Apel o kontynuację finansowania i wydawania magazynu Dwutygodnik.com

Pan Piotr Gliński

Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Szanowny Panie Ministrze,

w związku z informacjami o wstrzymaniu publicznego dotowania internetowego magazynu Dwutygodnik.com, wydawanego przez Filmotekę Narodową – Instytut Audiowizualny (FINA), apelujemy do Pana Piotra Glińskiego, Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, któremu podlega FINA, o cofnięcie tej szkodliwej dla polskiej kultury decyzji i przywrócenie finansowania internetowego magazynu.

Dwutygodnik.com od blisko 10 lat stanowi znakomite źródło informacji dla ludzi zainteresowanych kulturą. Przez ten czas stał się jednym z najpopularniejszych w internecie magazynem kulturalnym. To tu zderzają się interesujące opinie, punkty widzenia, komentarze autorów różnych pokoleń i dziedzin. Na stronach magazynu Dwutygodnik.com powstały tysiące materiałów: wywiadów z ludźmi kultury, recenzje spektakli, koncertów, książek czy wystaw, które inspirują i edukują. Magazyn udostępnia swoją przestrzeń zarówno debiutantom, jak i najważniejszym polskim intelektualistom. Na internetowych łamach „Dwutygodnika” swoje piętno odcisnęli znakomici felietoniści, m.in. Dorota Masłowska, Joanna Tokarska-Bakir, Paweł Dunin-Wąsowicz czy Andrzej Stasiuk.

Nie widzimy żadnych podstaw merytorycznych do wstrzymania finansowania „Dwutygodnika”, a tym samym zaprzestania jego wydawania z początkiem 2019 roku. To szczególnie zaskakująca decyzja w obliczu informacji o bardzo dobrej kondycji tegorocznego budżetu i dobrych prognozach budżetowych na kolejne lata. W naszej ocenie - czytelników magazynu, a także niżej podpisanych pod tą petycją - Dwutygodnik.com to niezwykle ważny społecznie projekt kulturalny, nad którym państwo powinno sprawować pieczę. Bezpłatny dostęp do materiałów publikowanych na jego stronach zapewnia nam wszystkim możliwość czerpania informacji o kulturze w jej najlepszym wydaniu. Istotne grono czytelników tego magazynu stanowią także młodzi ludzie, którzy poprzez kulturę mogą kształtować swoją osobowość i przywiązanie do wartości, jakie kultura promuje.

Panie Ministrze, apelujemy o kontynuowanie finansowania tej wolnej przestrzeni myślenia i tworzenia!

Stowarzyszenie Inicjatywa Polska

Oddział Inicjatywa Warszawa

ipl.warszawa@gmail.com

www.ipl.org.pl

Stowarzyszenie Inicjatywa Polska    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Stowarzyszenie Inicjatywa Polska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.

Zachęcimy do wyświetlenia tej petycji 3000 odwiedzających, którzy przeglądają inne petycje na naszej stronie, ale jeszcze nie widzieli tej petycji.