WNIOSEK O USTANOWIENIE ZABYTKOWEJ ALEI DRZEW W ZAGNAŃSKU
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji WNIOSEK O USTANOWIENIE ZABYTKOWEJ ALEI DRZEW W ZAGNAŃSKU
Gość |
#512011-10-31 21:20Może mieszka pan(i) przy alei ale chyba nie w bezpośrednim sąsiedztwie tych drzew bo tam stoją domy dopiero od około 10 lat |
Gość |
#522011-10-31 21:26Ciekawe też dlaczego pod petycją podpisało się tylko 28 osób z Zagnańska ,a reszta osób to mieszkańcy nawet Częstochowy , Warszawy czy Krakowa osoby które nigdy tych drzew nie widziały , bo zdjęcia można robić różnie. |
Gość |
#532011-10-31 21:28Tam jest już mało do ratowania , trzeba wyciąć a posadzić nowe. |
Gość |
#542011-10-31 21:33 Cieszę się że wycięto już część drzew przy cmentarzu. po każdej wichurze gałęzie leżały na pomnikach . Chcecie ratować drzewa a co z pomnikami na cmentarzu? |
Gość |
#552011-10-31 21:37Aleja drzew zabytkowych. Część ulicy jest oświetlona a reszta ciemności że wieczorem strach iść.Tym się zajmijcie .Zabytkowy cmentarz , a nawet lampy przy nim nie ma . W drzewo to tam można wejść. |
Gość |
#562011-10-31 21:46Ja też mieszkam przy tej alei i uważam że te drzewa to największe zagrożenie jakie może tam być. A chodnik jest bardzo potrzebny ,zimą ludzie nie mają którędy iść do kościoła. Droga jest rzadko odśnieżana, nie ma nawet którędy iść ,pozostaje tylko jezdnia. Również samochodom jest w tym czasie trudno wymijać się bo jest za wąsko. A u nas zima nie trwa miesiąc tylko wiele dłużej. |
Gość |
#57 Re:2011-11-01 00:03Muszę przyznać, że taka "wiedza" na temat drzew i wynikająca z niej "dendrofobia" Szanownych mieszkańców ul. Spokojnej jest dość pospolita w kraju nad Wisłą. Nikt nie pomyśli nawet, że połamane gałęzie, konary, a czasem całe drzewa świadczą o sile żywiołu, przed którym nas te właśnie drzewa osłaniają. Ciekawe jak bez tej osłony poradzą sobie Państwa dachy, szczególnie te lekkie, oszczędnościowo wykonane. Inną sprawą jest świadomość otoczenia, w którym przyjdzie Państwu żyć czas jakiś, zapewne krótszy niż pisany nawet tym najbardziej "spróchniałym" i "pustym" drzewom, ale niestety ceną za wzrost tej świadomości są często bolesne doświadczenia i popełniane błędy. Państwa podstawowym prawem jest życie w poczuciu bezpieczeństwa, ale obowiązkiem odpowiedzialnych władz jest zapewnianie go w sposób racjonalny, zgodnie z dostępną wiedzą, przyjętymi zasadami i przepisami prawa. Dopuszczenie do konieczności wyboru między zachowaniem starodrzewu a budową chodnika czy bezpieczeństwa obiektów i ludzi, świadczy z reguły o złych praktykach w projektowaniu przestrzennym i braku wnikliwej oceny przy wydawaniu decyzji administracyjnych. Cóż; można rzec: "polska norma". Jestem przekonany, że w okolicach o dużych walorach przyrodniczych i historycznych, mających aspiracje bycia regionami turystycznymi, na dłuższą metę to się nie opłaci. |
zagnańszczanka |
#582011-11-01 11:04Mieszkam w sąsiedztwie tej alei, wstydzę się za mieszkańców, którzy tak traktują drzewa, no cóż polska prowincja. Mieszkając tu kilka lat nie słyszałam nigdy o jakimkolwiek zagrożeniu spowodowanym przez te drzewa. Wiejski, prosty biedny człowiek patrzy na drzewo jak na materiał opałowy, a na zwierzę jak na przedmiot, który ewentualnie można zjeść. No cóż jeszcze daleko do cywilizacji... ale trzeba edukować, pracować u podstaw, walczyć... |
Gość |
#592011-11-01 17:21Aleja jest piękna i stanowi cały urok tej okolicy. Gdyby te stare,malownicze drzewa znikły Zagnańsk nie byłby tak atrakcyjny jak dotychczas Korzyści z decyzji ślepych ludzi wątpliwe |
Gość |
#60 re:582011-11-01 20:05Ja też mieszkam w sąsiedztwie i jestem zbulwersowany tymi słowami ,szczególnie traktowaniem ludzi według kategorii miasto- wieś i wysnuwanymi w związku z tym poglądami. A co do tego wszystkiego mają jeszcze zwierzęta ,tego to już naprawdę nie wiem. A jeśli chodzi o opał ,to tam jest gaz ziemny. |
Gość |
#612011-11-01 20:12Bardzo dziękuje za ten wpis. Byłoby wspaniale zbudować grupę ludzi, ktorzy profesjonalnie mogliby się wypowiedzieć i przedsawić możliwości sensownego rozwoju regionu- i przede wszystkim edukować i wykazać faktyczne korzyści dla zwyklych ludzi. To nie jest tylko problem Zagnańska, to się dzieje wszędzie- wszyscy o tym wiemy. Dlatego zdecydowaliśmy się na rozpowrzechnienie problemu i skorzystanie z doświadczeń w innych. Sposób w jaki wykorzystywana jest przez urzędników niewiedza ludzi bardzo nas poruszył. Urzędnicy, traktują swoją pracę jako trampolnę do swojej przyszłej działalności politycznej, w sposób instrumentalny traktują wyborców. Robione są rzeczy, które propoagandowo wyglądają efektownie a w rzeczywistości uderzają w interes gminy. Przykladem jest Dąb Bartek, który jest prezentowany w taki sposob, że turysta spędza tu kilanaście minut i wyjeżdza. Jeszcze raz bardzo dziekuje za mądre słowa i serdecznie pozdrawiam. Dorota Jabłońska |
Gość |
#62 Re: Re:2011-11-01 20:17Dachy 90% budynków są wykonane z ciężkich dachówek .Proszę więc być spokojnym o nasze dachy nawet jeśli nie będzie drzew i nie zmieniać tematu dyskusji na boczny tor.Uważam też za niedopuszczalne i niestosowne obrażanie kogokolwiek bo osoby które tu piszą mogą tylko podawać się za mieszkańców tejże ulicy ,a niekoniecznie nimi być. |
Gość |
#63 Re: Re:2011-11-01 20:31Dlaczego obraża Pan(i) mieszkańców ulicy Spokojnej???. Każdy ma prawo do własnego zdania co nie znaczy że można obrażać ludzi o innych poglądach. Poza tym każdy może podać się za mieszkańca jakiej chce ulicy czy miejscowości w kraju nad Wisłą . Ja też mogę podać się za mieszkańca zainteresowanej ulicy ,a wcale nie muszę nim być. Skoro nie okazuje Pan(i) szacunku człowiekowi jak może być Pan(i) tak gorliwym miłośnikiem przyrody ? Zastanawiam się też dlaczego po tak odważnym wykładzie nie ma Pan(i) odwagi się podpisać? |
Gość |
#64 Re:2011-11-01 20:49Nie pytałam wszystkich Państwa o zdanie, ponieważ z formalnego punku widzenia Państwo już sie wypowiedzieli- jesteście za- nie protestowaliście, kiedy pojawiły się dezycje RDOS. Częśc jest za część przeciwko- ja jestem za -więc kontaktuję z tymi, którzy podzielają ten punk widzenia. To chyba oczywiste. Każdy, nawet nieszkaniec innego województwa zgodnie z Ustawą o Ochronie Przyrody, może taki wniosek zlożyć do wojewody- jako instytucji nadrzędnej w kewstii ochrony przyrody. Więc korzystamy z tego prawa. Drzew objęte ochroną pomnikową z ustawy muszą być podjęte odpowiednim zabiegom pielegnacyjnym i ochronnym tak, żeby były przyjazne mieszkancom. Więc wszyscy Państwo, którzy protestujecie będziecie mogli czuć się bezpiecznie. Dodatkową pragnę przypomieć, że nikt nie sprzeciwia sie budowie chodników i ścieżki rowerowej. Niezgadzamy się tylko na dewastację krajobrazu. Mozemy miec bezpieczne, zagospodarowane i ładne miejsce. Z piękną, zaddana i odnowioną aleją drzew, chodnikiem i odpowiednim oświetleniem itd. Kwestia wyboru. Ja wybieram rozwiązanie, które moim zdaniem w konsekwencji, będzie służyło wszystkim. My mieszkancy będziemy mieć lepsze warunki życia, a turyści w koncu zaczną tu przyjeżdźać. Wielu z Państwa z pewnością, by na tym skorzystało, bo region wybitnie sprzyja agroturystyce. Pozdrawiam Dorota Jabłońska |
Gość |
#652011-11-01 21:17Z piękną, zadbaną aleją , chodnikiem i oświetleniem owszem , ale czy nasze władze to zrobią ? Odkąd pamiętam zawsze było tam ciemno ,a drzewa pozostawione same sobie i dlatego teraz są w opłakanym stanie. Z tego co wiem to mieszkańcy ulicy Spokojnej wywalczyli oświetlenie . A dalej w stronę cmentarza ciągle jest ciemno że strach iść. Kto odpowiada za to , że niektóre z tych drzew są tak suche?.Uważam że rzeczywiście trzeba je wyciąć, nie mówię że wszystkie ale część tak.Chodnik też powinien być. Najgorzej jest zimą , kiedy nie ma którędy iść.
|
Gość |
#67 Re:2011-11-01 22:10Postarajmy się, żeby nasze władze zrobiły wszystko co potrzebujemy. Są dla nas- my ich wybieramy i utrzymujemy z naszych podatków. Postarajmy się zrobić wszystko co najlepsze. Naprawdę możemy mieć jedno i drugie. Za zaniedbania odpowiada gmina. Proszę Państwa abyście nie odbierali naszej akcji, jako skierowanej przeciwko ludziom. Nie jesteśmy przeciwnikami inwestycji. Też chcemy mieć chodnik i nie wracać do domu po ciemku. Ale nie musimy niszczyć tego co w świetokrzyskiem najpiękniejsze- przyrody i niezwyklego krajobrazu. Nie musi być abo to, albo to. Możemy mieć jedno i drugie. Pozdrawiam i dziękuję za Państwa zaangażowanie. Dorota Jablońska |
Ula P. |
#692011-11-02 11:38Jeśli jest tyle osób zainteresowanych zarówno wycięciem drzew jak i ich pozostawieniem, to może należałoby zorganizować spotkanie wszytkich, przedstawić wizje rozwoju gminy - bo jest to związane bezpośrednio z planami na przyszłośc. Można przecież wykorzystać stare drzewa, np.od Ścięgien do przejazdu zerwać resztki asfaltu, a połozyć ładną kostkę, stylizowane latarnie i powstanie piękna aleja prowadząca do kościoła i dalej do "tetrapoda", atrakcja, będą przyjeżdżać młode pary z okolicy robic zdjęcia :). Wszystko mozna pogodzić, tylko trzeba chcieć i otwarcie rozmawiać |
Gość |
#702011-11-03 20:57Co tu komentować. Ktoś, kto waży się uśmiercić drzewo jest bezmyślnym wandalem i społecznym szkodnikiem. |
Gość |
#722011-11-04 09:32szkoda drzew tak starych ....jestem przeciwnikiem wycinania drzew |
Gość |
#732011-11-04 18:35A ja myślę że można to wszystko pogodzić. Gmina chce wyciąć tylko część drzew nie wszystkie, chce poszerzyć ulicę ,zrobić chodnik , i niech robi ,a na miejsce wyciętych drzew niech posadzi w odpowiednim miejscu nowe drzewa. |
Gość |
#742011-11-04 21:36Zgadzam się .Można przecież utworzyć nową ,piękną aleję taką z prawdziwego zdarzenia. |
Gość |
#752011-11-04 22:51Zadziwiający jest fakt, że w większości napisanych tutaj postów popierających wycinkę alei przy ul. Spokojnej w Zagnańsku występuje jeden i ten sam błąd ortograficzny. Zbieżność ta nie wydaje mi się przypadkowa. |
|
Apel do Prokuratora Generalnego Adama Bodnara
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
PETYCJA do Marszałka Hołowni ws. odmrożenia projektu ustawy dot. karania za propagowanie banderyzmu!
Społeczny apel o jawność działań Policji w sprawie Beaty Klimek
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Murem za naturą: apel w obronie medycyny naturalnej
Nauczyciel wychowania przedszkolnego to zawód – NIE dla zmian pod przykrywką ratowania systemu!
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
PETYCJA do Marszałka Hołowni ws. odmrożenia projektu ustawy dot. karania za propagowanie banderyzmu!
4186 Utworzone: 2025-08-11
Petycja o usuniecie uzytkownika Klaudia Piasecka / elfik86elf / wariatka.klaudia z platform spolecznosciowych
1595 Utworzone: 2025-08-13
DOSTĘP DO EDUKACJI I ROZWOJU BEZ WZGLEDU NA NIEPEŁNOSPRAWNOŚĆ NASZYCH DZIECI
3899 Utworzone: 2025-07-26
Petycja o zakup modernistycznego domu Książków w Tarnowie przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
2707 Utworzone: 2025-08-06
Nie pozwólmy zabić miejsca, w którym zakochała się cała Bydgoszcz!
321 Utworzone: 2025-08-08
TAK dla zielonego jamnika na szybie autobusu w Warszawie!
1988 Utworzone: 2025-08-05
Petycja w sprawie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego Ostrowa Tumskiego w Poznaniu
5344 Utworzone: 2025-07-17
Rewitalizacja linii kolejowej nr 103 Wadowice – Spytkowice – Trzebinia
1018 Utworzone: 2025-04-09
Petycja w sprawie przywrócenia postojów pociągów dalekobieżnych (Intercity) na stacji Wolin
502 Utworzone: 2025-08-13
ODEZWA POLAKÓW OTWARTYCH NA IMIGRANTÓW
632 Utworzone: 2025-08-08
PETYCJA w sprawie odwołania Rzecznika Praw Pacjenta
612 Utworzone: 2025-08-05
Petycja w sprawie wyłączenia aptek z obowiązku udziału w systemie kaucyjnym
3219 Utworzone: 2025-07-11
Petycja Honorowych Dawców Krwi w sprawie utrzymania Oddziału Terenowego Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Szpitalu Wojewódzkim przy ul. Juraszów w Poznaniu
760 Utworzone: 2025-07-29
Petycja mieszkańców Gminy Świercze o podjęcie pozytywnej decyzji w sprawie przejęcia budynku wieży radio-telewizyjnej wraz z działką od firmy Emitel
128 Utworzone: 2025-08-09
Kolej na Żuławy - petycja w sprawie budowy linii kolejowej Gdańsk - Wiślinka - Nw. Dwór Gdański - Elbląg
3610 Utworzone: 2025-05-23
Nauczyciel wychowania przedszkolnego to zawód – NIE dla zmian pod przykrywką ratowania systemu!
42279 Utworzone: 2025-07-08
List otwarty w sprawie zgłoszenia kandydatury pani Marty Wołowiec na stanowisko Wicedyrektorki Narodowego Instytutu Muzyki i Tańca
110 Utworzone: 2025-08-12
Zmiana przepisów prawa w zakresie ochrony praw lokatorów w taki sposób, aby zapewnić większą równowagę między prawami właścicieli (wierzycieli), a ochroną najemców (dłużników).
7 Utworzone: 2025-08-16
Bezpieczne przejście dla pieszych na skrzyżowaniu ulic Andersa/Gieryna/Gryfa Pomorskiego w Fordonie
161 Utworzone: 2025-08-04
Usunięcie Denisa Załęckiego z FAME MMA oraz usunięcie go z obecności w mediach freak fight'owych
1438 Utworzone: 2025-07-28