Sprzeciw mieszkańców Lęborka dla utworzenia stacji demontażu pojazdów (złomowiska) przy ul. Żeromskiego (okolice Kauflandu)

Nawiązując do obwieszczenia:

Przedstawiamy uzasadnienie sprzeciwu wobec zamiaru uruchomienia
stacji demontażu pojazdów na działce 149/48 obręb 11 w Lęborku przez Auto-Moto Serwis „STORAM Kazimierz Mikołajczyk ul. Żeromskiego 9/10 w Lęborku

Jest to inicjatywa wielu osób - mieszkańców miasta i radnych, którym zależy na „wyprowadzeniu” tego typu działaności z centrum.

My niżej podpisani mieszkańcy Lęborka składamy sprzeciw przeciwko wydaniu przez Burmistrza Miasta Lęborka zgody na uruchomienie na działce 149/48 przy ul. Żeromskiego w Lęborku stacji demontażu pojazdów wycofanych z eksploatacji, będącej faktycznie kolejnym złomowiskiem, ponieważ uruchomienie takiej stacji demontażu/złomowiska:

1) jest sprzeczne z obowiązującym miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego dla terenu w kwartale ulic: Słupskiej, Jana Pawła II, Krzywoustego i linii kolejowej Gdynia-Słupsk w Lęborku (uchwała nr XI-161/2019 Rady Miejskiej w Lęborku z dnia 20.12.2019 r.),
2) będzie miało  negatywny wpływ na warunki życia i zdrowie mieszkańców Lęborka,
3) będzie negatywnie oddziaływało na środowisko.

Ad. 1:

1. Szczegółowe ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla dz. 149/48 zlokalizowanej na terenie elementarnym 17.UP tego planu,  na której ma być uruchomiona stacja demontażu pojazdów/samochodów wycofanych z eksploatacji, wskazują w § 32 ust. 1 pkt 2 zamknięty katalog dopuszczalnych usług związanych z obsługą samochodów: „dopuszcza się sytuowanie obiektów związanych z obsługą samochodów, takie jak: stacja paliw, myjnia, serwis samochodowy, stacja obsługi samochodów” – nie ma w tym wykazie wnioskowanej działalności polegającej na demontażu pojazdów wycofanych z eksplantacji i składowaniu (nawet przejściowego) powstałego z tego demontażu złomu oraz odpadów niebezpiecznych.
2. Dodatkowo w ogólnych zasadach ochrony środowiska, przyrody i krajobrazu zawartych w § 6 ust. 3 pkt 3 jest zapis, że „na całym terenie (objętym planem) wyklucza się nieobudowane składowanie surowców, materiałów, produktów w stanie sypkim” – wnioskowane przedsięwzięcie przewiduje natomiast składowanie złomu z rozebranych aut (blach, opon) na wolnym powietrzu.

Ad 2:

1. W bezpośrednim sąsiedztwie wnioskowanej stacji demontażu wycofanych z użytkowania pojazdów, na dz. 149/26, w obiekcie b. Mar-Vity będzie funkcjonować Psychiatryczna Opieka Środowiskowa prowadzona przez SPS ZOZ w Lęborku w ramach świadczeń opieki psychiatrycznej dla mieszkańców powiatu (uchwała  Rady Powiatu Lęborskiego z dnia 23.06.2022 r). Sąsiedztwo złomowiska związana z możliwym smrodem, hałasem, obskurnym wizerunkiem będzie niewątpliwie negatywnie/odstraszająco oddziaływać na pacjentów przychodni, począwszy od potocznego określenia lokalizacji przychodni „przy złomowisku”.
2. W bliskim sąsiedztwie (ok. 200 metrów) inwestycji są budynki mieszkalne (ul. Mściwoja II, Tczewska, Toruńska, Dworcowa, Warszawska, Bohaterów Monte Cassino).
3. Lokalizacja złomowiska na dz. 149/48  przy ul. Żeromskiego 9/10 na pewno negatywne wizerunkowo będzie wpływać na odbiór Lęborka przez liczne osoby korzystające z węzła przesiadkowego (wyjście z dworca PKP oraz parkingi przy ul Żeromskiego) oraz bardzo licznie dojeżdżjących do znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie wnioskowanego złomowiska Centrum Handlowego z DH Kaufland, DH Lidl oraz pozostałych punktów  handlowych.
4. Uruchomienie złomowiska na dz. 149/48 na pewno pogorszy warunki funkcjonowania znajdujących się w sąsiedztwie przedsiębiorstw, jak Poltarex, czy Dimet oraz dotychczasową lokalizację nieruchomości innych właścicieli nieruchomości jeszcze niezagospodarowanych, w których planowane są kolejne pawilony handlowe.
5. Potencjalne szkody dla zdrowia mieszkańców Lęborka wynikające z usytuowania w centrum miasta nowego złomowiska wycofanych z użytkowania pojazdów dobitnie pokazuje pożar na złomowisku przy ul. Słupskiej w Lęborku, który miał miejsce w kwietniu 2022 roku a zwłaszcza w dniach 24-26 czerwca 2022 bieżącego roku.
6. Po wybudowaniu lęborskiego odcinka drogi S-6, będzie możliwe otwarcie ulic dojazdowych do omawianego rejonu, poprzez ulicę Jana Pawła II (obecna DK6), dzięki czemu obecny obręb ulicy Żeromskiego stanie się atrakcyjny dla celów kolejnych punktów handlu i usług PRZYJAZNYCH dla społeczeństwa i środowiska, które będą „współgrały” z obecnymi pawilonami handlowymi.

Ad. 3:

Pojazd wycofany z eksploatacji jest odpadem kwalifikowanym jak niebezpieczny o kodzie 16 01 04. Planuje się ich przetrzymywanie  na otwartym terenie o powierzchni ok. 220 m2. Będą to pojazdy nienadające się do użytkowania, czyli po części uszkodzone i/lub przerdzewiałe, co stwarza poważne ryzyko wycieku substancji bardzo szkodliwych (oleje, płyny hamulcowe, resztki paliwa) na ziemię i przy możliwym (przy często występujących u nas deszczach) przedostawaniu się do wód gruntowych lub kanalizacji miejskiej. Deklarowane przyjmowanie miesięcznie tylko 8 pojazdów do demontażu pośrednio potwierdza, że przewidywany system demontażu będzie mało wydajny, poza tym wskazuje, że nieopłacalne będzie zainwestowanie w efektywne/drogie technologie odzyskiwania odpadów niebezpiecznych.

Z drugiej strony niemożliwe będzie bieżące sprawdzanie, czy nie zostanie przyjęte więcej niż 8 pojazdów miesięcznie, co spowoduje gromadzenie większej ilości odpadów, niż zakłada deklarowana procedura, a tym samym zwiększyryzyko zanieczyszczenia środowiska (gleby, powietrza) oraz powstania katastrofalnych dla środowiska i zdrowia ludzi pożarów tych odpadów (np. opon, plastików, kokpitów, karoserii, pianek lub płynów wyciekniętych z pojazdów uszkodzonych).

45B97882-E7A4-472B-B23C-F3CC77C80AEC.jpeg

2D9A1CAC-DDAC-4ED8-86C4-AB4192F7560D.jpeg

3998EA13-37F4-431C-AA51-FF9B6D7F2AD6.jpeg

Tomasz Sopyłło - Radny Rady Miejskiej w Lęborku    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Tomasz Sopyłło - Radny Rady Miejskiej w Lęborku do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.