zapewnienia bezkolizyjnego skrzyżowania linii kolejowej nr 285 relacji Wrocław-Główny - Sobótka z budowaną linią tramwajową na Jagodno oraz przebudowy linii kolejowej nr 285 aby stworzyć bezkolizyjne

Budowa linii tramwajowej na Jagodno

W nawiązaniu do artykułu Gazety Wrocławskiej (7.10.2020) pn. (cytat) ”Jacek Sutryk: Kiedy tramwaj na Jagodno, kiedy tramwaj na Jagodno, kiedy tramwaj na Jagodno...” i cytowanych przez Gazetę Wrocławską wypowiedzi „Każdy średnio inteligentny człowiek powinien sobie zadać pytanie, jakie warunki muszą wystąpić, aby ten tramwaj mógł pojechać - grzmiał Jacek Sutryk podczas porannej rozmowy w Radiu Rodzina Pawel Relikowski / Polskapress” (o ile to prawda) mogę tylko wyrazić zdumienie, że zapowiadane przez miasto a nierealizowane zadania tak denerwują urząd miasta Wrocławia. Mam tu na myśli może nie tylko Prezydenta Wrocławia, który potrafi w sobie znanym stylu być miłym dla wrocławian, ale urzędników, którym być może powierzono zadania, o których nie mają pojęcia i być może prą dalej w nieszczęsne, abstrakcyjne rozwiązania.

Po pierwszych informacjach w Gazecie Wrocławskiej (18.12.2019) dotyczących problemu z budową linii tramwajowej na Jagodno napisałem jak ten problem należy rozwiązać. I nie są to tylko moje przemyślenia. One powstały już wcześniej, zresztą sama Rada Miejska w Studium Wrocławia 2018 umieściła na planach linii kolejowych miejsca lokalizacji potencjalnych przystanków kolejowych i tak się składa, że na kolejowej obwodnicy towarowej Wrocławia także. Wystarczyło tylko korzystać z tych wskazówek, a nie pchać się z torami na skrzyżowanie jednopoziomowe. Dla jednego z urzędników problem był związany z planami miejscowymi – to ja pytam – dla kogo są te plany dla Marsjan czy Wrocławian i czy np. ZdiUM przejmuje się planami miejscowymi przy realizacji dróg w mieście? Inny urzędnik wskazał, że przecież na Żmigrodzkiej jest skrzyżowanie linii tramwajowej z kolejową – tak, jest, ale ta linia kolejowa nie jest zelektryfikowana i obecnie jest wycofana z eksploatacji.

Niezależnie od wszystkiego mieszkańcy Jagodna mają prawo domagać się porządnego skomunikowania z Centrum Wrocławia – oni nie mogą mieszkać w centrum Wrocławia, bo centrum Wrocławia się nie buduje chociaż olbrzymie tereny objęte planami miejscowymi w tym pod mieszkaniówkę leżą odłogiem (proszę sprawdzić na stronie Wrocławia w zakładce mapy i dalej plany miejscowe). Ponieważ te tereny ciągle są niedostępne pod zabudowę, Inwestorzy budują tam, gdzie mogą i tam gdzie są plany miejscowe pod zabudowę mieszkalną, a te plany tworzą nie Marsjanie, ale urzędnicy planowania przestrzennego Wrocławia uzyskując zatwierdzenie przez Radę Miejską Wrocławia (a nie Marsjanowa). W tej oczywistej sprawie nie ma po co atakować mieszkańców Jagodna, czy innych części Wrocławia, że oczekują spełnienia obietnic. Jak podawałem w swoich pismach, które wysyłałem do urzędów miasta Wrocławia, że najlepszym rozwiązaniem jest budowa linii kolejowej nr 285 poprzez skierowanie jej na już istniejący nasyp umożliwiając realizację linii kolejowej do Sobótki w sposób bezkolizyjny, bezpieczny, a co również ważne, bez wstrzymywania ruchu drogowego przy przejazdach pociągów. Wskazywałem takie poprowadzenie torów kolejowych, aby nasypem i wiaduktami przejść i nad ulicą Buforową, Ołtaszyńską jak i nad Zwycięską. Jak wygląda skrzyżowanie jednopoziomowe – wystarczy pojechać w okolicę stacji Wrocław-Sołtysowice, Wrocław-Kuźniki, na Strzegomską i wiele takich ulic. Tak dla jasności – to znowu zapraszam do Trójmiasta – tam można było wybudować działający do dziś bezkolizyjny układ kolejowo-drogowy (wyjątek jeszcze Orunia). W ostatnim czasie w naszym kraju powstało, i dalej powstaje, czy planowane jest powstanie szeregu skrzyżowań dróg i linii kolejowych w układzie dwupoziomowym. Ma to na celu zapewnienie bezpieczeństwa, utrzymanie prawidłowej przepustowości, oraz skrócenie czasu przejazdów pociągów, samochodów i autobusów a także umożliwić wydłużanie tras tramwajowych pod, czy nad torami kolejowymi. Jak to wygląda? Poniżej kilka przykładów:

1. PKP PLK S.A. Wraz z powiatem Mińskim i Miastem Sulejówek podpisały umowę z wykonawcą na budowę bezkolizyjnego skrzyżowania drogi z linią kolejową co ma zwiększyć bezpieczeństwo oraz likwidację wąskiego gardła na obecnym przejeździe jednopoziomowym – inf. z redakcji wrocławskiej Wolna Droga;

2. PKP PLK S.A. Wraz z gminą Koluszki podpisały umowę z wykonawcą na budowę bezkolizyjnego skrzyżowania drogi z linią kolejową w Gałkowie co ma zwiększyć bezpieczeństwo oraz likwidację wąskiego gardła na obecnym przejeździe jednopoziomowym. Przy okazji będą budowane i chodnik i ścieżka rowerowa. Inf. -biuro prasowe PLK. SA.

3. Na linii kolejowej Stargard Szczeciński – Szczecin – budowa 4 wiaduktów celem wykonania bezkolizyjnego skrzyżowania dróg i linii kolejowej. Inf - biuro prasowe PLK. SA.

4. W Łodzi bezkolizyjne skrzyżowanie zastąpi przejazd kolejowy na ulicy Widzewskiej zapewniając bezpieczeństwo pasażerów pociągów i sprawny przejazd aut – inf. rynek kolejowy;

5. Na linii kolejowej Leszno-Poznań PKP PLK S.A. wybuduje 7 bezkolizyjnych skrzyżowań linii kolejowej z drogami w tym wiadukty: w ciągu ulicy Wilkowickiej w Lesznie, w Klonówce, w ciągu ul. Młyńskiej w Kościanie, tunele pod torami w ciągu ul. Piłsudskiego w Rawiczu, w ciągu ul. Gostyńskiej w Kościanie oraz Bojanowie. A wcześniej wybudowano 11 takich bezkolizyjnych skrzyżowań np. w miejscowości Kłoda. Celem jest bezpieczeństwo oraz przepustowość na drogach a także zwiększanie prędkości komunikacyjnej.

6. W Terespolu ma powstać bezkolizyjne skrzyżowanie drogi z linią kolejową zapewniając bezpieczeństwo w ruchu drogowym i kolejowym.

7. Podobnie w Kobylnicy pod Poznaniem zostanie wybudowane bezkolizyjne skrzyżowanie drogi z linią kolejową w ramach poprawy bezpieczeństwa na skrzyżowaniach linii kolejowych z drogami – info , w Poznaniu nowe wiadukty mają zastąpić kolizyjne skrzyżowanie na ul. Golęcińskiej i Lutyckiej;

8. W Łochowie także w ramach poprawy bezpieczeństwa i pasażerów i kierowców i pieszych powstało bezkolizyjne skrzyżowanie -info rynek kolejowy – a powstaną trzy kolejne wiadukty w Łochowie i Toporze, w ramach budowy powstaną jezdnie, chodniki i trasy rowerowe, a na całej linii Warszawa-Białystok będzie 11 nowych bezkolizyjnych skrzyżowań (Zielonka, Kobyłka, Ossów, Tłuszcz, Mokra Wieś, Małkinia, inne – info kurier kolejowy.

9. Również w Celestynowie oraz innych miejscowościach będą skrzyżowania bezkolizyjne w ramach poprawy bezpieczeństwa na skrzyżowaniach linii kolejowych z drogami oraz upłynnieniem ruchu. W ramach tych inwestycji nie zapomniano o pieszych i rowerzystach – info – nakolei;

10. Warszawa wzbogaci się o kolejnych pięć bezkolizyjnych skrzyżowań linii kolejowych z drogami (w Rembertowie – 2, w Wesołej, w Sulejówku. Jak podano inwestycje są prowadzone wspólnie z władzami miast, samorządem województwa, oraz zarządem dróg wojewódzkich – info – PKP PLK S.A.

11. Także w okolicy Poznania powstaną kolejne bezkolizyjne skrzyżowania dróg z liniami kolejowymi np. w Koninku

12. Można dodać szereg innych inwestycji (np. w Bukownie, mieście Warka)

To tylko nieliczne informacje o inwestycjach w bezkolizyjne skrzyżowanie linii kolejowych z drogami. Aż mi wstyd, że we Wrocławiu nie podjęto starań, aby tylko wprowadzić tory kolejowe linii 285 na gotowy wiadukt nad ulicą Buforową i uwolnić to skrzyżowanie. Doprowadzić do wybudowania w tym miejscu przystanku Wrocław – Buforowa. Puścić linię kolejową po nasypie kolei towarowej nad Buforową, nad Grota Roweckiego i dalej przez część terenów ogródków działkowych nad ul. Ołtaszyńską (po nowym wiadukcie) aż za ul. Zwycięską. Więcej energii zużyto na wmawianie „średnio inteligentnym” - cytat z Gazety Wrocławskiej, że najlepiej skrzyżować linię kolejową z linią tramwajową.

Posiadam całą korespondencje z urzędem miasta – urzędy podległe Prezydentowi coś odpowiedziały, Kancelaria Prezydenta milczy. Część tego pisma była kierowana także do Gazety Wrocławskiej.przebudowa-lini-kolejowej-285-1.jpg

Składając podpis, uprawniam Adam Winiarski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.