Umożliwienie nauczycielom kontraktowym (rocznik 2019) rozpoczęcia stażu na mianowanie w roku szkolnym 2021/2022

Szanowni Państwo.

Prosimy o wsparcie interesu 21020 tysięcy nauczycieli kontraktowych (21020 nauczycieli stażystów w roku 2018 -informacje statystyczne Główny Urząd Statystyczny, Oświata i Wychowanie w roku szkolnym 2018/2019).

Jest to grupa nauczycieli, którzy we wrześniu 2018 roku rozpoczynali 2 letni staż na stopień nauczyciela kontraktowego ( zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 26 lipca 2018 r. w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli Dz.U.2018 poz.1574). Następnie po nowelizacji rozporządzenia staż został skrócony do dnia 31.08.2019 roku. W związku z tym nauczyciele mieli rozmowy egzaminacyjne z komisją najczęściej po 14 września 2019, co wiąże się z uniemożliwieniem kontynuacji awansu zawodowego zgodnie z terminami.

Wnieśliśmy o nowelizację rozporządzenia w trybie nagłym lub skrócenia czasu oczekiwania na mianowanie nauczycielom kontraktowym, którzy zostali poszkodowani przez wprowadzone zmiany w 2019 roku. Wprowadzone zmiany miały umożliwić kontynowanie awansu zawodowego zgodnie z Kartą Nauczyciela, a spowodowały, że przez nie jest to grupa, która nie może (nie ze swojej winy) zrealizować ścieżki podnoszenia swoich kwalifikacji.

Przez dwa lata Ministerstwo mydliło oczy zmianami w Karcie Nauczyciela, rozporządzeniu dot. awansu zawodowego, w obecnej sytuacji nadal nie ma decyzji dotyczącej dużej grupy ambitnych i młodych nauczycieli.

W związku z powyższym prosimy o wsparcie nie tylko nauczycieli, którzy są w tej grupie. Prosimy o wsparcie innych nauczycieli, rodziców i uczniów, dla których system edukacji jest ważny.

INSOLITUS Europejska Fundacja Wspierania Edukacji    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam INSOLITUS Europejska Fundacja Wspierania Edukacji do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.