Powiedz NIE ⛔️ upartyjnieniu pomocy dla małych Ojczyzn!

Sz. P. Mateusz Morawiecki
Prezes Rady Ministrów

Szanowny Panie premierze! Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych to program, który miał w zamyśle i założeniu wesprzeć samorządy, których budżety zostały mocno nadszarpnięte przez kryzys gospodarczy, spowodowany pandemią koronawirusa. 12 miliardów złotych bezzwrotnego wsparcia miało zostać przeznaczonych na rozwój infrastruktury, edukacji czy opieki zdrowotnej i pomóc lokalnym gospodarkom w przezwyciężeniu finansowych i inwestycyjnych trudności.

Niestety, podczas przeprowadzania II tury naboru do tego programu, wiele małych ojczyzn zostało pominiętych i wykluczonych z otrzymania wsparcia. Zabrakło jasnych i czytelnych reguł, według których samorządy mogły otrzymać niezbędną pomoc. Z wielu miejsc Polski dochodzą do nas głosy oburzenia, że do uzyskania dotacji kwalifikowała jedynie legitymacja i konotacje z partią rządzącą. Dzielenie Polaków na tych, którzy żyją w miejscowościach rządzonych przez PiS i tych, których gospodarze nie należą do tej partii jest niedopuszczalne!

Zwracamy się do Pana premiera z apelem o naprawienie błędów powodujących dyskryminację mieszkańców małych ojczyzn, przedstawienie jasnych kryteriów oceny złożonych wniosków oraz gwarancję, że żadna lokalna wspólnota nie zostanie wykluczona
z pomocy tylko dlatego, że jej gospodarz nie schlebia partii rządzącej. Żądamy, aby w ramach kolejnego naboru zastosowane zostały czytelne wskaźniki i przepisy, które pomogą uzyskać wsparcie wszystkim potrzebującym samorządom.

Władysław Kosiniak-Kamysz    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Władysław Kosiniak-Kamysz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.