Apel o wstrzymanie wycinki drzew podczas remontu ulic Koralowej i Górnej w Bezrzeczu

Szanowny Panie Starosto Policki Andrzej Bednarek

Od wielu lat czekamy na remont generalny ulicy Koralowej i Górnej w Bezrzeczu.

Dobrze Pan wie, że my mieszkańcy jesteśmy jak najbardziej ZA remontem, ale niestety projekt zakłada wycinkę wszystkich drzew, 12 dębów na ulicy Koralowej, jak i trzech dorodnych drzew na ulicy Górnej w miejscu gdzie ma być budowana pętla autobusowa. Z wielką radością przyjęliśmy informację, iż udało się pozyskać dofinansowanie na tak dużą inwestycję, ale niestety wycinka tychże drzew wzbudza nasz niepokój. Dęby na wjeździe do Bezrzecza są niewątpliwie naszą wizytówką.

280278773_10228722827123890_6061985778429803283_n1.jpg

Projekt zakłada budowę krótkiej, bo około 250 metrowej ścieżki rowerowej w pasie jezdni, która w pewnym momencie urywie się, a projekt nie zakłada dalszej jej kontynuacji. Dlatego uważamy, że w tej sytuacji ścieżka rowerowa jest zbędna.

Oczywiście, że potrzebne są bezpieczne ciągi piesze oraz ścieżki rowerowe, ale w żadnym wypadku nie powinny być budowane kosztem wycinki dużych, zdrowych i pięknych drzew.

Trzeba też pamiętać, że w naszej okolicy będzie budowana alternatywna droga przez poligon, posiadająca ścieżkę rowerową, którą będzie można dojechać bezpiecznie do Głębokiego oraz dostać się do ścieżki rowerowej w Wołczkowie.

Ulica Koralowa nie tylko straci na atrakcyjności. Wycinka także spowoduje podniesienie latem temperatury w tym rejonie. Okoliczni mieszkańcy stracą naturalne ekrany akustyczne. Drzewa również niwelują skutki dużych opadów, regulują poziom wód gruntowych. Dlatego powinniśmy robić wszystko aby zachować istniejący drzewostan.

Domagamy się zachowania istniejących drzew, które od lat witają mieszkańców Bezrzecza i są naszą wizytówką. Ten mały kawałek ścieżki rowerowej nie jest wart utraty pięknego drzewostanu.

280295671_10228722820123715_456602530445729874_n.jpg

Katarzyna Ciurzyńska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Katarzyna Ciurzyńska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.