NIE dla połączenia Muzeum Przyrodniczego z Muzeum Miejskim Dom Gerharta Hauptmanna w Jeleniej Górze

Jelenia Góra, 11 października 2020 r.

Szanowni Państwo

Radni Rady Miejskiej Jeleniej Góry

Pl. Ratuszowy 58

58-500 Jelenia Góra

PETYCJA

w sprawie połączenia Muzeum Przyrodniczego z Muzeum Miejskim Dom Gerharta Hauptmanna w Jeleniej Górze

My niżej podpisani nie zgadzamy się na połączenie Muzeum Przyrodniczego z Muzeum Miejskim Dom Gerharta Hauptmanna w Jeleniej Górze w jedną instytucję.

23 września br. Radni Rady Miejskiej Jeleniej Góry przyjęli uchwałę o zamiarze połączenia Muzeum Przyrodniczego i Muzeum Miejskiego Dom Gerharta Hauptmanna. Pomysł ten został opracowany w wąskim gronie Radnych, nie był wcześniej konsultowany z dyrektorami, pracownikami obu muzeów ani z lokalną społecznością. Uchwała intencyjna spotkała się z powszechną krytyką, zarówno muzealników i ludzi kultury, jak i mieszkańców naszego regionu. Oba muzea mają swoją markę, na którą pracowały przez lata i z której znane są nie tylko w Polsce.

Muzeum Przyrodnicze mieści się w jednej z dzielnic Jeleniej Góry, w Cieplicach,
i jest jedyną samodzielną placówką tego typu w kraju. Instytucja kontynuuje tradycję muzealniczą śląskiego rodu Schaffgotschów, których znaczenie dla naszego regionu jest nie do przecenienia. Przez kilkaset lat Schaffgotschowie byli właścicielami większości ziem Kotliny Jeleniogórskiej, Karkonoszy, Gór Izerskich i okolic. Z ich inicjatywy i na ich koszt powstawały szpitale, teatry, kościoły, klasztory, parki miejskie, szlaki turystyczne oraz inne niezliczone obiekty użyteczności publicznej. Byli skoligaceni i blisko związani z Piastami, których zostali faktycznymi spadkobiercami po wygaśnięciu linii Piastów na Śląsku. Muzeum Przyrodnicze mieści się w budynku poklasztornym, ufundowanym pierwotnie właśnie przez Schaffgotschów w 1403 roku.

Muzeum Miejskie Dom Gerharta Hauptmanna ma swoją siedzibę w innej części Jeleniej Góry, w Jagniątkowie, w domu należącym niegdyś do niemieckiego pisarza noblisty Gerharta Hauptmanna, zbudowanym w 1901 roku. Muzeum podtrzymuje wielokulturowe dziedzictwo Dolnego Śląska, gromadzi i udostępniania spuściznę Gerharta Hauptmanna (m.in. jego sprzęty, listy, pierwsze wydania dzieł) oraz zbiory związane z kulturą i literaturą Śląska.

Oba muzea mają stałe, ważne miejsce w krajobrazie kulturowym naszego regionu, a swoją obecną renomę zawdzięczają przede wszystkim pasji i zaangażowaniu ich pracowników, a także wielu życzliwym ludziom, którzy doceniają ich działalność i którym zależy na dobru wspólnym. Nie pozwólmy tego zniszczyć.

Za pomysłem połączenia obu instytucji kultury nie przemawiają ponadto analizy społeczne czy ekonomiczne, ponieważ nie zostały przedstawione w żadnej postaci, nie zostały poparte żadnymi precyzyjnymi wyliczeniami. Radni nie określili szczegółowo, jakie skutki dla lokalnej społeczności oraz jakie oszczędności przyniesie połączenie muzeów. Rada Miejska Jeleniej Góry nie wskazała w treści uchwały żadnych argumentów dotyczących oceny wpływu połączenia obu muzeów na wykonywanie dotychczasowych zadań każdej z instytucji.

Muzea są instytucjami pełniącymi najwyższą misję społeczną i obywatelską.
Nie można stosować wobec nich mechanizmów rynkowych, w których funkcjonują organizacje biznesowe. W związku z powyższym
apelujemy, aby oba muzea pozostały samodzielnymi instytucjami kultury. Nie chcemy likwidacji miejsc, które są kulturalną, historyczną oraz turystyczną wizytówką naszego miasta, a ponadto stanowią centra kulturotwórcze dla Cieplic i Jagniątkowa. Zwracamy się do Rady Miejskiej Jeleniej Góry o podjęcie działań, które w rezultacie zapobiegną połączeniu Muzeum Przyrodniczego z Muzeum Miejskim Dom Gerharta Hauptmanna w Jeleniej Górze w jedną instytucję pod nazwą Muzeum Miejskie.

muzeum_1.jpg

muzeum_22.jpg

Składając podpis, uprawniam Natalia Zatka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.