Petycja popierająca pilną rozbudowę budynku Szkoły Podstawowej nr 84 przy ulicy Radzymińskiej 227 w wariancie B

Szkoła Podstawowa nr 84 przy ulicy Radzymińskiej 227 to najstarsza szkoła w Dzielnicy Targówek, która w 2024 roku będzie obchodziła 110 rocznicę swojego istnienia. Obecny budynek został oddany do użytkowania w 1962 roku i od kilku lat nie jest wystarczający do pomieszczenie wszystkich uczniów. Przez kilka lat Szkoła miała trzy dodatkowe lokalizacje, a obecnie zajęcia oprócz budynku głównego prowadzone są na Topazowej 26 i przy Radzymińskiej 232. Do szkoły uczęszcza ponad 850 uczniów, a w szczytowym momencie było ich ponad 1100.

W związku ciągle powstającymi nowymi osiedlami zapotrzebowanie na usługi edukacyjne utrzymuje się na wysokim poziomie, a wynajmowanie dodatkowych lokalizacji pochłania ogromne środki, dotychczas na ten cel Dzielnica Targówek wydała blisko 8 mln zł. Powiększenie głównego budynku szkolnego przyczyni się do konkretnych oszczędności budżetowych. Pomysł rozbudowy pojawił się już blisko 7 lat temu, ale dopiero od trzech lat prowadzone są konkretne działania. Wskazano działkę przy ulicy Określonej i przeprowadzono procedurę zmiany Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego na cele oświatowe. Obecnie na ukończeniu jest proces przejęcia działki przez Dzielnicę Targówek.

Kolejny etap został zakończony 14 marca 2024 roku, gdy na wspólnym posiedzeniu Komisji Rozwoju, Budżetu i Edukacji w obecności rodziców zostały przedstawiona koncepcja rozbudowy budynku szkolnego w dwóch wariantach A i B. Główne różnice pomiędzy wariantami:
- Wariant A: zakłada dobudowę tylko dodatkowego skrzydła od ulicy Określonej. MINUSY: problemy z doświetleniem sal (strona północna), różnica w poziomach (schody), brak sali dla zerówki, obecna sala gimnastyczna nie pomieści wszystkich dzieci po rozbudowie. PLUSY: niższy koszt, szybsza realizacja. Koszt ok. 23,7 mln zł.

- Wariant B: zakłada budowę nowej hali sportowej od ulicy Określonej i nowego skrzydła od ulic Blokowej. PLUSY: możliwa realizacja wszystkiego co jest minusem w wariancie A. MINUSY: wyższy koszt i dłuższy czas realizacji. Koszt ok. 35,9 mln zł.

Ze względu na dużo większą funkcjonalność wariantu B na posiedzeniu komisji wszyscy jednogłośnie poparli realizację tej opcji. Dodatkowo podkreślano konieczność wykonania generalnego remontu dotychczasowego budynku szkolnego, którego koszt oszacowano przy wariancie A na 7,4 mln zł, a przy wariancie B na 6,5 mln zł.

Dzielnica Targówek ma zabezpieczone w budżecie kwotę na przygotowanie projektu architektonicznego, ale wciąż nie zostały zabezpieczone środki budżetowe na całą inwestycję. Środki finansowe mogą pochodzić z Urzędu Miasta, środków unijnych czy Województwa Mazowieckiego. W każdym przypadku ważne jest pokazanie poparcia jak największej liczby mieszkańców.

Liczymy na Państwa wsparcie inwestycji tak ważnej dla całego Zacisza!

Założenia funkcjonalne rozbudowy:
- 12 sal lekcyjnych
- sala do zabaw ruchowych
- świetlica
- biblioteka
- pokój nauczycielski
- gabinet wicedyrektora
- 4 pokoje specjalistów
- pokój socjalny
- portiernia
- magazyny
- stołówka
- węzeł sanitarny
- szatnieKoncepcja2.jpgKonc1.jpg
Konc2.jpgKonc3.jpgKonc4.jpgUWarunkowania.jpgWycena.jpg

Rada Rodziców Szkoły Podstawowej nr 84    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Rada Rodziców Szkoły Podstawowej nr 84 do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.