LEGALNA ŻYWNOŚĆ LOKALNA


Gość

/ #146

2014-01-15 08:27

Proces wędzenia to jeden z najstarszych w północno-wschodniej Europie sposobów utrwalania mięsa i ryb. Wprowadzanie ograniczeń w ilości tzw. substancji smolistych to działanie lobbistyczne. Mali producenci wykorzystują stare sposoby polegające na umieszczaniu żywności w atmosferze dymu pochodzącego ze spalania drewna liściastego. Wielcy producenci wprowadzają do żywności koncentrat dymu wędzarniczego w postaci płynu pozbawionego niektórych składników. Wędzone produkty są tylko jednym z elementów całodziennej racji pokarmowej. Zakładając, że wędzonki tradycyjne stanowią 10% tego co spożywamy to automatycznie następuje jakoby 10-krotne rozcieńczenie benzopirenu i w tym samym stopniu zmniejsza się zagrożenie zdrowia ludzkiego.

prof. dr hab. Jerzy Borowski, Katedra Żywienia Człowieka UWM w Olsztynie