Petycja o wprowadzenie bezpłatnego programu szczepień przeciwko wirusowi HPV dla wszystkich Polek

Minister Zdrowia,

Pan Łukasz Szumowski

PETYCJA

Szanowny Panie Ministrze,

my niżej podpisani apelujemy o wprowadzenie bezpłatnego programu szczepień przeciwko wirusowi HPV dla wszystkich Polek, ze szczególnym uwzględnieniem osób w przedziale wiekowym 10-19 lat.

Wirus HPV jest wirusem wywołującym raka szyjki macicy u kobiet – chorobą, która, według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), jest czwartym najczęściej występującym nowotworem u kobiet i niestety ma wciąż wysoki poziom śmiertelności. Wywoływana aż w 99% przypadków przez wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV) choroba nie musi być zawsze śmiertelna. Przy odpowiednio szybkiej i skutecznej diagnozie oraz stosowaniu szczepień, można z nim wygrać na czas. Niestety w Polsce na raka szyjki macicy zapada wciąż co roku ponad 3 tysiące kobiet, a ponad połowa z nich umiera.

Biorąc pod uwagę populację kobiet całego świata, rak szyjki macicy jest trzecim pod względem zapadalności, nowotworem złośliwym. Szacuje się, iż w 2008 roku na świecie 529 828 kobiet zachorowało na raka szyjki macicy, w tym w Europie i w Polsce odpowiednio: 54 323 i 3 270 kobiet. Co druga Polka chora na raka szyjki macicy umiera; w porównaniu do średniej krajów Unii Europejskiej śmiertelność jest u nas wyższa aż o 70 proc.

Aktualnie szczepienia przeciw wirusowi brodawczaka ludzkiego w krajach europejskich prowadzi się w Austrii, Belgii, Czechach, Danii, Finlandii, Francji, Grecji, Niemczech, na Węgrzech, w Irlandii, we Włoszech, na Łotwie, w Lichtensteinie, Luksemburgu, Holandii, Portugalii, na Malcie, w Rumunii, na Słowacji, w Słowenii i Szwecji.

O oto wyniki z kilku państw objętych programem szczepień:

1.      Szkocja: naukowcy porównali wyniki wymazów cytologicznych z szyjki macicy kobiet, które przyszły na świat w 1995 roku (i zostały zaszczepione jako nastolatki) oraz urodzonych w latach 1989–1990 (niezaszczepionych). Testy na obecność w wymazie tych podtypów wirusa HPV, które są najsilniej związane z rozwojem raka szyjki macicy, dały wynik pozytywny w przypadku 21,4% kobiet urodzonych przed 1990 rokiem oraz zaledwie u 0,5% badanych z rocznika 1995.

2.      Australia: wyniki australijskiego programu szczepień ochronnych przeciwko wirusowi HPV u dziewczynek w wieku 12-13 lat zostały przyjęte w świecie z ogromnym zainteresowaniem. Potwierdziły skuteczność szczepionki poza badaniami klinicznymi. Zachorowalność zmniejszyła się o 50%.

3.      USA: w latach 2003-2006 przeprowadzono badanie obserwacyjne oceniające częstość zakażeń HPV typami zawartymi w szczepionce 4-walentnej przed wprowadzeniem do programu szczepionki przeciw HPV oraz kolejne badanie w latach 2009-2012 po wprowadzeniu tych szczepień. Badaniem objęto 5798 kobiet w wieku 14-34 lata i wykonano testy na obecność DNA wirusa HPV.  Wyniki tych badań wykazały, że po wprowadzeniu szczepień wśród kobiet zaszczepionych istotnie zmniejszyła się częstość zakażeń typami wirusa HPV występującymi w szczepionce.

Dzięki wprowadzeniu bezpłatnego programu szczepień przeciwko wirusowi HPV zmniejszy się poziom występowania raka szyjki macicy u kobiet oraz poziom śmiertelności, jaki on wywołuje.

Z poważaniem,

Karolina Białecka