Stop budowie spalarni odpadów w Nowym Dworze Mazowieckim

Skontaktuj się z autorem petycji

Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Stop budowie spalarni odpadów w Nowym Dworze Mazowieckim

Gość

#26 Re:

2015-07-01 10:53

#1: -  

W Gazecie Nowodworskiej ukazał sie dziś artukuł inwestora. Mnie troche upokoił. Polecam 

Historyk

#27 Re:

2015-07-01 11:37

#22: mimi -  

Ta sama Unia twierdzi, że ślimak jest rybą... bo tak jest wygodniej, to temat do przemyśleń.

To nie jest histeria, tylko głęboka troska o Swoje rodziny.

Ponieważ nie ważne jak pięknie ta technologia wygląda w teorii i ile ma certyfikatów,
w tej inwestycji popełniono karygodny błąd:

Nie rozmawiano z mieszkańcami.

Skoro od samego początku nie została zbudowana atmosfera zaufania, to nic dziwnego, że ludzie się sprzeciwiają, i żaden PR tego w tym momencie nie naprawi !

Ludzie nie boją się nowego, tylko boją się nieudzaczników i w tym konkretnym przypadku ta obawa jest jak najbardziej uzasadniona.

Moim zdaniem sposób prowadzenia tej inwestycji przez inwestora wskazuję na to, że jest nastawiony na zgarnianie odszkodowań, a NDM nie jest pierwszym miastem, które dało się wmanipulować... jeszcze nigdzie nie udało im się uruchomić takiej instalacji, a tymczasem w Górze straszą 2 mln zł... a w NDM... 5 mln zł odszkodowania... nie licząc przy tym "utraconych korzyści". 

Mam nadzieję, że tą sprawą zajmą się odpowiednie organy państwowe... chciałbym się miło zaskoczyć, czego wszystkim mieszkańcom NDM życzę.

malinkad18

#28 Re:

2015-07-01 11:56

#21: Gość -  

Zgadzam się!

Gość

#29 Re:

2015-07-01 17:14

#23: Gość -  

W Wiedniu jest spalarnia w centrum miasta i nikomu nie przyjdzie protestować, że zamiast hał śmieci rozwiązano to ekologicznie. Oczywiście muszą być dobre filtry zapewnione żeby nie smrodzić i nie truć. A z tego co wiem z takimi mamy do czynienia w przypadku tej instalacji.

Shogun

#30 Re: Re:

2015-07-01 17:25

#27: Historyk - Re:  

Faktycznie lepiej byłoby przeprowadzić konsultacje społeczne tu sie z Tobą zgadzam.

Co głupot w Unii typu ślimak czy ryba nie wypowiadam się bo nie wymagają komentarza, podobnie jak kształt ogórka.

Ale przed protestem warto się zastanowić przeciw czemu się protestuje. A niestety mam wrażenie że protest opiera sie na populistycznych hasłach typu "spalarnia truje". Ciekawe ile osób spośród protestujących zapoznało się z danymi, a ile krzyczy w ciemno za innymi STOP Spalarni. Obawiam się, że znam odpowiedź.

Kiedyś protestowano przeciw budowie kolei , bo ponoć kury się nie niosły. Gdyby ktoś się ugiął przed tymi protestami jeździlibyśmy nadal dyliżansami.

gość

2015-07-01 19:19

Ktoś tu mija się z prawdą, obstawiam administratora miasta, że kłamie.

http://www.nowodworska.pl/art,4439,ekokogeneracja_oswiadcza.html

ja

#32 Przecież to nie spalarnia

2015-07-01 22:16

Halo, drodzy, a kto powiedział, że to jest spalarnia? KTOŚ Z WAS TO WIE? Bo artykuły prasowe mówią zupełnie co innego - że ma tam być spalane tylko bezpieczne paliwo alternatywne (czyli to, na które Burmistrz od początku dał zgodę i którego nikt się nie czepia).

miko

#33 Re: Przecież to nie spalarnia

2015-07-01 22:43

#32: ja - Przecież to nie spalarnia 

Właśnie też nie do końca rozumiem tej nagonki na niby spalarnię. Może też oprotestujmy ZEC bo pewnie też truje, co tam że ogrzewa wodę, bądźmy ekologiczni.

neutralny

#34 Re: Re:

2015-07-02 16:19

#29: Gość - Re:  

Jakieś głosy rozsądku w tym wszystkim. W końcu. W Pomiechówku przetwórnia olejów - w końcu to wieś, również oprotestowana, bo jak to na wsi takie rzeczy. A wszyscy produkujemy śmieci i umieramy, ale każdy sposób załatwienia problemów z tym zwiazanych jest nieakceptowalny społecznie. Cmentarz nie u nas, bo przecież strefy ochronne itd., składowisko odpadów nie u nas, bo przenika do gruntu i zagorożenie straszne dla życia ludzi z tym się wiąże, spalarnia odpadów - z samej nazwy brzmi groźnie więc dla zasady nie możemy do tego dopuścić. Brakuje mi w tym wszystkim rzeczowej dyskusji, nie na zasadzie, że się wydaje nam że to jest złe bo emituje szkodliwe związku, tylko merytorycznej dyskusji, z udziałem eskpertów (ale ci nie są  dobrze widziani przez krzykaczy, bo przecież krzykacze znają się na wszystkim i nikt im głupot wmawiał nie będzie) pokazującej za i przeciw takich rozwiązań. 

Rzeczowy

#35 Re: Re: Re:

2015-07-02 20:22

#34: neutralny - Re: Re:  

Zgadzam się w 100%

podróżnik

#36 Re: Re:

2015-07-02 20:28

#29: Gość - Re:  

Bo u nas taki zaścianek trochę jest. Protestujemy tak na wszelki wypadek wrzeszcząc jakie to jest straszne. Zamiast tego rozejrzyjmy sie  po świecie jakie tam są rozwiązania. I dzięki temu jest tam czysto i schludnie a nie składowiska odpadów lub jeszcze gorzej dzikie wypypiska jak u nas.

Grom

#37 Re: Re: Re:

2015-07-03 17:12

#36: podróżnik - Re: Re:  

Słowo do wszystkich rzeczowych gości i neutralnych podróżników z Japonii.

Kupę to trzeba umieć robić i do tego służy toaleta, wystarczy zapukać i zapytać czy można skorzystać, a nie bez słowa robić na wycieraczkę.

Problem śmieci jest trudny i faktycznie pewnie minie dużo czasu zanim ludzie do niego dojrzeją, ale sposób prowadzenia omawianej tu budowy "spalarni śmieci" tylko nas oddal od rozwiązania tego problemu. Inwestor wygląda na zwykłego krętacza, tu faktycznie przydał by się prokurator.

panu burmiszczowi już dziękujemy

#38 Re: Re: Re: Re:

2015-07-03 18:58

#37: Grom - Re: Re: Re:  

Czyżby nasz administrator miasta zawitał? Trzeba uważać, żeby sie nie uderzyć w ekran komputera nos już taaaki długi. Taczka i wiśta wiooo. Ludzie skrzynijmy sie wreszcie w sprawie odwołania "miłościwie nam panującego".

Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)

2015-07-08 17:45

Gość

2015-07-30 18:31

Podpisałem tą petycję ponieważ mieszkam w Nowym Dworze Mazowieckim i nie chcę aby powietrze, którym oddycham ja i moi bliscy było skażone.

Gość

2015-08-22 04:53

Wieczorem w ndm czesto jest smierdzacy smog, okna nie mozna na noc otworzyc!