NIE planowanemu przebiegowi drogi DK75 w wariancie KS1 przez Park Krajobrazowy

Sprzeciwiamy się planowanemu przebiegowi drogi krajowej DK75 w wariancie KS1 na odcinku przylegającym bezpośrednio do Wiśnicko-Lipnickiego Parku Krajobrazowego. Prosimy o zdecydowane przesunięcie przebiegu trasy w kierunku wschodnim z uszanowaniem wartości jakie niesie ze sobą Park Krajobrazowy oraz kompleksy leśne będące jego jednolitą częścią, która nie ogranicza się jedynie do granic administracyjnych Parku.
Swój sprzeciw uzasadniamy następującymi postulatami:
  • wartość turystyczno-przyrodnicza będąca głównym walorem rejonu Wiśnicko-Lipnickiego zostanie bezpowrotnie utracona w promieniu kilku kilometrów -jedne z większych jednolitych kompleksów leśnym Parku Krajobrazowego (5-7 km, 8-10 km) zostaną zniszczone
  • zostaną zniszczone siedliska chronionych zwierząt oraz pierwotny ekosystem regionu
  • zostaną przecięte szlaki turystyczne, ścieżki rowerowe
  • obiekty turystyczne w rejonie Wiśnicko-Lipnickim stracą na swojej zasadności
  • koszt budowy trasy w wariancie KS1 przewyższa 4 razy wariant preferowany i przedstawiony pierwotnie przez projektanta trasy
  • trasa przechodzi przez wiele terenów osuwiskowych oraz ze znacznymi zmianami w przewyższeniu
  • przebieg trasy KS1 pokrywa się w 90% z propozycją Wójta Gminy Gnojnik, który nie uwzględnił utraty wartości gmin przyległych

Korzyści, które niesie sprzeciw:

• zostanie chroniony Park Krajobrazowy w rejonie Wiśnicko-Lipnickim
  • zostaną ochronione siedliska chronionych zwierząt
  • ocalony zostanie walor turystyczno-przyrodniczy całego regionu Wiśnicko-Lipnickiego
  • uniknie się olbrzymich kosztów budowy według planu proponowanego w wariancie KS1
  • -zostanie ocalony ekosystem całego regionu - obiekty turystyczne i przyrodnicze nie stracą na swojej zasadności

Składając podpis, uprawniam Gabriela Cygan do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.