PETYCJA MIESZKAŃCÓW GMINY LEWIN KŁODZKI ORAZ FANÓW VIOLETTY VILLAS W SPRAWIE OCALENIA IZBY PAMIĘCI W LEWINIE KŁODZKIM.

Mieszkańcy Gminy Lewin Kłodzki oraz miłośnicy talentu Violetty Villas - w związku z działaniami Pana Krzysztofa Gospodarka, mającymi na celu doprowadzenie do zamknięcia gminnego muzeum – Izby Pamięci Violety Villas (mieszczącej się w Gminnym Ośrodku Kultury w Lewinie Kłodzkim przy ulicy Fryderyka Chopina 2) – wnoszą niniejszą petycję w celu wyrażenia poparcia dla działalności Izby Pamięci oraz innych działań Gminy Lewin Kłodzki zmierzających do upamiętnienia i uczczenia pamięci zmarłej Artystki. Niżej podpisani mieszkańcy oraz fani wokalistki podnoszą, że twórczość i dokonania Violetty Villas są dla nich źródłem wielkiej radości i powodem do ogromnej dumy, sama zaś artystka w powszechnym odczuciu członków lokalnej społeczności stanowi „chlubę” regionu, w którego pochodziła i w którym spędziła ostatnie lata swojego życia. Z radością przyjęto więc informację o utworzeniu miejsca pamięci poświęconego Artystce (Izby Pamięci), w którym zgromadzone zostały pamiątki po niej oraz otwarta została ekspozycja przybliżająca historię jej życia oraz dokonań artystycznych zwiedzającym.

Niżej podpisani mieszkańcy oraz fani podkreślają w szczególności, że słuszne i właściwe w ich odczuciu było stworzenie wystawy poświęconej Artystce w miejscu, z którym była ona silnie emocjonalnie związana i w którym zamieszkiwała. Wśród mieszkańców Lewina Kłodzkiego żywy jest „kult”  Violetty Villas i żywe są o niej wspomnienia – powszechne więc było pragnienie, aby osobowość Artystki ocalić od zapomnienia, zachować pamięć o jej niezwykłych dokonaniach, stworzyć dla przyszłych pokoleń miejsce, z którego mogliby czerpać wiedzę o jej życiu i twórczości. W tworzenie ekspozycji przedstawionej w Izbie Pamięci zaangażowanych było wielu fanów artystki oraz mieszkańców Lewina i gmin sąsiednich – a także członkowie rodziny zmarłej Artystki. Przekazali oni na rzecz powstającej wystawy eksponaty, tj. fotografie, stroje (w tym oryginał i repliki sukien artystki), płyty, plakaty i wycinki prasowe - mające na celu ukazanie Violetty Villas jako ikony polskiej piosenki,  wybitnej artystki. W szczególności mieszkańcy i fani wokalistki wskazują, że na wystawie prezentowana jest  replika sukni tzw. „Krynoliny” - kopia jednego z najbardziej znanych strojów scenicznych Violetty Villas, którego oryginał był projektowany przez dom mody Dior;  prezentowana na wystawie kopia sukni powstała w pracowni „NähAtelier” prowadzonej przez Iwonę Stelter w Niemczech – stworzenie kopii sukni było wspólnym przedsięwzięciem Gminy Lewin Kłodzki oraz fanów Violetty Villas - koszt wykonania kopii sukni wyniósł 10 905, 08 zł., z czego kwotę  4 231, 02 zł zebrali fani artystki  i mieszkańcy Gminy. Zbiórka ta zjednoczyła mieszkańców Gminy w wieloletnich wysiłkach podejmowanych w celu uczczenia pamięci Violetty Villas. Kolektywna praca mieszkańców Gminy, jej włodarzy – oraz rozproszonych po całej Polsce oraz poza jej granicami – fanów, pozwoliła stworzyć  piękną i ciekawą ekspozycję poświęconą Gwieździe.

Niżej podpisani mieszkańcy Gminy oraz fani artystki podnoszą, że odbiór wystawy utworzonej w ramach Izby Pamięci Violetty Villas w Lewinie Kłodzkim - zarówno wśród członków społeczności lokalnej (mieszkańców Gminy Lewin Kłodzki oraz gmin ościennych) jak i w środowisku miłośników twórczości Violetty Villas – jest bardzo pozytywny. Zarówno mieszkańcy (z których wielu znało panią Violettę Villas osobiście) jak i pozostali zwiedzający oglądają ekspozycję przedstawioną w Izbie Pamięci z ogromnym wzruszeniem, rozrzewnieniem i sentymentem. Z opisanych powyżej względów, my – niżej podpisani – zwracamy się do władz Gminy Lewin Kłodzki z petycją o podjęcie działań mających na celu ocalenie od zamknięcia Izby Pamięci Violetty Villas oraz prosimy wszystkich o uszanowanie wspólnie podejmowanych przez nas działań związanych z utworzeniem tej wystawy.

Podpisując, upoważniam Artur Bauc do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.