Budowa placu zabaw na ul. Boża Góra Prawa w Jastrzębiu - Zdroju

My, jako mieszkańcy ul. Bożej Góry Prawej oraz okolicznych ulic, zwracamy się z prośbą o uruchomienie bezpiecznego oraz nowoczesnego placu zabaw przy ul. Boża Góra Prawa. Pragniemy przypomnieć, iż prawo każdego dziecka do Zabawy gwarantuje Konwencja o prawach dziecka przyjęta przez Zgromadzenie Ogólne ONZ 20 listopada 1989r.:

Art. 31 Prawa dziecka

Prawo do wypoczynku i czasu wolnego

1. Państwa – Strony uznają prawo dziecka do wypoczynku i czasu wolnego, do uczestniczenia zabawach i zajęciach rekreacyjnych, stosownych do wieku dziecka oraz do nieskrępowanego uczestniczenia w życiu kulturalnym i artystycznym”

2. Państwa – Strony będą przestrzegały oraz popierały prawo dziecka do wszechstronnego uczestnictwa w życiu kulturalnym i artystycznym oraz będą sprzyjały tworzeniu właściwych i równych sposobności dla działalności kulturalnej, artystycznej, rekreacyjnej oraz w zakresie wykorzystania czasu wolnego”

Brak zagospodarowania czasu wolnego wpływa negatywnie na rozwój psychofizyczny dzieci, a nawet może rodzić w przyszłości zjawiska patologiczne. Wybudowanie placu pozytywnie wpłynie na rozwój dzieci i ich ogólny nastrój. Nie wszystkich rodziców stać na posyłanie dzieci do żłobków i przedszkoli lub dowozić dzieci na inne place zabaw oddalone od osiedla. Na ul. Bożej Górze Prawej zamieszkuje coraz więcej młodych ludzi, posiadających lub planujących dzieci. Niestety w pobliżu miejsca zamieszkania brak jest miejsc, pozwalających na zabawę, naukę i gimnastykę na świeżym powietrzu.

Naszym celem jako rodziców oraz osób, którym leży na sercu dobro najmłodszych, jest uzyskanie wsparcia lokalnych władz dla inicjatywy zmierzającej do zapewnienia warunków bezpiecznej i aktywnej zabawy dla wszystkich dzieci, niezależnie od statusu społecznego i materialnego rodziców.

W odczuciu moim i pozostałych mieszkańców jesteśmy pominięci w tego typu inwestycjach. Chcielibyśmy zauważyć, że budowa placu zabaw sprawi również, że nasze osiedle stanie się bardziej atrakcyjne dla przyszłych mieszkańców.

Wierzymy, że Pani Prezydent jak i Radni zgodzą się z nami – swoimi wyborcami, iż taka inwestycja w tej części Jastrzębia – Zdroju jest potrzeba i uczynią wszystko aby ten cel osiągnąć

Bardzo prosimy w imieniu własnym i naszych dzieci o pozytywne rozpatrzenie naszej petycji. Pamiętajmy również o tym, że dzieci szybko rosną i nie możemy czekać kila lat.

Podpisując, upoważniam Joanna do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.