Absolwenci sprzeciwiają się obecności ONR w Małachowiance
Quoted post
Dawid Walczak |
#22016-03-22 12:40Witam, piszę jako absolwent Małachowianki, proszę o informację w temacie ostatnie wydarzenia, z którym związana jest niniejsza petycja. Dotarłem do informacji, iż Dyrektor szkoły nie jest osobą zarządzającą aulą, jak również nie jest osobą organizującą to wydarzenie. W związku z powyższym kierowanie petycji do Dyrektor może być niewłaściwie zaadresowane. Jeżeli tak by było, iż Dyrektor nie miała wpływu na przebieg wydarzeń, nie była organizatorem, ani osobą zarządzającą aulą to chciałbym wycofać swój podpis pod petycją. Proszę o odpowiedź w tym temacie.
Drugie pytanie: Czy prawdą jest, iż podobne wydarzenia miały miejsce w Jagielonce oraz UM Płocka? Do takich informacji również dotarłem analizując niniejszą sprawę.
Z poważaniem, Dawid Walczak 2004 - rok ukończenia Małachowianki |
Odpowiedzi
Gość |
#3 Re:2016-03-22 15:51:59Szanowny Panie, W odpowiedzi na Pańskie pytania moja krótka odpowiedź. Jeżeli chodzi o fakty i zaangażowanie szkoły w całą imprezę to w tym zakresie panuje spory bałagan, ale ma to miejsce ze względu na mało konsekwentne wyjaśnienia przedstawiane przez szkołę (w prasie wypowiada się Pani Dyrektor). Wersji, że Pani Dyrektor nie decyduje o tym jakie imprezy i przez kogo organizowane odbywają się w szkole przez nią kierowaną jeszcze nie słyszałem. Kompetencja Pani Dyrektor w tym zakresie wynika z art. 39 ust. 1 pkt 1 ustawy o systemie oświaty (Dyrektor kieruje działalnością szkoły). Mogę dodać także z własnego, że organizowałem jako uczeń Małachowianki, co najmniej kilka spotkań w Małachowiance (w tym na auli) i zawsze wymagało to akceptacji Dyrektora. W tym przypadku, z wyjaśnień Pani Dyrektor wynika, iż była to uroczystość szkolna organizowana z udziałem uczniów i nauczycieli. Nie jest także tak, że Pani Dyrektor nie wiedziała, kto będzie współorganizatorem tej uroczystości bądź też, że tej propozycji złożonej przez ONR nie przyjęła. Otóż tę propozycję Pani Dyrektor "przyjęła w imieniu społeczności Małachowiaków", że pozwolę sobie na cytat. Wkleiłem tutaj podpisany przez Panią Dyrektor dokument, który potwierdza, iż miała ona świadomość, kto taką uroczystość będzie współorganizował i to zaakceptowała (zdjęie tego dokumentu było prezentowane w prasie, przy opisie tej uroczystości). Pojęcie "podobne wydarzenia" jest pojęciem szerokim i nieprecyzyjnym. Z tego co udało mi się dowiedzieć z prasy w Jagiellonce odbyła się debata oxfordzka pod patronatem IPN. W każdym razie nie znalazłem informacji, aby w Jagiellonce osoby w opaskach ONR występowały z wystąpieniami. Nasz list powstał nie z powodu uczczenia pamięci Żołnierzy Wyklętych - absolwentów Małachowianki, co uważamy za ważne i pozytywne, a ze względu na dopuszczenie do sytuacji w której przedstawiciel ONR w opasce tej organizacji przemawia na terenie szkoły publicznej, która ma określone misje i zadania. Jest wiele organizacji o dyskusyjnych celach, które pod przykryciem szczytnych idei starają się legitymizować, rzeczą roztropnej Dyrekcji jest takim sytuacjom zapobiegać. I na końcu jedna ważna rzecz, Pani Dyrektor zasłania się faktem, iż ONR występuje jako oficjalny partner obchodów 4 Dnia Żołnierzy Wyklętych. Jakkolwiek nie uważam żeby miasto miało się czym szczycić pozyskując takiego partnera. To mnie osobiście jako absolwenta Małachowianki oburza jednak fakt przebiegu uroczystości w szkole, którą miałem zaszczyt ukończyć. Każdą Pana decyzję, co do Pana podpisu będę oczywiście szanować, list ma charakter otwarty i każdy w zgodzie z własnym sumieniem i przekonaniami musi zdecydować, czy go podpisuje czy nie.
Piotr Paśnik |
Apel do Prokuratora Generalnego Adama Bodnara
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Społeczny apel o jawność działań Policji w sprawie Beaty Klimek
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Murem za naturą: apel w obronie medycyny naturalnej
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
WSTRZYMAĆ ZAPRZYSIĘŻENIE!
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Nauczyciel wychowania przedszkolnego to zawód – NIE dla zmian pod przykrywką ratowania systemu!
38276 Utworzone: 2025-07-08
APTEKA DLA PACJENTA, A NIE TYLKO DLA APTEKARZA. APEL O POTRZEBNĄ DEREGULACJĘ PRAWA
59727 Utworzone: 2025-05-26
PETYCJA w sprawie wyrażenia zgody na granie muzyki z balkonu przy ul. Stary Rynek 23 w Bydgoszczy w weekendy (piątki, soboty) w godzinach 19:00–22:00
2127 Utworzone: 2025-07-15
Petycja przeciw germanizacji Wrocławia
320 Utworzone: 2025-07-16
PETYCJA O STWORZENIE JEDNOLITYCH STANDARDÓW OPIEKI NEONATOLOGICZNEJ W POLSCE
6619 Utworzone: 2025-05-30
Murem za naturą: apel w obronie medycyny naturalnej
13171 Utworzone: 2025-01-30
PETYCJA w sprawie sprzeciwu wobec przystąpienia do zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego – działki nr 208, 207, 211 i 161 w obrębie Bojano (nr 0019), gmina Szemud
181 Utworzone: 2025-07-16
Petycja w sprawie wyłączenia aptek z obowiązku udziału w systemie kaucyjnym
1368 Utworzone: 2025-07-11
NIE dla zatrudniania w przedszkolach osób bez kwalifikacji pedagogicznych!
8728 Utworzone: 2025-07-07
basen-olimpijski-kraków
202 Utworzone: 2025-07-14
WSTRZYMAĆ ZAPRZYSIĘŻENIE!
9154 Utworzone: 2025-06-19
Kolej na Żuławy - petycja w sprawie budowy linii kolejowej Gdańsk - Wiślinka - Nw. Dwór Gdański - Elbląg
2903 Utworzone: 2025-05-23
Przyznanie orderów Robertowi Bąkiewiczowi.
59 Utworzone: 2025-07-16
Petycja w obronie Stacji Turystycznej Orle
1634 Utworzone: 2025-07-08
Ograniczenie odoru w okolicy oczyszczalni w Mirkowie
97 Utworzone: 2025-07-14
STOP hotelom pracowniczym w domach jednorodzinnych – dla bezpieczeństwa i spokoju mieszkańców!
655 Utworzone: 2025-07-12
Nie dla niemieckiego „Kaiserbrücke” w centrum polskiego Wrocławia.
431 Utworzone: 2025-07-12
Apel o zaadresowanie nieprzystosowania rejonu ul. Karpia do rosnącej zabudowy mieszkaniowej
40 Utworzone: 2025-07-16
Petycja wobec planowanego zamknięcia Oddziału Ginekologiczno- Położniczego w SPZOZ Szpitalu im. dr. J. Dietla w Krynicy- Zdroju
2135 Utworzone: 2025-07-11
Specjalna ścieżka pobytowa dla małżonków obywateli RP – dla dobra polskich rodzin
160 Utworzone: 2025-07-03