Petycja mieszkańców oś.Groty do Urzędu Dzielnicy Bemowo m.st.Warszawy o opracowanie kompleksowego rozwiązania w zakresie odprowadzania wody deszczowej oraz remontu nawierzchni dróg oraz chodników

Mieszkańcy os. Groty w Dzielnicy Bemowo

Urząd Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy
                   ul. Powstańców Śląskich 70
                   01-381 Warszawa

My, niżej podpisani mieszkańcy Osiedla Groty zwracamy się z wnioskiem do Zarządu Dzielnicy Bemowo o podjęcie działań mających na celu:
1. opracowanie kompleksowego rozwiązania w zakresie odprowadzania wody deszczowej
2. remontu nawierzchni dróg oraz chodników
  Drogi osiedlowe oraz prywatne posesje są regularnie zalewane przy opadach deszczu. Brak instalacji deszczowej powoduje przelewanie się wody z ulicy do garaży i okresowe niszczenie prywatnego mienia. Ponadto na skrzyżowaniu ul. Bolimowskiej i ul. Kocjana, po większych deszczach notorycznie stoi ogromna ilość wody, uniemożliwiająca codzienną komunikację mieszkańców. W niektórych przypadkach stojąca woda znacznie utrudnia możliwość wejścia na posesję, co jest głównie problematyczne dla osób starszych i niepełnosprawnych.
  Zwracamy również uwagę na fatalny stan dróg oraz chodników osiedlowych, będących w zarządzie Dzielnicy. Liczne dziury i uskoki stanowią zagrożenie bezpieczeństwa dla ludzi i mienia ,działania w tym zakresie powinny zostać podjęte niezwłocznie. Sugerujemy rozważenie wykonania nowych nawierzchni dróg z kostki brukowej co obniży koszty wykonania i utrzymania w przyszłości.
  Z uwagi na wieloletnie zaniedbania w przedmiotowych kwestiach, prosimy o podjęcie niezwłocznych działań. Zdajemy sobie sprawę z konieczności zaplanowania wydatków miasta, niemniej prosimy o podjęcie działań krótko- i długofalowych, które poprawią sytuację zalewanych przy każdych większych opadach ulic oraz prywatnych posesji oraz zniwelują zagrożenie bezpieczeństwa mieszkańców, w zakresie korzystania z dróg.

Mieszkańcy oś.Groty Bemowo Warszawa    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Mieszkańcy oś.Groty Bemowo Warszawa do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.