Domagamy się uwolnienia uwięzionych bezprawnie Polaków na Białorusi!

Jako polscy nauczyciele, wraz z ludźmi dobrej woli, stanowczo protestujemy przeciwko represjom, które dotknęły  Annę Paniszewą, dyrektora Polskiej Harcerskiej Szkoły Społecznej im. R. Traugutta w Brześciu, przewodniczącą Forum Polskich Inicjatyw Brześcia i Obwodu Brzeskiego. Wraz z nią, aresztowano kolejne osoby: prezes Związku Polaków na Białorusi Andżelikę Borys oraz działaczy ZPB, Irenę Biernacką, Marię Tiszkowska  i Andrzeja Poczobuta.

Zostali uwięzieni bezpodstawnie, wyłącznie za propagowanie polskiej kultury i kultywowanie pamięci o polskich żołnierzach,  poległych w walce z okupantem. Od lat działali za zgodą i wiedzą władz Białorusi, tworząc legalne struktury społeczne, szkoły i organizacje  oraz upamiętniając ważne wydarzenia historyczne. Pielęgnowali także zwyczaje i tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Nieoczekiwanie, w tym roku, władze podjęły ostre działania wyraźnie zmierzające do zniszczenia tych struktur. Tymczasem Polacy, jako mniejszość narodowa, mają pełne prawo do przekazywania kolejnym pokoleniom kultury i wartości, które wypracowali ich ojcowie oraz do poszanowania pamięci historycznej. Tym bardziej, że mieszkają na tych ziemiach od wielu wieków a zostali obywatelami Białorusi ze względu na polityczne, międzynarodowe  decyzje, zupełnie od nich niezależne.

Obecna sytuacja jest kolejnym ogniwem w łańcuchu szykan w stosunku do polskiej mniejszości. Jak zauważył na Twitterze Andrzej Poczobut: „W ciągu ostatnich 5 lat władze zniszczyły naukę języka polskiego w państwowym systemie edukacji, teraz zabierają się za szkolnictwo społeczne.”  Na prawdziwość tych słów wskazują niekorzystne zmiany w prawie oświatowym oraz liczne kontrole przeprowadzone zarówno w szkole w Brześciu, jak i innych szkołach, w wyniku których rozpoczęto procedurę likwidacji pierwszej z wymienionych placówek. Jak się właśnie dowiedzieliśmy, rzeczywiście zlikwidowano Polską Harcerską Szkołę Społeczną im. R. Traugutta w Brześciu, co potwierdza zamiar niszczenia polskiej oświaty przez władze białoruskie.

Nas nauczycieli, szczególnie porusza  uderzenie w dzieci i młodzież, które bezpodstawnie pozbawiane są możliwości poznania kultury i tradycji swoich przodków. Z premedytacją podcinane są polskie korzenie i niszczona narodowa tożsamość, do których młode pokolenie ma pełne prawa.

Solidarni z Rodakami, domagamy się natychmiastowego uwolnienia wszystkich uwięzionych bezprawnie osób: Anny Paniszewej, Andżeliki Borys, Ireny Biernackiej, Marii Tiszkowskiej i Andrzeja Poczobuta.

Żądamy ochrony praw mniejszości polskiej na Białorusi, w tym szczególnie możliwości uczenia się ojczystego języka i poznawania historii, w jej prawdziwym kształcie.

Dziękujemy polskim władzom za podjęte dotychczasowe działania w sprawie odzyskania wolności przez uwięzione osoby i prosimy o kontynuowanie poczynań w tym kierunku.

Prośbę o  interwencję kierujemy także do Ministra Edukacji i Nauki, Przemysława Czarnka. Liczymy  na wsparcie przez pana Ministra uwięzionych nauczycieli i społeczników, pracujących z wielkim zaangażowaniem na rzecz środowiska polskiego  na Białorusi, którzy mimo trwających od lat represji, odważnie walczą o przetrwanie polskości, o zachowanie własnego języka, kultury i historii.20210421_171440.jpg

Składając podpis, uprawniam Nauczyciele.pl do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.