"NIE" dla obwodnicy Łowicza w rejonie Zielkowic i Urbańszczyzny

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad

PETYCJA

"NIE" dla obwodnicy Łowicza w rejonie Zielkowic i Urbańszczyzny

w sprawie odstąpienia od dalszych etapów prac nad wariantami 3 i 4 projektowanej obwodnicy Łowicza w ciągu dróg krajowych nr 14, 70 i 92.

Szanowni Państwo!

W imieniu własnym, mieszkańców miejscowości Zielkowice i Urbańszczyzna oraz miłośników terenów rekreacyjnych w obrębie Lasku miejskiego i zalewu w Łowiczu

stanowczo protestujemy przeciwko zaprezentowanym wariantom 3 i 4 przebiegu obwodnicy Łowicza

oraz na podstawie ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz. U. poz. 1195)

zwracamy się z apelem o odstąpienie od dalszych etapów prac nad wariantami 3 i 4 projektowanej obwodnicy Łowicza w ciągu dróg krajowych nr 14, 70 i 92.

Uzasadnienie

Jako mieszkańcy Zielkowic i Urbańszczyzny oraz miłośnicy okolicznych terenów rekreacyjnych z oburzeniem przyjęliśmy informację o udostępnionych w dniu 06.05.2021 przez biuro projektów komunikacyjnych IVIA koncepcjach budowy obwodnicy Łowicza na terenach miejscowości Zielkowice i Urbańszczyzna.

Stanowczo protestujemy przeciwko zaprezentowanym wariantom nr 3 i 4, wg których planowana obwodnica przebiega w sąsiedztwie Lasku miejskiego, zalewu miejskiego oraz przecina nowopowstałe osiedle domków jednorodzinnych w miejscowości Zielkowice.

Wariant_3.pngŹródło: http://obwodnicalowicza.pl/wp-content/uploads/2021/05/W3_PLAN-SYTUACYJNY-W3.1.pdf

Wariant_4.pngŹródło:  http://obwodnicalowicza.pl/wp-content/uploads/2021/05/W4_PLAN-SYTUACYJNY-W4.1.pdf

Koncepcja budowy obwodnicy w wariancie 3 i 4 jest niekorzystna zarówno dla mieszkańców Zielkowic i Urbańszczyzny, jak również dla mieszkańców Łowicza, którzy chętnie korzystają z uroków przyrody i ciszy panującej na tych terenach, uprawiając sport i turystykę rekreacyjną. Tereny te są miejscem wycieczek rowerowych wiodących przez 'zielone płuca Łowicza'.  Budowa obwodnicy wg planu 3 i 4 zmieni nie do poznania tereny będące oazą ciszy i spokoju i zwiększy zanieczyszczenie powietrza na tym terenie. Poprawa bezpieczeństwa i zmniejszenie emisji zanieczyszczeń w Łowiczu odbędzie się kosztem mieszkańców Zielkowic i Urbańszczyzny.

Koncepcja ta jest sprzeczna z planem zagospodarowania przestrzennego uchwalonym w gminie Łowicz w roku 2004, w którym grunty przeznaczone są pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną, leśnictwo oraz rolnictwo. Mieszkańcy nowo-wybudowanego osiedla w Zielkowicach wybrali te tereny nieprzypadkowo, szukając dla siebie i swoich rodzin spokoju i kontaktu z naturą. Należy pamiętać, iż przepisy umożliwiają dokonywanie zmian w prawie miejscowym, jakim jest plan zagospodarowania przestrzennego, nie zwalniają one jednak władz i instytucji z tworzenia regulacji, które służą mieszkańcom, a nie im szkodzą.

Po wielu rozmowach z leśniczym i osobami, którym bliska jest ekologia, należy stwierdzić, że koncepcja ta jest również niekorzystna dla wielu żyjących tu gatunków zwierząt i ptaków: bocianów, bażantów, kruków, bobrów, zajęcy i saren. Obwodnica ta naruszy cenne tereny przyrodnicze przecinając szlaki migracji zwierząt. Budowa obwodnicy nieodwracalnie zniszczy te cenne przyrodniczo i społecznie tereny i zmieni charakter tego miejsca.

Zgadzamy się, że poprawa infrastruktury jest konieczna, ale nie kosztem degradacji środowiska naturalnego oraz zielonych i czystych terenów.

Należy nadmienić, że głównym problemem Łowicza był i jest nadmierny ruch na krajowej 70, a planowanym rozwiązaniem miało być stworzenie obwodnicy w ciągu dróg krajowych 70 i 92 (tj. uprzedni 1 etap planowanej obwodnicy Łowicza między ulicą Bolimowską, a Poznańską). Jest to jedyny pożądany i uzasadniony społecznie odcinek obwodnicy Łowicza. Krajowa droga nr 14 i 92 są ze sobą już połączone od wielu lat (tzw. stara obwodnica).

Protestujemy przeciwko planowaniu obwodnicy Łowicza w rejonie Zielkowic i Urbańszczyzny i wnosimy jak na wstępie. Wierzymy, że przy udziale społeczeństwa zostanie wypracowany optymalny wariant przebiegu tej drogi.

Jarosław Graczyk    Skontaktuj się z autorem petycji