Petycja w sprawie podjęcia prac legislacyjnych mających na celu poprawę organizacji Szpitalnych Oddziałów Ratunkowych (dalej: SOR) oraz wydłużających się kolejek do planowanych zabiegów

1.     Wprowadzenie ankiet oceniających organizację i poziom jakości (np. punktacja) wykonanego zabiegu, organizacji przyjęcia pacjenta. Ankiety analizowane byłyby nie tylko przez dyrektora szpitala, ale również trafiałby do oceny Ministerstwa Zdrowia. Na podstawie danych, dyrektor szpitala musiałby w ciągu określonego czasu wprowadzić system naprawczy eliminujące błędy na które wskazują pacjenci. Docelowo system informatyczny.

2.     Ze względu na panującą „znieczulicę” personelu pracującego w rejestracji oraz pielęgniarek przyjmujących chorego, postuluje się szkolenie ww. personelu w kontaktach z pacjentem.  Aktualnie część osób zachowują się, jakby pracowały w szpitalach z czasów komuny. W ich relacjach z pacjentem widoczny jest brak zrozumienia i empatii dla problemów z którymi przychodzi pacjent.

3.     Skrócenie czasu oczekiwania na zabieg do maksymalnie 4 miesięcy.

4.     Zwiększenie ilości lekarzy na SOR w godzinach najczęstszych wizyt. Zwłaszcza w odniesieniu do diagnostyki (np. badania laboratoryjne, USG i RTG). Docelowo wprowadzenie inteligentnego systemu organizacji przyjęć.

5.     Stworzenie specjalnych pokoi dla osób, których przypadki zdrowotne są szczególne i w związku z tym wymagają odosobnienia od innych pacjentów.

6.     Dostęp do darmowej wody pitnej w poczekalni.

7.     Przeprowadzanie niezapowiedzianych wizyt na SOR przez pracowników ministerstwa zdrowia.

Rafał Jaworowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Rafał Jaworowski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.