STOP KRADZIEŻY KATALIZATORÓW! W sprawie zacieśnienia kontroli nad sprzedażą używanych katalizatorów samochodowych

Pan Michał Kurtyka - Minister Klimatu i Środowiska

Każdego roku w Polsce kradzionych są tysiące katalizatorów. W wielu przypadkach, dla poszkodowanych oznacza to konieczność zezłomowania pojazdu. Patologiczne zjawisko - oprócz oczywistych kosztów związanych z wymianą katalizatora (lub złomowaniem pojazdu) - jakie zmuszeni są ponosić właściciele - rodzi też poważny problem natury ekologicznej.

Do Polski szerokim strumieniem płynie rzeka używanych aut z zachodu, które - po wymontowaniu katalizatora i usunięciu cech indentyfikacyjnych - porzucane są jako wraki. Koszty związane z ich usuwaniem obciążają budżety gmin. Co więcej - w miejsce oryginalnych katalizatorów często montowane są "uniwersalne" zamienniki, które - chociaż pozwalają autu "zmieścić się" w danej normie emisji spalin, nie zapewniają tak dobrych parametrów dotyczących czystości spalin, jak oryginalne.

Zjawisko kradzieży napędza w dużym stopniu brak skutecznego nadzoru nad punktami skupu katalizatorów. Obecnie, by sprzedać katalizator w punkcie skupu, wystarczy dowód osobisty, a często - w przypadku firm oferujących skup on-line - nawet jego kserokopia! Nie są wymagane żadne dodatkowe dokumenty służące chociażby identyfikacji pojazdu, z którego pochodzi dany konwerter katalityczny. Takie podejście mocno utrudnia również pracę policji, która nie jest w stanie prowadzić żadnych działań prewencyjnych poza - doraźnym - patrolowaniem parkingów i próbami zatrzymywania złodziei na gorącym uczynku.

W imieniu poszkodowanych zwracam się z prośbą o przeanalizowanie możliwości "uszczelnienia" systemu i zacieśnienia nadzoru nad punktami skupującymi używane konwertery katalityczne. W razie zainteresowania - służę pomocą. Szczegóły dotyczące obecnego stanu rzeczy i garść proponowanych rozwiązań znajdziecie państwo w serwisie YouTube na kanale Motoprawda.

Paweł Rygas - Motoprawda (YT)    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Paweł Rygas - Motoprawda (YT) do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.