Wycofanie przetargu na sprzedaż nieruchomości gruntowej niezabudowanej, porośniętej drzewostanem sosnowym na ul. Tadeusza Rejtana w Lesznie oraz zmiany planu zagospodarowania przestrzennego.

Pan

Łukasz Borowiak

Prezydent Miasta Leszna

Petycja

W związku z ogłoszonym przetargiem na sprzedaż nieruchomości gruntowej niezabudowanej oznaczonej jako działki nr 12/54, 12/56, 12/117, 12/120, 12/123 na ark. m. 125 o łącznej pow. 0,9053 ha zlokalizowanych na ul. Tadeusza Rejtana w Lesznie, wnosimy o odwołanie przetargu na ich sprzedaż oraz dokonanie zmiany w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego i wpisanie powyższego terenu jako park leśny.

Pragniemy wyrazić swój sprzeciw wobec działań miasta w kierunku sprzedaży tak olbrzymiego terenu zieleni. W ostatnim czasie w mieście można zaobserwować pewien niebezpieczny trend wyzbywania się zieleni z rożnych części miasta. Nasadzenia zastępcze zdają się być tylko półśrodkiem w radzeniu sobie z brakiem roślin w mieście. Jak dobrze nam wiadomo samorząd pozyskał dofinansowanie z Unii Europejskiej na program ,,Zielone Leszno- odbudowa ekosystemu miasta szansą na zdrowsze i bezpieczniejsze życie”, pytamy jak to się ma do zaistniałej sytuacji. Czy nowe nasadzenia są bardziej wartościowe od tych które są z nami już od kilkudziesięciu lat? Osiedle Przylesie jest jednym z nielicznych zielonych osiedli mieszkaniowych. Wycinanie kilkuset drzew stanowiących zielone korytarze między budynkami jest niemoralne. Zysk miasta i dewelopera który kupi ten grunt jest przedkładane nad ludzi i ich komfort. Pragniemy przypomnieć, że w 2018 roku kiedy spotykał się Pan z mieszkańcami Przylesia wspominał Pan, że trwają prace nad opracowaniem koncepcji zagospodarowania przedmiotowego terenu w park leśny, dziś wiemy że były to tylko puste obietnice przed wyborcze na ostatku trwania kadencji. Stawianie kolejnych bloków w tak już ciasnej zabudowie stwarza szereg problemów min. brak miejsc parkingowych, zwiększenie ilości śmieci co ma przedłożenie na wzrost ich cen. Warto w tym miejscu wspomnieć o problemie dzikiej zwierzyny, która często zdezorientowana i wabiona zapachami resztek jedzenia coraz śmielej odwiedza nasze osiedle. Na chwilę obecną w okolicznej szkole i przedszkolach mamy do czynienia z przeładowaniem placówek, lista dzieci nie przyjętych jest niekiedy dwa razy dłuższa od tych którzy się zakwalifikowali. Nowe zabudowania to nowi mieszkańcy, którzy będą chcieli by ich dzieci chodziły do placówek blisko domu a nie na drugim końcu miasta. Miasto nie buduje w okolicy nowych szkół i przedszkoli, za to pozwala na potęgę rozbudowywać się deweloperom. W przedstawionym planie widzimy też wytyczona nową drogę, kolejną i to przy samej szkole. Uważamy, że wzmożony ruch nie sprzyja bezpieczeństwu szczególnie dzieci.

Dlatego prosimy o odwołanie przetargu na sprzedaż nieruchomości gruntowej niezabudowanej na ul. Tadeusza Rejtana w Lesznie i wsłuchanie się w głos mieszkańców swojego miasta.

W imieniu mieszkańców Miasta Leszna

Zielone Przylesie