NIE!!! przebiegowi A50 przez gminę Prażmów

Petycja do Zarządu Centralnego Portu Komunikacyjnego, GDDKIA i GDOŚ przeciw przebiegowi autostrady A50 przez gminę Prażmów (arkusz 6).

Protestuję przeciw przeprowadzeniu autostrady A50 przez gminę Prażmów. Ta inwestycja nie jest uwzględniona ani w planach zagospodarowania przestrzennego gminy, ani też powiatu, czy województwa. Przebieg A50 przez gminę spowoduje zanieczyszczenie środowiska hałasem i spalinami, zrujnuje dotychczasowy ład przestrzenny, znacząco pogorszy jakość życia mieszkańców i obniży wartość nieruchomości umiejscowionych w sąsiedztwie autostrady. Mieszkańcy mają tego świadomość i gremialnie protestują przeciw niechcianej inwestycji.

Gmina, w ciągu ostatnich kilkunastu lat, wydała około 1350 pozwoleń na budowę i wiele z tych inwestycji nagle znalazło się w przebiegu lub bliskim otoczeniu planowanej trasy A50. Ludzie osiedlali się w gminie Prażmów ze względu na zapisy planu   zagospodarowania przestrzennego, z którego nadal jednoznacznie wynika, że nie ma tam rezerw terenu pod  budowę autostrady, szkodliwie oddziałującej na środowisko i zdrowie. Za to w planie zagospodarowania gminy zawarte są zapisy wskazujące na jej rekreacyjny charakter, miała ona stanowić odskocznię od hałasu i zanieczyszczeń aglomeracji i pełnić funkcję tzw "zielonych płuc Warszawy" . Cele te są spójne z walorami przyrodniczym gminy Prażmów. Na terenie gminy rozciąga się Chojnowski Park Krajobrazowy, który wraz z otuliną, stanowi siedlisko chronionych gatunków roślin i zwierząt. A50, w swym przebiegu  (wariant czerwono-niebieski i zielono-fioletowy), kilkakrotnie przecina teren parku, mimo że stanowi on element sieci Natura 2000 i powinien być chroniony. Dodatkowo, na podmokłych terenach gminy znajdują się dzikie torfowiska z unikatową, ściśle chronioną fauną i florą. Jedno z nich, umiejscowione w drodze przebiegu wariantu czerwono-niebieskiego A50, między wsiami  Bronisławów i Uwieliny, stanowi ostoję licznych, objętych ochroną gatunków ptaków, w tym wodnych i drapieżników, a także coraz rzadziej spotykanych w Polsce, gatunków gadów i płazów. Niezwykle bogata jest też tu fauna stawonogów. Zasobne gatunkowo torfowiska są bardzo cenne, bo oprócz gatunków chronionych stanowią często ostoję gatunków zagrożonych wyginięciem. Unia Europejska zobowiązuje państwa członkowskie do dbałości o takie siedliska (rzadkich roślin i zwierząt) i ich ochronę, zgodnie z unijnymi dyrektywami: ptasią i habitatową.

Przecięcie terenu gminy autostradą negatywnie wpłynie na szereg aspektów życia tutejszej społeczności. Przeprowadzenie autostrady utrudni lub uniemożliwi realizację planowanych, gminnych programów kanalizacji i gazyfikacji. Ponadto, przedzielenie gminy przez A50, odetnie wybrane jej rejony, utrudniając tym samym akcje ratunkowe straży pożarnej czy pogotowia. Zagrożone szkodliwym oddziaływaniem hałasu i spalin będą prażmowskie placówki dydaktyczne, obiekty sportowe i miejsca rekreacji. Przebieg czerwono- niebieski A50 przez Uwieliny utrudni lub uniemożliwi dojazd uczniów do największej w gminie szkoły w Uwielinach, do której uczęszcza obecnie ponad 650 dzieci.

Wiadomość o nieujętej w planach gminy budowie obwodnicy wzbudza masę negatywnych emocji i silny stres u mieszkańców wsi zagrożonych przebiegiem A50. W tych okolicznościach oczekiwanie na finalne rozwiązania wydaje się  ciągnąć w nieskończoność i może skutkować poważnymi chorobami. Ludzie są przestraszeni, niepewni jutra, odkładają na później inwestowanie we własne nieruchomości. Ponadto,  samo ujawnienie planowania przebiegu autostrady A50 w mediach wywołało natychmiastowy spadek zainteresowania obrotem nieruchomościami i obniżenie ich  wartości.

A50 powinna przebiegać w linìi DK50, zgodnie z pierwotną Koncepcją Przestrzennego Zagospodarowania Kraju 2030 i nie degradować kolejnych rejonów Mazowsza.

Podpisując, upoważniam Ewa Szlendak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.