W trosce o Muzeum Wsi Lubelskiej

Lublin, 5 stycznia 2022 r.

Pan profesor dr hab. Piotr Gliński

Wiceprezes Rady Ministrów

Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Pan Jarosław Stawiarski

Marszałek Województwa Lubelskiego

List otwarty

Szanowny Panie Premierze,

Szanowny Panie Marszałku,

W związku z ostatnimi wydarzeniami, jakie miały miejsce w Muzeum Wsi Lubelskiej, a dotyczącymi zwolnienia trzech pracowników – współtwórców lubelskiego skansenu, zwracamy się do Panów jako osób nadzorujących działalność merytoryczną i organizacyjną tej Instytucji z prośbą o pochylenie się nad sytuacją w Muzeum.

Muzeum Wsi Lubelskiej jest miejscem wyjątkowym na mapie polskich skansenów, które urzeka swoim autentyzmem. Oczarowuje zwiedzających malowniczymi zielonymi zakątkami, ujmuje urokliwymi zagrodami wiejskimi, zachwyca prawdziwością wnętrz chłopskich, miasteczkowych i ziemiańskich, wywołujących wrażenie przeniesienia w czasie.

Efekt ten został osiągnięty w ciągu 50 lat istnienia Muzeum, poprzez ogromną pracę i wysiłek kilku pokoleń lubelskich muzealników. Twórcami skansenu nie były osoby przypadkowe. To ludzie z ogromną, interdyscyplinarną, specjalistyczną wiedzą, realizujący swoje zadania z pasją. Ekspozycje muzealne, które wydają się tak naturalnym obrazem, są w istocie rzeczywistością wykreowaną przez pracowników. Ten autentyczny „powrót do przeszłości” poprzedzony był wieloletnimi badaniami terenowymi, kwerendami archiwalnymi, pracami konserwatorskimi, spiętymi w całość scenariuszami ekspozycji opracowanymi przez kustoszy.

Osoby, które zostały zwolnione kilka dni temu z pracy – wbrew swojej woli – to właśnie twórcy tej przestrzeni muzealnej – kustosze i konserwator zabytków. Należą oni do ścisłego grona najlepszych specjalistów w swoich dziedzinach, nie tylko w samym Muzeum Wsi Lubelskiej, ale także poza nim, w środowisku polskich i europejskich muzeów skansenowskich, w instytucjach kultury i uczelniach wyższych. Osoby te są również autorytetami dla młodszych kolegów. Inspirują swoją kreatywnością, dają gwarancję jakości i stoją na jej straży.

Pani Łucja Kondratowicz-Miliszkiewicz – kustosz, autorka imponujących ekspozycji m.in. dworu ziemiańskiego z Żyrzyna, kościoła z Matczyna, plebanii z Żeszczynki, miasteczkowych ekspozycji wnętrz mieszkalnych, czy otwartej w 2020 r. chałupy z Brzezin – najstarszej chronologicznie ekspozycji wiejskiej z okresu tuż po uwłaszczeniu. Autorka publikacji poświęconych kulturze materialnej i życiu codziennemu, w tym ziemiaństwa na Lubelszczyźnie w 1 poł. XX w. Współautorka wydanego ledwie miesiąc temu katalogu-albumu Wieś – Dwór – Miasteczko. Historia zapisuje – Muzeum Wsi Lubelskiej opowiada, 2021 r.

Pan Grzegorz Miliszkiewicz – kustosz, badacz i autorytet w zakresie historii kultury materialnej i życia codziennego na Lubelszczyźnie w XIX w. i 1 poł. XX w., m. in. twórca realizowanej w lubelskim skansenie koncepcji miasteczka-sztetl. Autor publikacji naukowych i popularnonaukowych, scenariuszy ekspozycji m. in. miasteczkowych - sklepu żelaznego, piwiarni, aresztu. Wybitny znawca historii gospodarczej i prawodawstwa II Rzeczypospolitej. Inicjator i autor wielu wydarzeń muzealnych, programów edukacyjnych, angażujący się bezpośrednio w edukację najmłodszego pokolenia Polaków. Pomysłodawca, koordynator naukowy i współautor wydanych w ostatnich latach obszernych katalogów-albumów: Miasteczko Polski Odrodzonej czyli ekspozycja i zabytki w Muzeum Wsi Lubelskiej. O wpływie prawa II Rzeczypospolitej na wartości i życie codzienne. Lublin 2018 r. i Wieś – Dwór – Miasteczko. Historia zapisuje – Muzeum Wsi Lubelskiej opowiada. Lublin 2021 r.

Maria Serafinowicz – starszy konserwator zabytków i wieloletni Główny Konserwator Muzealny, współtwórczyni pracowni konserwacji, specjalistka o interdyscyplinarnym przygotowaniu, ceniona w środowisku muzealnym i konserwatorskim, o dużym doświadczeniu praktycznym i potwierdzonych licznymi nagrodami osiągnięciach. Członkini Stowarzyszenia Konserwatorów Zabytków, współpracowała z ramienia Muzeum z wieloma instytucjami naukowo-badawczymi i akademickimi. Autorka programów konserwatorskich dla muzealiów ruchomych i większości zabytków drewnianej architektury skansenowskiej, odpowiedzialna za sprawowanie opieki konserwatorskiej nad całością zbiorów oraz za nadzór nad pracami konserwatorskimi i renowatorskimi muzealiów przeznaczonych na ekspozycje, wystawy czasowe i wypożyczenia.

Decyzja o zwolnieniu z pracy tych właśnie specjalistów jest niezrozumiała i oznacza w naszym przekonaniu ogromną stratę dla samego Muzeum. Stratę pracowników o wielkiej pasji i energii twórczej.

W związku z ustawowym nadzorem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego nad instytucjami muzealnymi oraz odpowiedzialnością Pana Marszałka jako Organizatora, prosimy – w interesie Muzeum Wsi Lubelskiej, zachowania jego walorów i dalszego rozwoju oraz solidaryzując się z pracownikami Muzeum Wsi Lubelskiej – o interwencję.

Podpisując, upoważniam Zatroskani do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.