POPRAWY JAKOŚCI WODY PITNEJ I ZMIANY W ZARZĄDZANIU - WODOCIĄGÓW MICHAŁOWO NA TERENIE URZĘDU MIEJSKIEGO W MICHAŁOWIE - / w powiecie białostockim /

DANE PODMIOTU WNOSZĄCEGO                Bachury, dnia 04.08.2022 r.

Redaktor Naczelny Michałowo Info

Zdzisław Bartłomiej Worona

Bachury 44

16-050 Michałowo

tel. kom. 798 411 124

do

BURMISTRZ GMINY MICHAŁOWO

MAREK NAZARKO

ul. Białostocka 11

16-050 Michałowo

PRESS_(2)_—_kopia.jpg

P E T Y C J A

dot. poprawy jakości wody pitnej i zmiany w zarządzaniu - Wodociągów Michałowo na terenie Urzędu Miejskiego w Michałowie.

Szanowny Panie Burmistrzu.

Działając w interesie podmiotu wnoszącego na podstawie ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. art. 2.1,2,3 punk.2 /Dz. U. Z 2017 r, poz 1123 / niniejszym składam petycję celem podjęcia działań w zakresie poprawy jakości wody pitnej i zmiany w zarządzaniu Wodociągów Michałowo ul. Leśna 1, 16-050 Michałowo – przez Instytut Doradztwa Inwestycyjnego Robert Żyliński.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Białymstoku informował:

• z dniem 03.08.2022 r., że w wodzie z wodociągu Michałowo zaopatrującego miejscowości Kazimierowo, Kobylanka, Krynica, Michałowo,Mościska,Nowa Wola, Pieńki, Kopce,Topolany, Oziabły, Lewsze stwierdzono obecność bakterii grupy coli w ilości 7 NPL/100 ml wody – woda ta nie nadaje się do spożycia.

• z dniem 26.07.2022 r., że w wodzie z wodociągu Michałowo zaopatrującego miejscowości Kazimierowo, Kobylanka, Krynica, Michałowo,Mościska,Nowa Wola, Pieńki, Kopce,Topolany, Oziabły, Lewsze stwierdzono obecność bakterii grupy coli w ilości 27 NPL/100 ml wody – woda ta nie nadaje się do spożycia.

• z dniem 28.09.2020 r., że w wodzie z wodociągu Michałowo zaopatrującego miejscowości Kazimierowo, Kobylanka, Krynica, Michałowo,Mościska,Nowa Wola, Pieńki, Kopce,Topolany, Oziabły, Lewsze stwierdzono obecność bakterii grupy coli w ilości 13 NPL/100 ml wody – woda ta nie nadaje się do spożycia.

Komunikat Państwowego Inspektoratu Sanitarnego w Białymstoku / jako trzeci wymieniony /   Nr. LM.9051.593.2020 z dnia 08.09.2020 r. nie odnalazłem w bip.ug.michalowo.

20220805_113600_zmiana_rozmiaru.jpg

Ponadto w wyniku przeprowadzonych badań w okresie 15.02.2020 r - 03.08.2022 r. stwierdzono przekroczenia normatywu higienicznego w postaci – manganu,mętności, jonu amonowego, ogólnej liczby mikroorganizmów, żelaza, barwy.

Szczegóły powyższego możemy przeczytać na stronie

Wobec powyższego żądam:

1. Przeprowadzenie wewnętrznego dochodzenia wyjaśniającego, publiczne przedstawienie jego wyników oraz planu naprawczego. Na podstawie art. 61 konstytucji i art. 11 b ustawy o samorządzie gminnym.

2. Przeprowadzenie na koszt Wodociągi Michałowo regularnych, cotygodniowych kontroli jakości wody wodociągowej ze wszystkich ujęć należących do Urzędu Miejskiego w Michałowie

3. Wyciągnięcie konsekwencji personalnych wobec odpowiedzialnych osób Urzędu Miejskiego w Michałowie oraz Wodociągu Michałowo.

4. W związku ze złą jakością wody, częstymi awariami i brakiem zaufania wobec Wodociągów Michałowo, która nie wywiązała się z komunikatu Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Białymstoku z dnia 31.03.2021 r. HK.4410.122.2019 / sposobu upowszechniania komunikatu powinna umożliwić bezzwłoczne zapoznanie się z nim konsumentów z obszaru, dla którego wydano komunikat / - Wnoszę o wykluczenie sprzedawcy Instytutu Doradztwa Inwestycyjnego Roberta Żylińskiego i powrotu sprzedawcy - Urzędu Miejskiego w Michałowie, który będzie zarządzał nad całą inwestycją.

5. Zniesienia lub zawieszenia opłaty abonamentowej wody i ścieków w związku z niską jakością wody pitnej. Gmina Gródek nie nalicza takiej opłaty abonamentowej.

TWOJA CZYSTA  WODA  - TWOJA DECYZJA - TO TY DECYDUJESZ

PODPISZ PETYCJĘ

zdrowa_woda_zmiejszony_rozmiar_zdjęcia.png

z poważaniem

Redaktor Naczelny Michałowo Info -  Zdzisław Bartłomiej Worona

Redaktor Naczelny Michałowo Info - Zdzisław Bartłomiej Worona    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Redaktor Naczelny Michałowo Info - Zdzisław Bartłomiej Worona do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.