Petycja w sprawie uruchomienia autobusów transgranicznych Zawoja – Jabłonka – Trstená / Petícia za zriadenie cezhraničných autobusov Trstená - Chyžné - Jablonka – Zawoja

Marszałek i Radni Województwa Małopolskiego

Koleje Małopolskie

Żyliński Kraj Samorządowy

Slovenská verzia dole

Szanowni Państwo,

Zwracamy się z uprzejmą prośbą o uruchomienie, najlepiej jeszcze w 2024 roku, autobusów transgranicznych kursujących na trasie Zawoja – Jabłonka – Chyżne – Trstena na wzór analogicznej linii autobusowej Kolei Małopolskich kursującej na trasie Bukowina Tatrzańska – Trstena. Kursy powinny być realizowane dużymi komfortowymi autobusami, kilka razy dziennie (docelowo co dwie godziny od rana do godzin wieczornych), przez cały rok, zarówno w dni powszednie jak i w weekendy, wraz z możliwością odbywania podróży również na odcinkach krajowych. Prosimy też o rozważenie, by w sezonie turystycznym (od maja do października) niektóre autobusy kursowały na wydłużonej trasie z Zawoi, przez Jabłonkę i Trstenę do Oravskej Polhory, co pozwoli na skomunikowanie ze sobą szlaków turystycznych na Babią Górę od polskiej i słowackiej strony. Zapewni to możliwość rozpoczynania wycieczki po polskiej stronie, wyjście na Babią Górę, zejście na stronę słowacką i powrót autobusem do domu, pensjonatu lub na kwaterę (albo w przeciwnym kierunku), co będzie sprzyjać rozwojowi ruchu turystycznego w naszym regionie i zapewni mieszkańcom dodatkowe możliwości zarobku.

Przypomnijmy, że Województwo Małopolskie rozpoczęło prace nad siecią autobusów transgranicznych ze Słowacją już w 2017 roku. W stworzonej wówczas propozycji oraz liście intencyjnym podpisanym przez lokalnych samorządowców była mowa o uruchomieniu na początek czterech linii transgranicznych, wśród których była również linia Jabłonka – Trstena. Linia miała poparcie mieszkańców i wójta Gminy Jabłonka, dlatego prosimy o dotrzymanie ówczesnych obietnic.

Gmina Jabłonka jak i sąsiednie gminy ma bardzo dobre relacje z sąsiednią Słowacją, zwłaszcza z pobliską Trsteną. Wiele osób zarabia na życie dzięki handlowi lub innego rodzaju współpracy gospodarczej ze stroną słowacką, a mieszkańcy Trsteny i okolic zarabiają na współpracy z Polską. Słowacy bardzo chętnie przyjeżdżają do Jabłonki i okolic na zakupy, ale wśród mieszkańców Trsteny jest wiele osób niezmotoryzowanych, którzy chętnie przyjeżdżaliby na zakupy do Polski, ale nie mają jak. Autobus transgraniczny z pewnością będzie się cieszyć dużą frekwencją, zwłaszcza po jakimś czasie, gdy zostanie odpowiednio wypromowany i ludzie przekonają się, że to połączenie rzeczywiście funkcjonuje i można na nim polegać. To ważna uwaga, bo uruchomienie autobusu musi wiązać się z odpowiednią kampanią informacyjną, co również należy przewidzieć odpowiednio wcześniej. Mieszkańcy mają doświadczenia funkcjonowania w przeszłości różnych połączeń komercyjnych, które powstawały i były likwidowane, lub były zapowiadane i nie powstały, dlatego zaufanie do nowej linii z pewnością będzie budowane stopniowo, a frekwencja w autobusach nie pojawi się od razu. Lokalne społeczności, w tym sołtysi, OSP, parafie, lokalne grupy mieszkańców na portalach społecznościowych, z pewnością aktywnie włączą się w promocję tego połączenia, a co za tym idzie w promocję turystyczną polskiej i słowackiej Orawy oraz dobrych relacji polsko-słowackich. Połączenie będzie ważne również na odcinku krajowym, przyczyni się do walki z wykluczeniem komunikacyjnym, wyznaczy nowe standardy jakości w codziennych podróżach np. między Zawoją a Jabłonką. Mieszkańcy zyskają komfort podróżowania, podobny do tego, z którego mogą już dziś skorzystać pasażerowie lokalnego transportu autobusowego na Słowacji. Z dużych komfortowych autobusów nareszcie będą mogły skorzystać osoby dotychczas wykluczone – osoby na wózkach inwalidzkich, z wózkami dziecięcymi lub dużym bagażem. Należy też nadmienić, że dojazd do Trsteny umożliwi dalszą podróż transportem publicznym po całej Słowacji, gdyż Trstena jest ważnym lokalnym węzłem komunikacyjnym. Wsiadając w Trstenie do słowackiego autobusu lub pociągu, dojedziemy z zaledwie jedną lub dwoma przesiadkami również do Bratysławy, Koszyc, Wiednia, Budapesztu i Pragi. Z kolei mieszkańcy Słowacji, docierając autobusem do Jabłonki lub Zawoi, będą mogli dotrzeć z przesiadką m.in. do Krakowa.

Z oczywistych względów chętnie przywitamy również autobus transgraniczny na przedłużonej trasie: np. Trstena – Jabłonka – Zawoja – Sucha Beskidzka (skomunikowanie z koleją) lub z przedłużoną trasą po stronie słowackiej – do Oravskiej Polhory lub w Tatry Słowackie (Oravice, Dolina Rohacka). Szczegóły linii proszę ustalić z ekspertami i stroną społeczną, w tym we współpracy z Inicjatywą obywatelską Polska-Słowacja-autobusy.

Dovoľujeme si Vás požiadať o zriadenie, pokiaľ možno v roku 2024, cezhraničnú autobusovú linku na trase Zawoja - Jabłonka - Chyżne - Trstená podľa vzoru podobnej autobusovej linky spoločnosti Koleje Małopolskie premávajúcej na trase Bukowina Tatrzańska - Trstená. Spojenie by malo byť realizované veľkými pohodlnými autobusmi, niekoľkokrát denne (v konečnom dôsledku každé dve hodiny od rána do večera), celoročne, v pracovných dňoch aj cez víkendy, s možnosťou cestovania aj na vnútroštátnych úsekoch. Zároveň Vás žiadame, aby ste zvážili, že počas turistickej sezóny (od mája do októbra) premávali by niektoré autobusy na predĺženej trase zo Zawoje cez Jabłonku a Trstenú do Oravskej Polhory, čo umožní prepojenie turistických chodníkov na Babiu horu z poľskej a slovenskej strany. To poskytne možnosť začať výlet na poľskej strane, prejsť na Babiu horu, zísť na slovenskú stranu a vrátiť sa autobusom do domu, penziónu alebo ubytovania v súkromí (prípadne opačným smerom), čo podporí rozvoj turistického ruchu v našom regióne a poskytne obyvateľom ďalšie možnosti zárobku.

Pripomeňme, že Malopoľské vojvodstvo začalo v roku 2017 pracovať na sieti cezhraničných autobusov so Slovenskom. V tom čase vytvorený návrh a predbežné memorandum podpísané predstaviteľmi samosprávy hovorili o spustení ako prvé štyroch cezhraničných liniek, vrátane linky Jabłonka - Trstena. Linka mala podporu obyvateľov aj starostu obce Jabłonka, preto vás žiadame, aby ste dodržali svoje sľuby.

Obec Jabłonka a susedné obce majú veľmi dobré vzťahy so susedným Slovenskom, najmä s neďalekou Trstenou. Veľa ľudí sa živí obchodom či inými druhmi ekonomickej spolupráce so slovenskou stranou, obyvatelia Trstenej a okolia zasa spoluprácou s Poľskom. Slováci veľmi túžia prísť za nákupmi do Jabłonky a okolia, no medzi obyvateľmi Trstenej je veľa nemotoristov, ktorí by chceli prísť za nákupmi do Poľska, no nemôžu. Cezhraničný autobus sa určite bude tešiť vysokej návštevnosti, najmä po čase, keď sa poriadne spropaguje a ľudia sa presvedčia, že toto spojenie skutočne funguje a môžu sa naň spoľahnúť. Je to dôležité upozornenie, pretože spustenie autobusu musí byť spojené s vhodnou informačnou kampaňou, ktorú je tiež potrebné naplánovať v dostatočnom predstihu. Obyvatelia majú skúsenosti s rôznymi komerčnými spojmi z minulosti, ktoré boli spustené a hneď potom uzavreté, alebo ohlásené a nezriadené, takže dôvera v novú linku sa určite bude budovať postupne a návštevnosť autobusov sa neprejaví hneď. Na propagácii tohto spojenia, a tým aj na turistickej propagácii poľskej a slovenskej Oravy a dobrých poľsko-slovenských vzťahov, sa určite aktívne zapoja aj miestne komunity, vrátane starostov obcí, zboru dobrovoľných hasičov, farností, miestnych skupín obyvateľov na sociálnych sieťach. Spojenie bude dôležité aj na vnútroštátnom úseku, prispeje k boju proti výluke v doprave a nastaví nové štandardy kvality v každodennom cestovaní, napríklad medzi Zawojou a Jabłonkou. Poľskí obyvatelia získajú komfort cestovania podobný tomu, ktorý si už teraz môžu užívať cestujúci miestnej autobusovej dopravy na Slovensku. Ľudia, ktorí boli predtým vylúčení – ľudia na invalidnom vozíku, s kočíkmi či veľkou batožinou – budú môcť konečne využívať veľké pohodlné autobusy. Treba tiež spomenúť, že prístup do Trstenej umožní Poliakom ďalšie cestovanie verejnou dopravou po celom Slovensku, keďže Trstená je dôležitým miestnym dopravným uzlom. Ak nastúpite do slovenského autobusu alebo vlaku v Trstenej, s jedným alebo dvoma prestupmi sa dostanete aj do Bratislavy, Košíc, Viedne, Budapešti a Prahy. Obyvatelia Slovenska, ktorí sa autobusom dostanú do Jabłonky alebo Zawoje, sa zasa budú môcť dostať okrem iného s prestupom do Krakova.

Z pochopiteľných dôvodov radi privítame aj cezhraničný autobus na predĺženej trase: napr. Trstená - Jabłonka - Zawoja - Sucha Beskidzka (spojenie so železnicou) alebo s predĺženou trasou na slovenskej strane - do Oravskej Polhory resp. do slovenských Tatier (Oravice, Roháčska dolina). Prosíme, prediskutujte detaily linky s odborníkmi a cestujúcimi, a to aj v spolupráci s Občianskou iniciatívou Poľsko-Slovensko-autobusy.

Inicjatywa obywatelska Polska-Słowacja-autobusy

O dalszych losach petycji będziemy informować na grupie Porozmawiajmy o transporcie

Autobus_Koleje_Malopolskie_zbl.jpg

Inicjatywa obywatelska Polska-Słowacja-autobusy    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam  Inicjatywa obywatelska Polska-Słowacja-autobusy do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.