RPO z wyboru obywateli i dla obywateli a nie z klanów partyjnych

Gość

/ #21

2015-06-09 11:11

W kwestii poniższej petycji, bardzo serdecznie wszystkich proszę, by poświęcić trochę czasu na jej przeczytanie i podpisanie. W ten sposób damy do zrozumienia obecnym władzom, że władza zwierzchnia w RP jest niezadowolona ze swojego przedstawiciela, który pełni wyjątkową funkcję organu konstytucyjnego, jakim jest Rzecznik Praw Obywatelskich (RPO), który świadomie i celowo działa na szkodę Narodu poprzez przymykanie oczu na totalne bezprawie jakie panuje w naszym Kraju, co jest całkowicie niedopuszczalne.
Oczywiście petycja ma na celu doprowadzenie do wyboru RPO w wyborach powszechnych, co dałoby nam większą pewność, że nie będzie on stronniczy, zależny i niesprawiedliwy na korzyść władz publicznych i partii politycznych, które mają ogromny wpływ na obecny wybór RPO.
Już to kiedyś pisałem, ale powtórzę jeszcze raz, że w mojej ocenie, opierając się na Konstytucji, wszyscy nasi przedstawiciele powinni być wybierani w wyborach powszechnych, gdyż jest niedopuszczalne aby przedstawiciele władzy zwierzchniej, nie byli wybierani przez WZ a przez jej przedstawicieli, gdyż wówczas są to przedstawiciele przedstawicieli a nie przedstawiciele władzy zwierzchniej.
Ponadto skoro art. 2 i 32 Konstytucji stanowią o sprawiedliwości społecznej oraz o niedopuszczeniu do dyskryminacji, a art. 10 Konstytucji o równowadze władzy sądowniczej, ustawodawczej i wykonawczej, to nie mogę zrozumieć, dlaczego władza sądownicza narusza to prawo, bo przecież sędziowie jako nasi przedstawiciele nie są wybierani w wyborach powszechnych, tak jak przedstawiciele do władzy ustawodawczej i wykonawczej, co też jest niedopuszczalne. Mam nadzieję, że i w tej kwestii zostanie wystosowana petycja do przyszłego Prezydenta RP, który zgodnie z art. 126 ust 2 Konstytucji ma czuwać nad przestrzeganiem Konstytucji.