Petycja do Wójta i Rady Gminy Terespol z żądaniem obniżenia stawki opłaty za odpady, przywócenia zwolnienia dla posiadaczy Karty Dużej Rodziny oraz optymalizacji kosztów gospodarki odpadami.

Gmina Terespol, 16.12.2020

PETYCJA
do Wójta Gminy Terespol i Rady Gminy Terespol
z żądaniem obniżenia stawki opłaty za zagospodarowanie odpadów komunalnych zbieranych i odbieranych w sposób selektywny, przywrócenia zwolnienia w części z opłaty za zagospodarowanie odpadów komunalnych dla rodzin wielodzietnych posiadających Kartę Dużej Rodziny oraz podjęcia skutecznych działań mających na celu maksymalne obniżenie kosztów gospodarki odpadami w naszej gminie.

Podstawa prawna petycji:

1. art. 63 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej
  2. art. 2 ust. 1 Ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach

Adresaci petycji:

1. Wójt Gminy Terespol, Pan Krzysztof Iwaniuk
  2. Rada Gminy Terespol

My niżej podpisani, działając w interesie własnym, a przede wszystkim mieszkańców Gminy Terespol, występujemy przeciwko niesprawiedliwemu i drastycznemu podwyższeniu od 1 stycznia 2021 roku opłat za zagospodarowanie odpadów komunalnych zbieranych i odbieranych w sposób selektywny (dalej "opłata za odpady selektywne") do wysokości 20 zł miesięcznie od osoby oraz likwidacji zwolnienia w części z opłaty za zagospodarowanie odpadów komunalnych dla rodzin wielodzietnych posiadających Kartę Dużej Rodziny.

Mając na względzie powyższe nie zgadzamy się na wprowadzenie w życie zapisów Uchwały Nr XI/126/20 Rady Gminy Terespol z 8 grudnia 2020 r. w sprawie wyboru metody ustalania stawki za gospodarowanie odpadami komunalnymi, stawki takiej opłaty oraz określenia stawki opłaty podwyższonej (dalej "Uchwała Nr XI/126/20") oraz zapisów Uchwały Nr IX/112/20 Rady Gminy Terespol z 23 czerwca 2020 r. uchylającej uchwałę w sprawie zwolnienia w części z opłaty za zagospodarowanie odpadami komunalnymi (dalej "Uchwała Nr IX/112/20").

Żądamy:

1. obniżenia stawki opłaty za zagospodarowanie odpadów komunalnych zbieranych i odbieranych w sposób selektywny przyjętej Uchwałą Nr XI/126/20 do kwoty 16 zł miesięcznie od osoby,
  2. przywrócenia zwolnienia w części z opłaty za zagospodarowanie odpadów komunalnych dla rodzin wielodzietnych posiadających Kartę Dużej Rodziny w kwocie 4 zł miesięcznie od osoby posiadającej Kartę Dużej Rodziny,
  3. podjęcia skutecznych działań mających na celu maksymalne obniżenie kosztów gospodarki odpadami w naszej gminie.

Wejście w życie Uchwały Nr XI/126/20 i Uchwały Nr IX/112/20 spowoduje zwiększenie opłaty za odpady selektywne z 13 zł na 20 zł miesięcznie (wzrost o prawie 54% od osoby), a w przypadku osób posiadających Kartę Dużej Rodziny z 9 zł na 20 zł miesięcznie (wzrost o prawie 123% od osoby).

Mając na względzie tak drastyczną podwyżkę należy zauważyć, iż jest ona niewspółmierna do naszych wynagrodzeń i poziomu życia mieszkańców gminy. Co roku w dyskusji nad opłatą za odpady selektywne padają takie same argumenty ze strony Wójta oraz pozostałych urzędników: opłata śmieciowa się nie bilansuje, rosną koszty pracowników, obsługi itp. oraz powstawanie bardzo dużej ilości odpadów zmieszanych wynikającej z prowadzenia niewłaściwej segregacji odpadów i opłata wzrasta.

Nasuwa się więc wniosek, że nie jest to koniec wzrostu opłat, ponieważ prawdopodobieństwo niebilansowania się opłaty śmieciowej w kolejnych latach jest bardzo duże, a wręcz graniczące z pewnością, ponieważ nikt z samorządu gminy nie podjął skutecznych działań mających na celu wyeliminowanie takich sytuacji, co w konsekwencji powoduje, że mieszkańcy poprawnie segregujący odpady ponoszą opłaty w podwyższonej kwocie. Stanowczo się temu sprzeciwiamy i jednocześnie żądamy obniżenia miesięcznej wysokości opłaty za odpady selektywne oraz przywrócenia zniżki dla posiadaczy Karty Dużej Rodziny.

W sprawie Uchwały Nr XI/126/20 podnoszącej tak drastycznie opłatę za odpady selektywne oraz Uchwały Nr IX/112/20 likwidującej zniżkę dla posiadaczy Karty Dużej Rodziny nie były prowadzone żadne konsultacje społeczne. Radni, jak również mieszkańcy nie otrzymali szczegółowych wyliczeń z podaniem składników kosztów oraz przychodów całej gospodarki odpadami w Gminie Terespol. Wójt przedkładając projekty Uchwały Nr XI/126/20 i Uchwały Nr IX/112/20, a Rada Gminy głosując powyższe uchwały, nie uwzględnili rodzin wielodzietnych, dla których podwyżka może być dylematem: kupić dzieciom jedzenie, czy zapłacić za odbiór odpadów oraz dla osób starszych, których emerytury często nie starczają do przeżycia „od 1-go do 1-go”, na wykup leków i innych niezbędnych do życia wydatków. Należy podkreślić, że nie widzimy, aby nasz samorząd podjął skuteczne działania mające na celu poprawę efektywności i optymalizację kosztów gospodarki odpadami w naszej gminie, co pozwoliłoby na samofinansowanie się systemu lub znaczną jego poprawę.

Pragniemy zauważyć, że wynagrodzenia nasze nie rosną tak szybko, jak podwyżki opłat i podatków lokalnych w naszej gminie. Zdajemy sobie sprawę, że z uwagi na wzrastające koszty związane z gospodarką odpadami podwyżki są nieuniknione, jednakże patrząc na zatwierdzone stawki w sąsiednich gminach mamy wiele wątpliwości, czy akurat nasze powinny być aż tak wygórowane, zważywszy na fakt, iż gmina jest 100%  udziałowcem w spółce komunalnej EKO-BUG Sp. z o.o., a tym samym ma realny wpływ na optymalizację kosztów usługi i funkcjonowania spółki.

Mając na względe powyższe, żądamy obniżenia drastycznej podwyżki cen za odpady segregowane oraz przywrócenia zwolnienia dla posiadaczy Karty Dużej Rodziny. Wnosimy również o przygotowanie przez Radę Gminy Terespol stosownych uchwał oraz w porozumieniu z Urzędem Gminy Terespol podjęcie skutecznych działań w celu maksymalnego obniżenia kosztów gospodarki odpadami w naszej gminie.

Wyrażamy zgodę na ujawnienie danych podmiotów wnoszących petycję.

Podpisy osób upoważnionych
do wniesienia petycji

Autorzy petycji:

1. Łukasz Dragun
    ul. Janowska 105
    Łobaczew Duży
    21-550 Terespol
  2. Gabriel Gryciuk
    ul. Kolejarzy 17/8
    21-540 Małaszewicze
  3. Zenobia Kopeć
    ul. Lipowa 4
    Małaszewicze Duże
    21-540 Małaszewicze
  4. Jarosław Wasil
    Polatycze 42A
    21-550 Terespol

Łukasz Dragun, Gabriel Gryciuk, Zenobia Kopeć, Jarosław Wasil    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Łukasz Dragun, Gabriel Gryciuk, Zenobia Kopeć, Jarosław Wasil do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.