Budowa przejścia dla pieszych wraz z tablicą monitorującą prędkość w Pęgowie przy ul. Głównej

My niżej podpisani mieszkańcy Pęgowa zwracamy się z prośbą o pomoc w poprawie bezpieczeństwa w naszej wsi i w związku z tym składamy petycję w sprawie wyznaczenia oraz realizacji przejścia dla pieszych, a także umieszczenie tablicy monitoringu prędkości na odcinku drogi wojewódzkiej nr 342 – pomiędzy posesją przy ul. Głównej 161 , a Szkołą Podstawową im. Adama Mickiewicza, która mieści się przy ul. Głównej 101. Niniejsza petycja zostaje złożona w interesie publicznym.

Należy zauważyć, iż ta część naszej wsi zaczyna się bardzo intensywnie rozbudowywać, a najbliższe oznakowane przejście dla pieszych znajduje się na wysokości ww szkoły podstawowej, co sprawia, że mieszkańcy mają około 700m do najbliższego, bezpiecznego przejścia dla pieszych (rys.1). Brak wyznaczonego i oznakowanego przejścia dla pieszych oraz intensywna rozbudowa tych terenów stwarza w tym miejscu poważne zagrożenie dla życia i zdrowia mieszkańców - m.in. licznych rodzin z dziećmi oraz osób starszych. Na tym odcinku drogi panuje wzmożony ruch, a samochody osobowe oraz ciężarowe bardzo często jadą z nadmierną prędkością. Kontrole policyjne na tym odcinku drogi są skuteczne tylko przy ciągłym ich prowadzeniu. Chcielibyśmy uniknąć sytuacji, w której problem zostaje rozwiązany dopiero, gdy zdarzy się wypadek.

Zgodnie z ustawą o drogach publicznych z dnia 21.03.1985 r. (Dz.U. z 2014 r. j.t. poz. 260 ze zm.) do zarządcy drogi należy w szczególności utrzymanie dróg i zapewnienie warunków ich bezpiecznego użytkowania. W związku z powyższym wnosimy o analizę sprawy i pozytywne rozpoznanie wniosku poprzez uwzględnienie i wybudowanie ww. przejścia dla pieszych oraz umieszczenia tablicy monitoringu prędkości.

rys_1.jpg

Rys. 1 Odcinek drogi pomiędzy posesją nr 161 przy ul Głownej, a przejściem dla pieszych

przejscie_1.jpegprzejscie_2.jpeg

Rys.2 Odcinek drogi wojewódzkiej nr 342, którego dotyczy niniejsza petycja

Dariusz Łuszkiewicz    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Dariusz Łuszkiewicz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.