Prośba o zaniechanie prac projektowych dla linii Kolei Dużych Prędkości (KDP) nr 86 relacji Sieradz – Kępno – Czernica Wrocławska – Wrocław Główny w wariancie inwestorskim W51

Siechnice, 28 kwietnia 2023 r.

Dane podmiotu wnioskującego:
Piotr Nowiński
(imię i nazwisko osoby reprezentującej)
ul. Stanisława Staszica 4d/6,
55-011 Siechnice
(adres do korespondencji)
nowin81@o2.pl
(adres e-mail)

Sabina Jasińska
(imię i nazwisko osoby reprezentującej)
ul. Spokojna 6, 55-003 Czernica
(adres do korespondencji)
sabina-jasinska@wp.pl
(adres e-mail)

Szanowny Pan Grzegorz Puda
                                                        Minister Funduszy i Polityki Regionalnej
                                                        Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej
                                                        ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa

PETYCJA

Na podstawie ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz. U. z 2018 r. poz. 870) działając w interesie publicznym uprzejmie prosimy o zaniechanie prac projektowych dla linii Kolei Dużych Prędkości (KDP) nr 86 relacji Sieradz – Kępno – Czernica Wrocławska – Wrocław Główny w wariancie inwestorskim W51, jako części linii kolejowej do Centralnego Portu Komunikacyjnego (CPK) wskazanym przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o., Aleje Jerozolimskie 142 B, 02-305 Warszawa w dniu 10.08.2022 r., na odcinku od węzła kolejowego Wrocław Brochów przez Siechnice w kierunku Czernicy Wrocławskiej. Prosimy natomiast o projektowanie linii na wyżej wymienionym odcinku na bazie odrzuconego w ubiegłym roku przez Spółkę CPK zmodyfikowanego w poniższy sposób wariantu W52 lub innego wariantu, który w znacznie mniejszym stopniu negatywnie oddziaływałby na mieszkańców gminy Czernica, gminy Siechnice i całego powiatu wrocławskiego.

Uzasadnienie

W wybranym przez Spółkę CPK wariancie przebiegu linii KDP (W51) na odcinku Wrocław Brochów – Siechnice – Czernica Wrocławska zlokalizowane są w bezpośrednim sąsiedztwie obiekty infrastruktury technicznej o strategicznym i kluczowym znaczeniu energetycznym, komunikacyjnym, zaopatrzenia w wodę i zabezpieczenia przeciwpowodziowego dla aglomeracji wrocławskiej. Koncentracja lokalizacji kluczowych elementów infrastruktury krytycznej dla aglomeracji wrocławskiej, regionu i całego kraju, takich jak:

1)      Elektrociepłownia „Czechnica” należąca do Zespołu Elektrociepłowni Wrocławskich Kogeneracja S.A. o mocy elektrycznej 100 MWe i cieplnej 247 MWt, położona w Siechnicach, zasilająca w energię cieplną Wrocław i miejscowości w aglomeracji wrocławskiej,

2)      budowana przez PGE Energia Ciepła z Grupy Kapitałowej PGE KOGENERACJA S.A. nowa Elektrociepłownia „Czechnica” z blokiem gazowo-parowym wraz z kotłownią szczytowo-rezerwową i akumulatorem ciepła o mocy elektrycznej 179 MWe i cieplnej 315 MWt,wybudowana przez GAZ-SYSTEM S.A. linia gazowa Ø300 wraz ze stacją gazową i pomiarową do nowobudowanej Elektrociepłowni „Czechnica” z infrastrukturą towarzyszącą,

3)      linia ciepłownicza 2 x Ø900 o mocy przesyłowej 200 MWt dostarczająca ciepło do ok 1/3 aglomeracji wrocławskiej,

4)      napowietrzna linia energetyczna wysokiego napięcia o mocy 110 KW zasilająca aglomerację wrocławską,

5)      wybudowana przez Polskie Sieci Energetyczne S.A. linia wysokiego napięcia 400 KW (ring energetyczny aglomeracji wrocławskiej),

6)      zarządzany przez GAZ-SYSTEM S.A gazociąg wysokiego ciśnienia relacji Kiełczów – Iwiny,

7)      Wschodnia Obwodnica Wrocławia (WOW) wraz z węzłem komunikacyjnym (skrzyżowanie z drogą krajową DK94),

8)      węzeł kolejowy Wrocław Brochów, stanowiący element Wrocławskiego Węzła Kolejowego z jednym z największych w Polsce węzłów towarowych i z dworcem aglomeracyjnym,

9)      linia kolei konwencjonalnej nr C-E 30 (277) – w trakcie przebudowy i modernizacji,

10)    tereny wodonośne MPWiK S.A. we Wrocławiu wraz z zakładem produkcji wody na Mokrym Dworze, ujęciami wody, osadnikami otwartymi, stacjami uzdatniania wody i infrastrukturą wodociągową (projektowana rozbudowa ujęć i osadników otwartych w kierunku linii KDP),

11)    węzeł hydrotechniczny z infrastrukturą przeciwpowodziową zabezpieczającą Wrocław przed napływem wód wezbraniowych i powodziowych, stanowi realne, skomasowane zagrożenie bezpieczeństwa ludzi i mienia w przypadku katastrofy w jednym z wyżej wymienionych obszarów infrastruktury.

Wskazany wariant W51 przebiegu linii KDP (nr 86) przecina obszary ochrony Natura 2000: PLB020002 Grądy Odrzańskie, gdzie stwierdzono występowanie 113 gatunków lęgowych ptaków oraz obszar PLH020017 Grądy w Dolinie Odry, gdzie znajduje się jeden z większych kompleksów leśnych (grądów i łęgów) w dolinie Odry. Budowa linii kolejowej spowoduje degradację ponad 6-kilometrowego odcinka unikatowego kompleksu leśnego Nadleśnictwa Oława, w tym ustanowione użytki ekologiczne w starorzeczu Odry.

Alternatywny wariant W52 przebiegu linii KDP (nr 86) na dużo krótszym odcinku (1,5 km) przebiega również przez tereny leśne w obszarze Natura 2000, w tym w pobliżu wodnego rezerwatu „Łacha Jelcz” stanowiącego ochronę ekosystemu starorzecza, jednak degradacja obszarów leśnych objęłaby odcinek krótszy niż ma to miejsce w przypadku wariantu W51.

Dodatkowo, w obecnej sytuacji geopolitycznej jaka kształtuje się w wyniku wybuchu wojny na Ukrainie, należy realnie liczyć się z zagrożeniem agresją zbrojną Federacji Rosyjskiej na terytorium Polski. Jest to powodem świadomej, dalekowzrocznej polityki obecnego Rządu prowadzącej do szybkiego, znaczącego podnoszenia potencjału obronnego Państwa Polskiego.

Wobec powyższego, wybór wariantu przebiegu linii KDP (nr 86) na odcinku Wrocław Brochów – Czernica Wrocławska w korytarzu istniejącej, konwencjonalnej linii PKP PLK nr 349 (E30) – czyli na bazie odrzuconego w ubiegłym roku wariantu inwestorskiego W52 – stanowić będzie dużo lepszą alternatywę dla wybranego wariantu inwestorskiego (W51).

Wprowadzenie linii KDP oraz linii nr 349 (E30) do podziemnego tunelu w obrębie miejscowości Święta Katarzyna w gminie Siechnice wyeliminuje negatywne konsekwencje prowadzenia jej przez obszar koncentracji wymienionej wyżej infrastruktury technicznej i wodonośnej dla miasta Wrocławia. Pozwoli również na uniknięcie konieczności wyburzenia kilkudziesięciu zabudowań na terenie Świętej Katarzyny i wysiedlenia mieszkańców oraz znacząco zredukuje taką konieczność na terenie sąsiednich gmin Czernica i Jelcz-Laskowice.

Budowa podziemnego tunelu kolejowego powinna uwzględniać jego dodatkową funkcję – bardzo potrzebną w obliczu narastających realnych zagrożeń dla Polski i jej obywateli – jako budowli ochronnej dla ludności w sytuacji zagrożenia i podwyższenia stanów gotowości obronnej Państwa. Rozwiązanie takie pozwoli jednocześnie na likwidację obecnej naziemnej linii kolejowej stanowiącej barierę w komunikacji drogowej między miejscowościami Siechnice i Święta Katarzyna.

Piotr Nowiński, Sabina Jasińska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Piotr Nowiński, Sabina Jasińska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.