Petycja o podjęcie działań zmierzających do uczczenia setnej rocznicy urodzin Władysława Bartoszewskiego,

Gdańsk, dnia 2.07.2021 r.

Stowarzyszenie Warto Być Przyzwoitym
80-059 Gdańsk, ul. Żuławska 76/5

Marszałek Senatu RP
Pan Tomasz Grodzki

Petycja o podjęcie działań zmierzających do
uczczenia setnej rocznicy urodzin Władysława Bartoszewskiego,

My, członkowie Stowarzyszenia Warto Być Przyzwoitym, oraz niżej podpisani obywatele, którym bliskie są ideały Demokracji i Człowieczeństwa, zwracamy się z uprzejmą prośbą o podjęcie przez Senat RP działań, zmierzających do uczczenia setnej rocznicy urodzin wybitnego Polaka, którego czyny i patriotyzm zapisały się na stałe na kartach historii - Władysława Bartoszewskiego. Rocznica Jego urodzin przypada 19 lutego 2022 roku i prosimy o uczczenie tej daty z uwagi na zasługi, jakie dla Państwa Polskiego wyświadczył profesor Bartoszewski - patriota, walczący o niepodległość, były Więzień Auschwitz, oficer Armii Krajowej, działacz Polskiego Państwa Podziemnego oraz uczestnik Powstania Warszawskiego. Znane są również w Kraju oraz poza naszymi granicami Jego zasługi w działaniach na niwie pojednania między narodami - polskim, niemieckim oraz żydowskim

Prosimy władze naszego Kraju w osobie Marszałka Senatu Tomasza Grodzkiego o ogłoszenie w Senacie roku 2022 rokiem Władysława Bartoszewskiego oraz wskazanie zasług jakie oddał dla Kraju, zarówno jako bohater wojenny, jak i późniejszy działacz polityczny, dwukrotny minister spraw zagranicznych, senator IV kadencji, a także sekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Kawaler Orderu Orła Białego oraz Sprawiedliwy wśród Narodów Świata.

Uważamy, że korzyści z uczczenia setnej rocznicy urodzin profesora będą wymierne. To piękna okazja będąca swoistą lekcją historii, zwłaszcza dla osób w młodym wieku, które losy walki o niepodległość kraju i zaangażowania wielu Polaków znają tylko z podręczników do historii. W obecnych czasach i wobec postępującego procesu globalizacji istotne znaczenie dla całego narodu polskiego, jak i każdego obywatele z osobna, ma przytaczanie sylwetek postaci, które zmieniały oblicze naszego Kraju, walcząc o wolność, z której możemy obecnie korzystać. Uczczenie setnych urodzin Władysława Bartoszewskiego będzie okazją do przypomnienia czym realizuje się patriotyzm w praktyce, jak ważna jest ta postawa pełna szacunku, umiłowania i oddania własnej Ojczyźnie i pamięć o osobach, których działania i życie podporządkowane było służbie krajowi. Tego typu uroczystość, mająca rangę państwową, z pewnością przyczyni się też do pielęgnowania narodowej tradycji, wzmocni więzi społeczne i wspólnotę kulturową oraz solidarności z narodem i społecznością.

Obecnie na temat patriotyzmu wiele mówi się w mediach, jednak działania, takie jak uczczenie urodzin wybitnych i zasłużonych Polaków są okazją do wdrożenia w życie samej teorii. Obecnie, kiedy nasz kraj jest niezależny i rozwija się w duchu europejskim ważne znaczenie ma też kultywowanie tradycji, co wyraża się już nie fizyczną obroną granic, ale pamięcią o postaciach, dzięki którym możemy dziś cieszyć się wolnością, ale również o postaciach które przez swe działania były znane i poważane daleko poza naszymi granicami. Kultywujmy pamięć o postaciach z których jesteśmy dumni jako Polacy i Europejczycy. Taką osobą był Władysław Bartoszewski.

Prosimy o pozytywne rozpatrzenie naszej petycji.

Z poważaniem,
niżej podpisani

przypinka_mala.png

Stowarzyszenie Warto Być Przyzwoitym    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Stowarzyszenie Warto Być Przyzwoitym do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.