Petycja w sprawie zaniechania cięć w wydzieleniu 02-07-1-06-433 f - Puszcza Dulowska, Nadleśnictwo Chrzanów 32-500, ul. Oświęcimska 31 32-500

20231119_1131183.jpg

W związku z przygotowaniem do cięć w w/w wydzieleniu (większość drzew jest oznaczona do wycięcia), chcemy stanowczo zaprotestować przeciwko takim działaniom. Jest to wydzielenie w bezpośrednim sąsiedztwie potoku Chechło, który właśnie na terenie puszczy ma swoje źródło. Już po południowej stronie potoku kilka lat wcześniej Nadleśnictwo Krzeszowice wykonało cięcia - posadzone tam sadzonki mają aktualnie 2 lata. Kolejna wycinka na wiele lat zmieni już i tak mocno zniekształcone środowisko.

Wzdłuż tego wydzielenia przebiega droga Alwerska, która jest jedną z najczęściej uczęszczanych ścieżek przez okolicznych mieszkańców a także licznych turystów z pobliskich miast - Trzebini i Chrzanowa. Korzystają z niej rowerzyści, osoby uprawiające nordic walking czy po prostu spacerowicze. Cały ten kompleks leśny jest ważny dla lokalnej społeczności a w ostatnich latach ilość rębni na jego terenie wzbudza wiele protestów.
Liczymy na pozytywne rozpatrzenie naszej petycji.

Podpisując, upoważniam Monika Szwagrzyk do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.