Petycja w sprawie budowy parku rekreacyjnego w Plewiskach

Mieszkańcy Gminy Komorniki                                    Plewiska, 20.06.2021

Do Wójta oraz Rady Gminy Komorniki

Petycja w sprawie budowy parku rekreacyjnego w Plewiskach

My, niżej podpisani, mieszkańcy gminy Komorniki, uprzejmie wnosimy o uwzględnienie w budżecie gminy na przyszły rok budowy parku rekreacyjnego w Plewiskach w rejonie ul. Skrytej i Cechowej (działka o nr 1037/7), którego projekt jest już wykonany i czeka na realizację.

Prośbę swą motywujemy faktem, iż powszechnie wiadomo, że brakuje terenów zielonych w Plewiskach gdzie mieszkańcy mogliby spędzać czas na świeżym powietrzu, czy to bardziej, czy mniej aktywnie. Czy to spacerując z rodziną czy też biegając bądź jeżdżąc na rowerze. Co roku w kolejnych edycjach budżetu obywatelskiego największym powodzeniem cieszą się projekty dotyczące budowy parków rekreacyjnych, co dodatkowo wskazuje na ogromną potrzebę powstawania takich miejsc.

Wspomniany wyżej obszar Plewisk jest ubogi w tereny zieleni rekreacyjnej, dlatego uważamy, że istniejący już projekt powstania parku w tym rejonie jest najlepszym z możliwych pomysłów do wykorzystania należących do gminy gruntów w naszym regionie, na którym jest duża gęstość zaludnienia. Tę sytuację obrazuje m.in. poniżej załączona rycina pochodząca z istniejącego planu zagospodarowania przestrzennego obszaru będącego przedmiotem petycji.

Z informacji uzyskanych od pracowników gminy wynika, że istnieje już projekt z wymaganymi pozwoleniami na budowę. Dlatego, brakuje już tylko wsłuchania się w głos mieszkańców i pozytywnej decyzji o uwzględnieniu tej inwestycji w budżecie gminy, żeby móc ją zrealizować. Zdajemy sobie sprawę, że w gminie jest wiele potrzeb, natomiast poprzedni rok pokazał jak ważna dla zdrowia psychicznego i fizycznego człowieka jest możliwość spędzenia czasu na świeżym powietrzu w otoczeniu zieleni, chociażby możliwość wyjścia na spacer w odseparowanym od ulicznego ruchu miejsca. Dlatego też bardzo prosimy o uwzględnienie projektu parku rekreacyjnego w Plewiskach do budżetu gminy i jak najszybszą jego realizację.

pzp1.png

Z poważaniem,

Podpisując, upoważniam Justyna Kozielec do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.