Petycja do premiera RP w sprawie niewprowadzania przymusu rozliczania najmu prywatnego ryczałtem i pozostawienie amortyzacji mieszkań

Zmiany podatkowe zaproponowane w Nowym Polskim Ładzie mogą w sposób destrukcyjny wpłynąć na rozwój polskiego rynku najmu prywatnego.

Prosimy o poparcie petycji w sprawie niewprowadzania przymusu rozliczania najmu prywatnego ryczałtem i pozostawienie amortyzacji mieszkań na wynajem.

Warszawa, 09.08.2021 r.

Stowarzyszenie Właścicieli Nieruchomości
na Wynajem „Mieszkanicznik”
al. Solidarności 72/5

Pan
Mateusz Morawiecki
Prezes Rady Ministrów RP

Szanowny Panie Premierze!

Stowarzyszenie Właścicieli Nieruchomości na Wynajem „Mieszkanicznik” jest organizacją działającą na rynku najmu prywatnego od 2012 r. i skupia ok. 20.000 członków i sympatyków. Naszą misją jest cywilizowanie rynku najmu prywatnego poprzez edukację oraz promocję etycznych i legalnych standardów postępowania, skierowane  do obu stron uczestników tego rynku - zarówno do wynajmujących jak i najemców, a także wpływanie na jego rozwój i profesjonalizację.

Po zapoznaniu się z propozycją zmian w podatkach od najmu wprowadzanych ustawami: o podatku od osób fizycznych i o podatku od osób prawnych, opublikowanych w dniu 26.07.2021 polegających na:

- likwidacji możliwości rozliczenia najmu według skali podatkowej w ramach tzw. „najmu prywatnego” (źródła przychodów, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych) i

- likwidacji amortyzacji nieruchomości mieszkalnych

apelujemy o:

1) wnikliwą analizę stanu obecnego rynku najmu prywatnego pod kątem:

1/ rzeczywistych wpływów do budżetu państwa z tytułu podatków od wynajmu,  a nie tych podawanych w mediach,
     2/ struktury jego funkcjonowania i alokacji kapitału,
     3/ poziomu świadomości prawnej, podatkowej i etycznej uczestników tego rynku  w stosunku do dekad ubiegłych,
     4/ destrukcyjnego wpływu na ten rynek zaproponowanych zmian w wyżej wymienionych trzech obszarach, który prezentujemy w naszym oficjalnym stanowisku, opartym na analizie potrzeb, kierunków rozwoju oraz przewidywanych  możliwych zachowań podatników.

2) odstąpienie od proponowanych zmian - pozostawienie wyboru formy opodatkowania podatnikowi i pozostawienie możliwości wliczania w koszty amortyzacji mieszkań.

Prezes Zarządu Stowarzyszenia
 i współzałożyciel

Jacek Kusiak

Stowarzyszenie Mieszkanicznik    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Stowarzyszenie Mieszkanicznik do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.