Petycjeonline.com

NIE dla likwidacji Instytutu Sztuki WYSPA

Skontaktuj się z autorem petycji

This comment has been removed by the person who wrote it.

Gość#2 Jun 05, 2016, 11:16
Ponieważ boję się że pociągnie to za sobą Buffet, a tego niechcemy!
Gość#3 Jun 05, 2016, 11:50
Po pierwsze w obronie instytucji, która zasłużyła w dziedzinie sztuki w Gdańsku się przez ponad 30 lat a przede wszystkim ludzi, którzy zostali potraktowani w haniebny sposób!
Gość#4 Jun 05, 2016, 18:31
Bardzo potrzebna instytucja, w Gdańsku coraz mniej przybytków nastawionych na kulturę.
Gość#5 Jun 05, 2016, 19:23
Zachowajmy to co mamy dobre i tworzymy jeszcze lepsze na około.
Gość#6 Jun 05, 2016, 19:58
O istnieniu Wyspy i jej działalności słyszeliśmy już w latach 90, jako uczniowie Liceum Sztuk Plastycznych w Warszawie. Warszawskie środowisko artystyczne (też późniejszych lat) z zazdrością patrzyło na tę gdańską instytucję kultury. Nie rozumiem, jak można nie tylko nie pielęgnować, ale doprowadzać do likwidacji miejsc o takim znaczeniu dla polskiej sztuki!
Gość#7 Jun 05, 2016, 21:06
popieram ten apel z całej mocy
Gość#8 Jun 05, 2016, 21:23

Dokumentowałem powstawanie ISW od pierwszego dnia w tym budynku. Od zalanych po kolana piwnic po przeciekające dachy.
Przez lata założyciele fundacji dźwigali na swoich barkach trudy remontów , zabezpieczenia budynku aż po tworzenie w tym miejscu wystaw. W większości przypadków płacąc swoimi własnymi pieniędzmi i pracując wolontaryjnie. Dziesiątki osób przez lata ( nieodpłatnie ) pomagało także w odnowieniu tego budynku. Stół w biurze , oczyszczenie i szklenie dwóch skrzydeł w głównej sali , czyszczenie ścian na klatce schodowej , drzwi od łazienki na piętrze oraz montaż mydelniczki - to moja praca i mojego kolegi Rafała. Podpisuję się pod petycją i nie zgadzam się na takie traktowanie Grzegorza Klamana przez władze Gdańska

Marek Frankowski

Gość#9 Jun 05, 2016, 22:04
nie zgadzam się na likwidację Instytutu Sztuki. Moja siostra studiuje na ASP i widzę jaką radość czerpie ze sztuki. Chciałabym żeby dalej się rozwijała.
Gość#10 Jun 05, 2016, 22:15

Jakaś nowa moda

To chyba jakaś nowa moda na likwidowanie wszystkiego. Kto ma w tym interes, by Instytut Sztuki WYSPA przestał istnieć? W czyje ręce trafi budynek po ISW? Czy wszystko w tym kraju trzeba komercjalizować, prywatyzować i oddawać w ręce deweloperów? Czy nie można zostawić ludziom miejsc wypracowanych latami przez ludzi?

Gość#11 Jun 05, 2016, 22:25
Podpisałem tę petycję ponieważ coraz więcej w Polsce niezależnych instytucji i miejsc kultury jest likwidowanych. Nie można bezczynnie patrzeć na to, jak władze likwidują miejsca wypracowane oddolnie przez mieszkańców, które istniały przez lata a nagle okazują się być tymi złymi.
Gość#12 Jun 06, 2016, 07:08
Istnienie Instytutu Sztuki Wyspa jest w sposób oczywisty niezbędnie w każdym aspekcie.
Gość#13 Jun 06, 2016, 07:31
JESTEM ZA SZTUKĄ
Gość#14 Jun 06, 2016, 08:22
Takie miejsca powinny być wspierane a nie likwidowane.
Gość#15 Jun 06, 2016, 08:29
Wyspa to ważne źródło tożsamości sztuki polskiej PO 89 ROKU ABSOLUTNIE NIE MOŻNA REZYGNOWAĆ Z MIEJSCA KTÓRE W TYM WYPADKU JEST IKONICZNE.
Gość#16 Jun 06, 2016, 08:59
Uważam, że tworząc nowe instytucje nie należy niszczyć już istniejących.
Gość#17 Jun 06, 2016, 09:47
Autor petycji podaje przekonywujące argumenty. Wyspa ma podstawy i potrzebę istnienia rownolegle do powstajacego giganta MSW. Przykladem jest Brytyjska Tate Gallery, która otwierając swoją nową Tate Modern utrzymała i dała nawet specyficznie odrębną rolę swojej dawnej, głownej siedzibie. Władze wielu światowych metropolii już dawno zauważyli, że sztuka i kultura daje najwyższe wartości dla tkanki ludzkiego wspówzycia - regeneruje, wzbogaca i przynosi same kożysci. I jeszcze jedna uwaga o środowiskowym znaczeniu - budynek Wyspy jest warty przetrwania - ciekawy w swoim historycznym stylu i o pieknych proporcjach. Nadaje sie idealnie jako objekt muzealno wystawienniczy przy niedużym wkładzie w rękach utalentowanego architekta, ktorych w polsce nie brak.
Gość#18 Jun 06, 2016, 14:51
Rząd Prawa i Sprawiedliwości niszczy demokrację w Polsce i chce kontrolować wszelkie niezależne ośrodki. Nie ma na to zgody !!
Gość#19 Jun 06, 2016, 19:19

Re:

#18: -  

To nie rządy PISu wyrzuciły Wyspę, tylko Prezydent Gdańska rządzonego przez PO.

Gość#20 Jun 06, 2016, 19:22

Podpisałam, bo zabieranie siedziby zasłużonej instytucji jest według mnie moralnie nieuczciwe. Prezydent i Rada wykorzystuja swoja pozycję dla umocnienia swego monopolu na wszystko. Nie prowadzi to do polepszenia jakosci życia gdańszczan.Brakuje ośrodków kulturalnych niezależnych od władz Miasta.

Gość#21 Jun 06, 2016, 20:21
Peace
Love
Art
!
Gość#22 Jun 07, 2016, 13:58

Re:

Wez sie puknij w głowe, pomyslilas/es adresta ;)

Gość#23 Jun 07, 2016, 16:07
Bo ufam koleżance która o to poprosiła
Gość#24 Jun 07, 2016, 18:50

Re:

#18: -  

Prezydent Gdańska jest z PO to jego zgoda ale pomysł stworzenia w budynku Wyspy zarodka muzeum należy do byłej szefowej Wyspy. Byłej szefowej a obecnej dyrektor nowo powstającego muzeum.

Gość#25 Jun 07, 2016, 19:09

Re: Re:

#24: - Re:  

Aneta Szyłak nie jest żadnym dyrektorem "nowo powstającego muzeum" i nie ma nic wspólnego z obecną władzą rządową (partia PIS). Wyrzucenie Fundacji Wyspa Progress z budynku, nie ma nic wspólnego z polityką. Jeśli ktoś pisze co innego, to zmaczy że manipuluje. Fakty są jednoznaczne.