Plan miejscowego zagospodarowania przestrzennego obszaru Kobierzyńska-Piltza

IMG_20240317_142137~2.jpgDo Prezydenta Miasta Krakowa

W związku ze złozonym projektem planu miejscowego zagospodarowania przestrzennego obszaru Kobierzyńska-Piltza zgłaszamy uwagę dot. działki nr 54/2 położonej przy ul. Skośnej (pomiędzy przedszkolem a zakonem Kombonianów).

Żądamy zmiany przeznaczenia wymienionej działki na tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej, o podstawowym przeznaczeniu pod zabudowę jednorodzinną.

Zwracamy uwagę że cała ul. Skośna zabudowana jest domami jednorodzinnymi. Cała okolica jest niszczona przez bardzo gęstą, chaotyczną zabudowę. W okolicy mamy wiele przykładów niskiej jakości planowania przestrzennego oraz tzw. patodeweloperki. Nie chcemy powtórzenia błędów planistycznych, których przykładów mamy w Krakowie zbyt dużo. W rzeczywistości bloki powstają jeden obok drugiego wskutek czego ograniczony jest dopływ świeżego powietrza do miasta.

Cała dzielnica VIII jest ofiarą chciwości deweloperów, którzy bez umiaru zabudowują cała wolną przestrzeń, nie pozostawiając terenów zielonych, parkingowych i innych niezbędnych do życia a rozwój niezbędnej infrastruktury (nie tylko drogowej) nie nadąża za tempem rozbudowy budynków wielorodzinnych.

DW. Rada Miasta Krakowa