Petycja w sprawie rozwoju szybkiego internetu mobilnego w Polsce. Nie chcemy końca internetu! TAK dla 5G.

Grozi nam internetowy blackout – tak wynika z raportu państwowego Instytutu Łączności (link). Już za 3 lata (2022) sieci komórkowe zaczną się zapychać, prędkość mobilnego internetu będzie spadać, więc ulubione aplikacje zaczną się zacinać, a YouTube buforować i ich używanie stanie się praktycznie niemożliwe

Cofniemy się do czasów, gdy o wideo w telefonie nikomu się nie śniło, a wysłanie zdjęcia e-mailem było cudem techniki. Chcemy zmotywować rząd i operatorów do działań. Potrzebne są przepisy, które umożliwią nam szybki internet mobilny nie tylko w dużych miastach, ale w i całym kraju.

Władze powinny umożliwić budowę szybkich sieci, zmotywować operatorów do jak najszybszego przejścia na nowy standard 5G i wprowadzić europejskie regulacje dotyczące bezpiecznych norm pól elektromagnetycznych.

Tymczasem w tej sprawie niewiele się dzieje: 5G jest na papierze, biurokracja hamuje budowę infrastruktury, a normy z ubiegłego wieku pozostają bez zmian.

Bez szybkiego, mobilnego internetu nie ma mowy o budowie polskich startupów i biznesów internetowych, które potem mogłyby zawojować świat. Nie będzie smart city czy Internetu Rzeczy (IoT) w Polsce. Nasze życie dalej będzie opierało się na staniu w kolejce do okienka, płatności gotówką i kasowaniu papierowych biletów w autobusie, w którym będziemy czytać gazety. Sami nie dajemy sobie szansy na poprawę jakości życia i uruchomienie choćby małych, innowacyjnych biznesów – bo te dzisiaj bez mobilnego internetu nie istnieją.

Politycy obawiają się rozwoju bezprzewodowego Internetu z powodu protestów, podobnie jak niedawno obawiali się ruchu antyszczepionkowców. Zwolennicy teorii spiskowych są głośni, a normalni ludzie zbyt często milczą.

Podpisz zatem petycję do Ministra Cyfryzacji w sprawie rozwoju szybkiego internetu mobilnego w Polsce! TAK dla 5G!

Apel popierają:

Fundacja Digital Poland    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Fundacja Digital Poland do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.