Protest przeciwko wycince drzew przy ul.Dobieżyńskiej w Buku IR-III.7820.9.2020.3

Szanowni Państwo,

W związku z planem rozbudowy drogi wojewódzkiej ulicy Dobieżyńskiej m.in. od Ronda do przejazdu kolejowego, mają zostać usunięte drzewa, zamieniając ulice Dobieżyńską w betonowo-asfaltową przestrzeń. Stąd prośba do Państwa o podpisanie protestu. Mam nadzieje, że wpólnie uda nam się zmienić plany inwestycyjne na takie które pozwolą zachować tak ubogi w naszej gminie drzewostan.

Z uwagi na prowadzone postępowanie (IR-III.7820.9.2020.3) w sprawie wydania decyzji o zezwoleniu na realizację inwestycji drogowej dla inwestycji pn.: „Rozbudowa drogi wojewódzkiej nr 306 na odcinku od m. Buk do skrzyżowania z nowym przebiegiem S-5. Odcinek I od m.Buk do granicy gmin Buk i Stęszew”, po zapoznaniu się z Mapą do celów projektowych - rysunkiem „Rys.1.1.PZT_420x2100” z dnia 16.11.2019, nie zgadzamy się na wycinkę 38 drzew oraz krzewów w ciągu ulicy Dobieżyńskiej w Buku oznaczonych na mapie numerami od 191 do 233.

Dobieżyńska1.JPG
Zgodnie z ukazanym poniżej rysunkiem, drzewa mają być usunięte i zastąpione ścieżką rowerową z kostki betonowej. Zwracamy się z prośbą o niewyrażanie zgody na usunięcie drzew przy ulicy Dobieżyńskiej w Buku pod planowaną budowę ścieżki rowerowej. Nie jesteśmy przeciwni samej inwestycji, uważamy jednak, że powinna ona być zrealizowana przy maksymalnym zachowaniu drzewostanu. Nie zgadzamy się na wycinkę zdrowych drzew, a przez to na zamianę miasta w granitowo-betonowy teren, którego my, mieszkańcy, nie chcemy. Popieramy zmiany inwestycje, ale uważamy za bezcelowe i szkodliwe dla  miasta oraz mieszkańców wycinanie zieleni miejskiej.

W miastach potrzebne są drzewa a nie sadzonki. Prosimy również o rozwagę przy usuwaniu skupin krzew i drzew w planowanej inwestycji. Dojrzale, zdrowe drzewa są naszym bogactwem, które bardzo trudno odbudować, pomagają w walce z smogiem, pełnią role bio-filtrów oczyszczając powietrze z toksyn, a latem pomagają w walce z upałami, dając tak potrzebny cień. Drzewa są bardzo potrzebne również dla ptaków, pszczół oraz ubogacają ubogi w zieleń krajobraz. Drzewa utrzymują odpowiednią wilgotność powietrza i łagodzą nagłe zmiany temperatury co jest ważne dla wszystkich  którzy są świadomi skutków gwałtownych zmian klimatycznych. Pozostawienie drzew przy ulicy Dobieżyńskiej staje się potrzebne dla zdrowia i życia ludzkiego oraz komfortu codziennego funkcjonowania mieszkańców i przejezdnych miastem Buk.

Protest zostanie przekazany do wojewody wielkopolskiego , który jest osobą decyzyjną w tej sprawie, do dnia 22 września 2020 - czyli zgodnie z terminem umieszczonym w obwieszczeniu.

Wojciech Dudkiewicz

drzewa_do_usunięcia_dobiezyńska.PNG
Mapa projektowa wraz z zaznaczonymi drzewami do wycinki:
Obwieszczenie:

Wojciech Dudkiewicz    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Wojciech Dudkiewicz do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.