NIE dla budowy stacji radiokomunikacyjnej w Ustroniu Lipowcu

Przechwytywanie3.JPG

NIE dla budowy masztu telekomunikacji w Ustroniu Lipowcu !!!

UWAGA: Inwestor Orange Polska S.A. złożył wniosek o udzielenie pozwolenia na budowę instalacji radiokomunikacyjnej - Maszt o wysokości 30 m w bezpośrednim sąsiedztwie domów mieszkalnych W Ustroniu przy ul. Górnej.

Żądamy wstrzymania decyzji o ustalenie warunków budowy masztu telekomunikacyjnego w bezpośrednim sąsiedztwie domów mieszkalnych oraz gospodarstw rolnych!

Prosimy Burmistrza Miasta Ustroń o wskazanie operatorom innej lokalizacji ewentualnej inwestycji, która będzie znajdowała się w odpowiedniej odległości od budynków mieszkalnych i gospodarstw rolnych!

Interes inwestora nie może być stawiany ponad interes lokalnej społeczności, czyli zdrowie mieszkańców a przede wszystkim naszych dzieci.

Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. mówi jasno; Art.68. 1. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.

Dlaczego nam to prawo ma być odebrane?

W 2016 R. NAJWYŻSZA IZBA KONTROLI wydała opinię że:

• NADAJNIKI TELEFONII KOMÓRKOWEJ” MOGĄ BYĆ GROŹNE DLA CZŁOWIEKA I POWINNY ZNAJDOWAĆ SIĘ Z DALA OD MIEJSCA ZAMIESZKANIA. MOGĄ POWODOWAĆ CHOROBY NOWOTWOROWE I PRZYCZYNIAĆ SIĘ DO ŚMIERCI.

W 2019 roku kontrole działań organów administracji publicznej w zakresie ochrony przed promieniowaniem elektromagnetycznym pochodzącym od urządzeń telefonii komórkowej ponownie przeprowadziła Najwyższa Izba Kontroli.  Z raportu w tej sprawie wynika, że :

• organy inspekcji ochrony środowiska oraz państwowej inspekcji sanitarnej nie są przygotowane organizacyjnie i technicznie do kontroli pola elektromagnetycznego oraz że nie ma w Polsce jednoznacznych i przejrzystych regulacji prawnych normujący proces powstawania i modernizacji stacji bazowych i kontroli takich inwestycji.

Nie chcemy szpecących wież, dominujących w krajobrazie Ustronia! Nie chcemy inwestycji, która jest poza jakąkolwiek kontrolą!!!

USTROŃ to uzdrowisko! Działanie fal elektromagnetycznych wpływa niekorzystnie na organizmy żywe nie tylko w jego pobliżu ale także w odległości nawet do 20 KM!

Prosimy o przyłączenie się do protestu wszystkie osoby którym nie jest obojętny los oraz zdrowie mieszkańców Ustronia!

Składając podpis, uprawniam Karolina Miech do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.