Poprawa warunków pracy asystentów rodziny

Szanowni Państwo!

Asystent Rodziny jest to osoba, która swoimi intensywnymi i różnorodnymi działaniami pomaga rodzinom przezwyciężyć trudności z jakimi się borykają. Jest to praca w dość trudnych warunkach, często niedoceniona zarówno przez jednostki samorządu terytorialnego jak i przez przedstawicieli rządu. Asystent rodziny pracują głównie w terenie, niejednokrotnie są w centrum sytuacji kryzysowych a praca z trudnym klientem to ich codzienność. Pracownicy z powodu dużej ilości obowiązków narażeni są na różne czynniki, w tym także takie, które bezpośrednio wpływają na niską satysfakcję z wykonanych działań, co stanowić może podstawy wypalenia zawodowego. W imieniu grupy Asystent Rodziny, która została utworzona w mediach społecznościowych już w 2020 roku proszę o :

Poprawę materialnych warunków pracy Asystentów Rodziny w tym:

• Wprowadzenie dodatku za pracę w terenie,
  • Zwrot kosztów poniesionych na dojazd do rodzin,
  • Zwrot poniesionych kosztów zakupu materiałów niezbędnych do pracy,
  • Możliwość uzyskania premii lub dodatkowych świadczeń,
  • Godne zarobki adekwatne do powierzonych obowiązków.

Poprawę pozapłacowych warunków pracy Asystentów Rodziny w tym :

• Dodatkowy urlop podobnie jak w przypadku pracowników socjalnych,
  • Ujednolicenie wzorów dokumentacji asystenta rodziny,
  • Wprowadzenie jednolitego systemu pracy asystenta rodziny i określenie warunków zadaniowego czasu pracy,
  • Wprowadzenie legitymacji służbowej asystenta rodziny,
  • Większy dostęp do szkoleń i superwizji,
  • Dostęp do telefonu i komputera służbowego.

W zakresie współpracy z innymi pracownikami/jednostkami na rzecz rodzin :

• Jasno określona procedura postępowania w przypadku braku współpracy z rodziną,
  • Jasno określone obowiązki asystenta rodziny
  • Większe zaangażowanie pracowników danego ośrodka,
  • Łatwiejszy dostęp do danych dotyczących rodzin, w tym także danych pochodzących z placówek medycznych.

To najważniejsze z postulatów, których oczekują Asystenci Rodzin w Polsce. Często niestety są zapomnianą i pomijaną grupą pracowniczą a praca, którą wykonują na codzień jest nieoceniona.

Podpisując, upoważniam Katarzyna Hyży do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.