NIE dla wycinki drzew na ul. Broniewskiego w Szczecinie

Broniewskiego_drzewa.jpgSzanowny Panie Prezydencie,

Gmina Miasto Szczecin planuje remont ulicy Broniewskiego. Projekt przewiduje wycinkę 16 drzew. Tylko wycinka 4 sztuk jest podyktowana złym stanem zdrowotnym. Reszta drzew ma być wycięta ponieważ ich lokalizacja koliduje z planowaną inwestycją.

Jako mieszkańcy Szczecina jesteśmy zaniepokojeni, że kolejna inwestycja drogowa, która z założenia ma polepszyć codzienne życie mieszkańców, wymaga wycinki aż tylu drzew. Drzewa są elementem miejskiej zieleni, który jest kluczowy dla zdrowia i samopoczucia mieszkańców Szczecina. Drzewa oprócz produkowania tlenu i oczyszczania powietrza, wpływają na obniżenie temperatury, lepszą retencję wody, estetykę otoczenia, ale przede wszystkim działają uspokajająco i wpływają na lepsze samopoczucie mieszkańców miasta.

Poza tym w czasach kiedy grozi światu kryzys klimatyczny i tak ważne jest aby nasze codzienne życie nie wpływało negatywnie na środowisko, my w Szczecin planujemy wycinkę dorodnych drzew w celu zwiększania głównie komfortu kierowców, którzy na dodatek są odpowiedzialni w dużym stopniu za ślad węglowy w naszym mieście.

Nowoczesne miasto powinno inwestować w zieleń powiększając powierzchnie zielone między innymi kosztem szerokości dróg. Broniewskiego to niechlubny przykład odwrotnego trendu.

Nie jesteśmy przeciwni planowanemu remontowi ulicy Broniewskiego, ale apelujemy o korektę projektu i znalezienia takiego rozwiązania, które pozwoli zachować drzewa i sprawi, że nie będą one kolidowały z planowaną inwestycją.

Wnosimy również o rozważenie propozycji złożonej przez grupę okolicznych mieszkańców, zakładającej wystąpienie z wnioskiem o odstępstwo do Ministra Infrastruktury w zakresie przepisów regulujących minimalną szerokość drogi i chodnika, które to rozwiązanie pozwoli dokończyć inwestycję nie ingerując w zieleń.

Andrzej Radziwinowicz, Adam Lau    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Andrzej Radziwinowicz, Adam Lau do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.