TAK dla parku im. Wisławy Szymborskiej

Prezydent prof. Jacek Majchrowski

Rada Miasta Krakowa

Szanowni Państwo,

zgodnie z wolą prawie dziewięciu tysięcy mieszkańców, którzy zagłosowali w Budżecie Obywatelskim Miasta Krakowa, już w przyszłym roku parking przy ulicy Karmelickiej ma zamienić się w park. Tuż obok znajduje się Wojewódzka Biblioteka Publiczna, która na mocy podpisanego porozumienia ma zostać połączona z parkiem. Dlatego my, mieszkańcy, zwracamy się do Pana Prezydenta Jacka Majchrowskiego i Rady Miasta Krakowa z prośbą o stworzenie przy ul. Karmelickiej parku o charakterze literackim, poświęconego Wisławie Szymborskiej. Chcemy upamiętnić naszą Noblistkę i Honorową Obywatelkę Miasta Krakowa w najpiękniejszy możliwy sposób - tworząc park jej imienia.

Wisława Szymborska całe swoje życie związała z Krakowem i przez wiele lat mieszkała w bliskim sąsiedztwie ul. Karmelickiej - w słynnym Domu Literatów przy ul. Krupniczej. Zwracamy też uwagę na to, że do tej pory żaden z krakowskich parków nie został poświęcony kobiecie, a już niedługo zbliża się wyjątkowa okazja ku temu, by zmienić ten stan rzeczy: 2 lipca 2023 roku będziemy obchodzić 100. rocznicę urodzin Wisławy Szymborskiej. Czyż może być lepszy pomysł na jej upamiętnienie? Niech motto tej petycji stanowi cytat z jej wiersza “Chwila”: “Jak okiem sięgnąć panuje tu chwila./ Jedna z tych ziemskich chwil/ proszonych, żeby trwały”. Chcielibyśmy, żeby mieszkańcy Krakowa i turyści odwiedzający nasze miasto właśnie takie chwile w tym parku przeżywali.

Z poważaniem,

Mieszkańcy Krakowa

Składając podpis, uprawniam Funkcja Miasto do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.