REFUNDACJA SYSTEMU MONITOROWANIA GLIKEMII FGM- FreeStyle Libre DLA DOROSŁYCH DIABETYKÓW

Ministerstwo Zdrowia

Szanowny Pan Minister Maciej Miłkowski

Zwracamy się z uprzejmą prośbą o jak najszybsze i pozytywne procedowanie sprawy refundacji systemu monitorowania stężenia glukozy metodą skanowania FGM – FreeStyle Libre u pacjentów z cukrzycą typu 1 lub innymi typami cukrzycy wymagającymi co najmniej 3 wstrzyknięć insuliny na dobę lub terapii cukrzycy za pomocą osobistej pompy insulinowej,  zgodnie z Kartą Świadczenia Opieki Zdrowotnej złożoną przez Prof. dr  hab. Krzysztofa Strojka, Konsultanta Krajowego  w Dziedzinie Diabetologii oraz Prof. Dorotę Zozulińską-Ziółkiewicz, Prezesa Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

Możliwość stałej kontroli glikemii, jaką daje system FreeStyle Libre to kwestia naszego zdrowia, zapobiegania bardzo dramatycznym i bardzo kosztownym powikłaniom.

Każdego dnia, by kontrolować swój poziom glikemii, 8-12 razy (lub więcej) mierzymy poziom cukru za pomocą glukometru, a i tak często te punktowe pomiary nie pozwalają na właściwe wyrównanie glikemii.

Tylko ciągła kontrola umożliwia skuteczne wyrównanie cukrzycy. Zapobiega zarówno niebezpiecznej dla nas hipoglikemii jak i powikłaniom, które wynikają z wysokich poziomów cukru.

Dzięki FreeStyle Libre będziemy mogli  szybko reagować na niebezpieczne sytuacje, będziemy lepiej funkcjonować w aspekcie zawodowym i  społecznym. Cukrzyca nie będzie nas wykluczać, bo będziemy mieć ją pod  kontrolą.

Bardzo doceniamy wszelkie działania Pana Ministra, które zostały podjęte w ostatnich latach dla poprawy warunków leczenia diabetyków.

Gorąco prosimy i apelujemy  o wprowadzenie do refundacji FreeStyle Libre dla osób dorosłych leczonych insuliną.

Z poważaniem  i nadzieją na nowoczesne leczenie

Diabetycy 18+

FEDERACJA DIABETYKÓW biuro@diabetycy.eu    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam FEDERACJA DIABETYKÓW biuro@diabetycy.eu do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.