Protest przeciw wycince drzew na terenie ZSO nr 9 w Krakowie

Ogólnoształcących nr 9

Ul. Seniorów Lotnictwa 5

31-455 Kraków

My niżej podpisani Rodzice uczniów Szkoły Podstawowej nr 128, Liceum XXIII oraz Mieszkańcy Krakowa, zwracamy się z głosem sprzeciwu na planowaną wycinkę drzew wokół budynku szkoły. Protestujemy przeciwko tak dużej wycince drzew, na zatrważającą skalę, bo zakwalifikowanych pod topór jest aż 30 okazów. Wnosimy o dokładne przebadanie drzew przez osobę wykwalifikowaną - dendrologa oraz ponowną inwentaryzację drzew przed dalszym zgłoszeniem i złożeniem pisma o pozwolenie wycinki do Zespołu Parków Krajobrazowych.

Propozycja Dyrekcji w postaci neonowych numerów na drzewach powinna być skonsultowana z Radą Rodziców, Rodzicami i samymi uczniami, przy maksymalnym zachowaniu drzewostanu na terenie szkoły. Nie zgadzamy się na wycinkę starych, dorodnych i zdrowych drzew. Drzewa nie mogą być usuwane ze względów porządkowych czy kosmetycznych, bo rosną "za gęsto" lub są samosiejkami. Wartość i piękno drzewa nie zależy od tego czy ktoś je zasadził czy samo wyrosło. Natomiast argument "za gęsto" jest bezzasadny i niemerytoryczny. Są to argumenty z którymi się nie zgadzamy!. Korony należy umiejętnie przyciąć, zajmują się tym arboryści i Urząd Miasta służy w tym względzie pomocą.

Drzewa są naszym nieocenionym bogactwem, którego nie można niczym zastąpić. Drzewa naturalnie oczyszczają powietrze z toksycznych substancji (smogu), a latem dają zbawienny cień, pełniąc funkcję naturalnych biofiltrów. Drzewa są źródłem życiodajnego tlenu, dają schronienie licznym gatunkom zwierząt, zatrzymują wilgoć w glebie i schładzają temperaturę powietrza w okresie upałów. Stanowią unikalne siedlisko przyrodnicze majace ogromne znaczenie dla dobrostanu dzieci zdrowych i tych z niepełnosprawnościami. Dowiedziony też został wpływ przyrody przeciwdziałający depresji. W dobie gwałtownych zmian klimatycznych musimy mieć świadomość, że nasadzenia zastępcze to gatunki niskopienne, słabowite i rachityczne, które nigdy nie przejmą w pełni funkcji swoich poprzedników rosnących dziesiątki lat. Dla Zespołu Szkół starodrzew to dodatkowy walor, który ma wpływ na wybór danej placówki przez Rodziców przyszłych uczniów.

Dlatego apelujemy o ograniczenie planów do absolutnie koniecznego minimum.

Rodzice uczniów ZSO nr 9 oraz Mieszkańcy, którym zależy na drzewach w Krakowie

Rodzice i Mieszkańcy    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Rodzice i Mieszkańcy do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.