzo cenne i wręcz niemożliwe  do odtworzenia. Koszt ich odtworzenia będzie  ogromny, a więc inwestor powinien mieć i to na uwadze. Sprzeciwiając się wycince tych drzew apeluję o zmianę projektu na bardziej przyjazny naturze. Uważam, że lokalna  droga w małej wsi nie musi byc "autostradą". Remont TAK, sciezka dla rowerow TAK, mijanki TAK, WYCINKA DRZEW NIE. IMG-20221026-WA0010.jpgApeluję o taki projekt remontu drogi, który nie pozwoli wyciąć tych 23 drzew.

Chojnicki Alarm dla Klimatu    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Chojnicki Alarm dla Klimatu do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.