Zmień nazwę częśсi ulicy Belwederskiej, przy której mieści się ambasada i wydział konsularny Federacji Rosyjskiej w Warszawie, na ulicę Ukraińską

Ty też możesz zademonstrować solidarność z Ukrainą! Podpisz petycję dotyczącą zmiany nazwy częśсi ulicy Belwederskiej, przy której mieści się ambasada i wydział konsularny Federacji Rosyjskiej w Warszawie, na ulicę Ukraińską.

Kiedy czytasz te słowa, cały 40-milionowy naród Ukrainy, dzielnie walczy o swoją wolność. Ludzie różnych zawodów, ze wszystkich warstw społecznych, sięgają po broń, aby bronić swoich rodzinnych miast przed rosyjską agresją. Tysiące ochotników staje ramię w ramię w szeregach sił zbrojnych, dzielnie broniąc granic swojej ojczyzny.

Cywile, którzy nie opuścili jeszcze Ukrainy, spędzają noce w schronach przeciw bombowych, piwnicach, czy stacjach metra. Dzielnice Kijowa i wielu innych miast są ostrzeliwane. Giną ludzie, wiele budynków stoi w gruzach.

Wielu z nas pomaga Ukraińcom. Powinniśmy być dumni z naszej postawy! Ale możemy w jeszcze inny sposób wesprzeć zaatakowanych ludzi. Wspierajmy akcję zmiany nazwy częśсi ulicy Belwederskiej na ulicę Ukraińską.

Byłby to prosty, ale niezwykle wymowny i symboliczny znak naszego wsparcia dlaodważnego narodu ukraińskiego, który broni swoich wartości, wolności i demokracji stając naprzeciw jednej z najpotężniejszych armii na świecie.

Jak wiadomo, Rosja wraz ze swoim przywódcą Władimirem Putinem, wykazuje dość słabą wiedzę historyczną na temat Ukrainy. Zdaje się zapominać, że Ukraina jest suwerennym, wolnym i niezależnym państwem. Jest ojczyzną ludzi, których wieloletnia walka o niepodległość była świadectwem nieugiętego, niezłomnego ducha i wolnej woli.

Dojście do ambasady lub wydziału konsularnego Federacji Rosyjskiej w Polsce ulicą Ukraińską, byłoby dla każdego pracownika wspaniałym, codziennym przypomnieniem o suwerenności Ukrainy, której najwyższymi wartościami są demokracja i wolność.

Kilka krajów europejskich już zmieniło nazwy ulic, przy których mieszczą się ambasady Rosji. Albania na ulicę Wolnej Ukrainy, Litwa na ulicę Bohaterów Ukrainy, a Łotwa na ulicę Niepodległej Ukrainy.

Wzywamy do globalnej solidarności i zwracamy się do urzędników, burmistrzów i aktywistów o zainicjowanie oraz wsparcie procesu zmian nazwy ulic, przy których mieszczą się rosyjskie ambasady i konsulaty w Warszawie, w całej Polsce i na świecie!

Stańmy razem po stronie Ukrainy! Dziękujemy za podpisanie petycji i prosimy o rozsyłanie jej dalej.

#standwithukraine

#wolnaukraina

Smola Olena (project Ukraine Street)    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Smola Olena (project Ukraine Street) do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.