P E T Y C J A ZA BUDOWĄ POŁĄCZENIA DROGOWEGO ODOLAN Z ALEJAMI JEROZOLIMSKIMI PRZEZ ULICĘ MSZCZONOWSKĄ

Warszawa, 22 maja 2018 r.

Anna Kościelniak-Miądlicka

Stowarzyszenie Mieszkańców Odolan

Szanowna Pani

Renata Kaznowska

Zastępca Prezydenta

Miasta st. Warszawy

Odolany są dynamicznie rozwijającą się częścią Miasta st. Warszawy. Od wielu lat czekamy na uchwalenie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla tego rejonu. Obszar charakteryzuje się jednym z najwyższych w Warszawie wskaźników zagęszczenia ludności. Projekt MPZP przewiduje powstanie wielu nowych inwestycji biurowych, usługowych a przede wszystkim mieszkaniowych, które dodatkowo zwiększą zapotrzebowanie na nowe połączenia drogowe. Na terenie Odolan funkcjonuje również przemysł, dostarczający materiały dla prowadzonych w Warszawie inwestycji.

Konieczność powstania nowej siatki ulic zbiorczych przewidywała już analiza dotycząca przedłużenia ul. Prądzyńskiego zamówiona przez Miasto w 2008 roku. Siatka ulic zbiorczych planowanych również w projekcie MPZP i Studium to: ul. Ordona, ul. Sowińskiego w kierunku północ południe, ul. Prądzyńskiego bis w kierunku wschód zachód i ul. Gniewkowska jako jedyna zbierająca ruch ze wschodu i zachodu Odolan w kierunku południowym do ul. Mszczonowskiej. Ulica Mszczonowska to jedyna projektowana na odcinku długim na 800 metrów ulica zbiorcza z Odolan w kierunku Południowym z dojazdem do Aleji Jerozolimskich. Obecnie ponad 50% ruchu zarówno osobowego jak i ciężarowego z Odolan generowanego na Połczyńskiej/ Kasprzaka w kierunku do Aleji Prymasa Tysiąclecia kieruje się właśnie do Aleji Jerozolimskich.

Obecna siatka dróg na Odolanach nie jest przystosowana do nowego i stale zwiększającego się natężenia ruchu. Bez podjęcia szybkich działań zmierzających do wybudowania ul. Mszczonowskiej, według analiz Biura Polityki Mobilności i Transportu, wyjazd z Odolan do najbliższej i jedynej obecnie ulicy zbiorczej Polczyńskiej/ Kasprzaka będzie w przeciągu najbliższych lat zajmował nawet do dwóch godzin. Jest to sytuacja nieakceptowalna dla nas mieszkańców. Sytuacja ta będzie również rodzić problemy dla działających na terenie Odolan zakładów przemysłowych, betoniarki wożące beton na strategiczne dla Miasta inwestycje będą miały coraz większe trudności z dojechaniem na czas na teren prowadzonych inwestycji.

Ulica Mszczonowska powinna stać się jedną z priorytetowych inwestycji na tym obszarze, o co apelujemy. Budowa ulicy Mszczonowskiej rozwiązując znaczną część problemów komunikacyjnych tej części Miasta, rozwiąże także definitywnie bardzo ważny problem Odolan jakim jest ruch ciężarowy na miejskich uliczkach. Docelowe skierowanie tego ruchu w kierunku południowym poprawi jakość powietrza na Odolanach i znacząco wpłynie na poprawę jakości życia mieszkańców. Należy także podkreślić, że budowa ulicy Mszczonowskiej nie wyklucza innych rozwiązań tymczasowych w tym zakresie. W interesie nas wszystkich, zarówno mieszkańców jak i podmiotów gospodarczych działających na Odolanach, jest podjęcie jak najszybszych działań zmierzających do zaplanowania, zabudżetowania i rozpoczęcia szczegółowych prac projektowych, mających na celu jak najszybsze wybudowanie w planowanej kategorii ulicy zbiorczej- ulicy Mszczonowskiej łączącej nas z Alejami Jerozolimskimi. Apelujemy i prosimy Panią Prezydent, Władze Miasta oraz odpowiednie komórki organizacyjne (ZDM, inne) o pilne rozpoczęcie działań, które doprowadzą do powstania ulicy Mszczonowskiej i połączenia Odolan z Alejami Jerozolimskimi.

Anna Kościelniak-Miądlicka    Skontaktuj się z autorem petycji

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.