Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej
Kara |
/ #7002015-01-27 10:50Dodałabym do tego jeden punkt który według mnie jest ważny. Przy odbiorze dowodu każdy zaznaczałby jakiej jest wiary/religii (z tych zarejestrowanych w Polsce) byłyby też opcje agnostyk, ateista, nie chcę ujawniać, oraz inne. Te dane liczone byłyby do statystyk. Jestem wierząca ale jestem zdecydowanie przeciwko sakramentom udzielanym dzieciom. Jestem chrześcijanką ale zdecydowanie nie jestem katoliczkom i nie podoba mi się to, że chrzczone są nieświadome dzieci a bierzmowanie często pod przymusem jest w gimnazjum a podobno jest to sakrament dojrzałości chrześcijańskiej. Poniżej kilka moich przemyśleń. Uważam, że część winy za obecną sytuację ponoszą pseudo ateiści którzy biorą ślub kościelny, chrzczą dzieci, posyłają je na religię. Ja mimo tego, że jestem wierząca jeśli będę miała dziecko nie ochrzczę go. Przedstawie mu różne światopoglądy, jeśli zechce to przyjmie jedno z nich. Zdecydowanie wykluczyłabym religię ze szkół gdyż dzieci oraz młodzież są często zmuszane do tego by w zajęciach religii uczestniczyć. W liceum przez rok miałam filozofię i uważam, że to dobry pomysł by w szkole średniej był przynajmniej rok filozofii. Jeśli chodzi o antykoncepcje, tabletkę po, aborcję itp. itd. to jest ogromna ochrona życia poczętego, ale gdy dziecko już się narodzi to nikogo już owe dziecko nie obchodzi. Wychowanie (nie hodowanie) dziecka wymaga bardzo dużo czasu oraz środków finansowych a jeśli chodzi o domy dziecka w większości jest po prostu koszmarnie. Wśród niektórych panuje błędne przekonanie, że tabletka Po jest w jakimkolwiek stopniu poronna. Nie jest. Zapobiega ona zapłodnieniu, jeśli do niego doszło to w żaden sposób nie zaszkodzi. Jestem zdecydowanie za antykoncepcją, pomaga ona zapobiegać tragediom. Bo ślub dwojga ludzi którzy się nie kochają i wychowują dziecko którego nie chcą uważam za tragedię. Jeśli ktokolwiek jest przeciw tabletce Po, mam prostą radę niech po prostu jej nie bierze. Jestem wegetarianką. Nie bronię innym jedzenie mięsa. Po prostu sama go nie jem. Z moich obserwacji wynika, że jeśli ktoś nie jest za Kościołem to traktuję się tę osobę jakby była przeciwko niemu. Tak samo jest z Bogiem. Niektórym bardzo trudno uwierzyć, że można być neutralnym. Wciąż żywa jest zasada "kto to nie jest z nami, ten jest przeciwko nam" i brak chęci popierania/wspomagania/uczestnictwa jest traktowany jako atak. Pozdrawiam :)
|
|
STOP zwrotowi 136 psów do hodowli, gdzie były przetrzymywane w nieludzkich warunkach!
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
APEL O WSPARCIE DLA MEDYCYNY NATURALNEJ I ZIELARSTWA
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Społeczny apel o jawność działań Policji w sprawie Beaty Klimek
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
#RatujmyFyrtel
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
PETYCJA w sprawie utworzenia przystanku „Kiełpino Centrum” na trasie zastępczej komunikacji autobusowej podczas modernizacji linii kolejowej 201
195 Utworzone: 2025-06-18
Petycja mieszkańców dzielnicy Węglin Południowy w sprawie wykupu działki przy ul. Jantarowej i utworzenia terenu zielonego
185 Utworzone: 2025-06-18
List otwarty w obronie Ryszarda Sellina
380 Utworzone: 2025-06-17
APTEKA DLA PACJENTA, A NIE TYLKO DLA APTEKARZA. APEL O POTRZEBNĄ DEREGULACJĘ PRAWA
977 Utworzone: 2025-05-26
„Bezpieczeństwo nie może się kończyć na mapie – dopiszmy ten 1 km do planu!”
533 Utworzone: 2025-06-16
Wybudowanie chodnika wzdłuż ulicy Wiśniowej w miejscowości Wilkszyn.
68 Utworzone: 2025-06-19
O ustanowienie w Warszawie pomnika przyrody "Dąb Geralt"
24297 Utworzone: 2025-05-13
PETYCJA O STWORZENIE JEDNOLITYCH STANDARDÓW OPIEKI NEONATOLOGICZNEJ W POLSCE
3090 Utworzone: 2025-05-30
Sprzeciw wobec zniesienia bonifikaty przy wykupie mieszkań komunalnych w Szczecinie
696 Utworzone: 2025-06-14
Odwołajcie ks. Dariusza Drzewieckiego z parafii Jeruzal — zapewnijcie bezpieczeństwo wiernym!
59 Utworzone: 2025-06-17
#BezDyplomuNieDotykaj – STOP nielegalnym zabiegom medycznym!
739 Utworzone: 2025-05-23
Petycja w sprawie pozostawienia Prezes Magdaleny Szczukiewicz na stanowisku
252 Utworzone: 2025-06-17
Ocalmy rzekę Ner i Górkę Charbicką!
595 Utworzone: 2025-06-04
Apel o uczciwość przy ustalaniu poziomu potrzeby wsparcia
27 Utworzone: 2025-06-17
Kontynuacja remontu DK9 na odcinku Ostrowiec Świętokrzyski-Kunów-Rudnik
99 Utworzone: 2025-06-03
"Chrońmy zdrowie psychiczne dzieci w Oświęcimiu!"
699 Utworzone: 2025-06-14
Sprzeciw dla budowy zakładu do mechaniczno–cieplnego przetwarzania odpadów wraz z infrastrukturą towarzyszącą
105 Utworzone: 2025-06-12
Petycja dotycząca obywatelskiego projektu uchwały pn. „ZMIANA UCHWAŁY RADY GMINY REDUKUJĄCEJ ZNIŻKI DLA POSIADACZY KARTY DUŻEJ RODZINY”
33 Utworzone: 2025-06-17
STOP zwrotowi 136 psów do hodowli, gdzie były przetrzymywane w nieludzkich warunkach!
24120 Utworzone: 2025-05-30
Budowa nowego budynku dla Szkoły Podstawowej w Straszynie
571 Utworzone: 2025-06-03