O dzwony dla uczczenia 80 rocznicy Rzezi Wołyńskiej - list otwarty do biskupów i duchowieństwa
O dzwony dla uczczenia 80 rocznicy Rzezi Wołyńskiej - list otwarty do biskupów i duchowieństwa / Ogłoszenia / Rozsyłamy list otwarty / Komentarze
Gość |
#12023-06-15 15:31Szanowny Panie Zielonko,
nie mogę zrozumieć, dlaczego tak niewiele osób podpisało tę petycję. Poza tym nie mogę zrozumieć, dlaczego inicjatywa uczczenia pamięci ofiar Rzezi Wołyńskiej nie wyszła od polskich biskupów, od prymasa Polski. W czym problem?
Jestem Czeszką mieszkającą w Pradze. Zaraz po podpisaniu petycji wysłałam apel i link do strony na adres mailowy mojego znajomego księdza we Wrocławiu. Umówiłam się z dyrektorem Instytutu Polskiego w Pradze na obchody rocznicowe i mszę żałobną (w Czechach mamy mniejszość polską). Zwróciłam się także do arcybiskupa Pragi, prymasa Czech Graubnera, z pytaniem, czy jest możliwe odprawienie Mszy Świętej za wszystkie niedokończone Msze wołyńskie 11 lipca w katedrze praskiej, aby już żadna Msza nigdy nie pozostała niedokończona.
Z wyrazami szacunku
Apolinarie Rubešová |
![]() Anonymous |
#22023-07-12 11:22Byłem na oficjalnych uroczystościach pod pomnikiem Rzezi Wołyńskiej w Warszawie. Jedynym duchownym, którego tam dostrzegłem, był ksiądz greckokatolicki, który przed złożeniem wieńców poszedł na parking i już nie wrócił. Stare powiedzenie mówi, że ryba gnije od głowy. Skoro prezydent Duda zaprzedał się Ukraińcom (jak wcześniej Schroeder Rosjanom), a rząd do ostatniej chwili zastanawiał się, czy w ogóle powinno się zorganizować uroczystości państwowe, to cóż dziwnego, że hierarchowie kościelni poszli ich śladem. |
STOP zwrotowi 136 psów do hodowli, gdzie były przetrzymywane w nieludzkich warunkach!
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
APEL O WSPARCIE DLA MEDYCYNY NATURALNEJ I ZIELARSTWA
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Społeczny apel o jawność działań Policji w sprawie Beaty Klimek
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
WSTRZYMAĆ ZAPRZYSIĘŻENIE!
2171 Utworzone: 2025-06-19
List otwarty w obronie Ryszarda Sellina
653 Utworzone: 2025-06-17
O ustanowienie w Warszawie pomnika przyrody "Dąb Geralt"
24564 Utworzone: 2025-05-13
Zmiana przepisów dot. rowerów elektrycznych + Uzasadnienie / Change in electric bike regulations
516 Utworzone: 2025-05-15
Wybudowanie chodnika wzdłuż ulicy Wiśniowej w miejscowości Wilkszyn.
171 Utworzone: 2025-06-19
APTEKA DLA PACJENTA, A NIE TYLKO DLA APTEKARZA. APEL O POTRZEBNĄ DEREGULACJĘ PRAWA
1109 Utworzone: 2025-05-26
Petycja mieszkańców dzielnicy Węglin Południowy w sprawie wykupu działki przy ul. Jantarowej i utworzenia terenu zielonego
317 Utworzone: 2025-06-18
"Chrońmy zdrowie psychiczne dzieci w Oświęcimiu!"
814 Utworzone: 2025-06-14
PETYCJA w sprawie utworzenia przystanku „Kiełpino Centrum” na trasie zastępczej komunikacji autobusowej podczas modernizacji linii kolejowej 201
294 Utworzone: 2025-06-18
Apel o uczciwość przy ustalaniu poziomu potrzeby wsparcia
103 Utworzone: 2025-06-17
„Bezpieczeństwo nie może się kończyć na mapie – dopiszmy ten 1 km do planu!”
604 Utworzone: 2025-06-16
Odwołajcie ks. Dariusza Drzewieckiego z parafii Jeruzal — zapewnijcie bezpieczeństwo wiernym!
117 Utworzone: 2025-06-17
#BezDyplomuNieDotykaj – STOP nielegalnym zabiegom medycznym!
790 Utworzone: 2025-05-23
Sprzeciw wobec zniesienia bonifikaty przy wykupie mieszkań komunalnych w Szczecinie
731 Utworzone: 2025-06-14
PETYCJA O STWORZENIE JEDNOLITYCH STANDARDÓW OPIEKI NEONATOLOGICZNEJ W POLSCE
3123 Utworzone: 2025-05-30
Petycja o budowę rond zamiast sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniach Obwodnicy Witomińskiej z ul. Kielecką i ul. Chwarznieńską w Gdyni.
31 Utworzone: 2025-06-19
Ocalmy rzekę Ner i Górkę Charbicką!
617 Utworzone: 2025-06-04
Petycja w sprawie zmiany zasad odpłatności za parkingi w Spalonej, Międzygórzu i Bystrzycy Kłodzkiej
19 Utworzone: 2025-06-19
„Głos widzów: chcemy powrotu Sikora w „Sprawiedliwi – Wydział Kryminalny”
48 Utworzone: 2025-06-08
STOP zwrotowi 136 psów do hodowli, gdzie były przetrzymywane w nieludzkich warunkach!
24138 Utworzone: 2025-05-30